16.12.12

Świąteczny sernik stracciatella - pyszny!

Serniki to moje ulubione słodkości, zresztą wszystko co słodkie to moje ulubione! upiekłam go jakiś czas temu, nie było okazji opublikować więc został sernikiem świątecznym, który może zagości na moim świątecznym stole:) Jest delikatny poprzez pieczenie w blaszce napełnioną wodą, wilgotny i szybko znika! Mi bardzo przypadł do gustu i sądzę, że i Wam by przypadł:)
Sernik stracciatella
przepis z blogu Gotuje bo lubi 

 Składniki:
  • 50 g czekolady
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki wiśni w spirytusie
Czekoladę rozpuścić  z masłem w kąpieli wodnej. Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczone masło oraz czekoladę i wszystko dobrze rozmieszać. Następnie dodać mąkę i drobno posiekane wiśnie, które łączymy z masą. Wylewamy na spód tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. 

Składniki na masę serową:
  •  1/3 szklanki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 0,5 kg sera twarogowego
  • 1 laska wanilii
  • 50 g gorzkiej czekolady
Czekoladę siekamy na drobinki. Tak przygotowaną czekoladę chowamy do lodówki, aby w trakcie mieszania nie rozpuściła się i zabarwiła sernika. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy twaróg, miksujemy na niskich obrotach miksera i dodajemy kolejno jajka i wanilię. Dodajemy schłodzone czekoladowe drobinki i delikatnie łączymy je z masą za pomocy łyżki. Masę sernikową wylej na spód brownie.
Tortownicę wstawiamy do większej blachy i nalej do niej tyle wrzątku, aby woda sięgała połowy tortownicy z sernikiem. Delikatnie przenosimy blachę do piekarnika i  pieczemy sernik przez 45 minut w 160 stopniach. Delikatnie wyjmujemy blachę z piekarnika, wyjmujemy formę z sernikiem, zdejmujemy folię aluminiową z formy i sernik odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przechowujemy  go w lodówce całą noc. Przed podaniem dekorujemy wiśniami w alkoholu lub bez :) Smacznego!

42 komentarze:

  1. Chciałabym zjeść teraz taki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz to niestety go brak gdyż był upieczony jakieś 2 tyg temu:)

      Usuń
  2. Widzę w tle przepiękny wazon, super pasuje kolorystycznie do ciasta... Zakładam że nie znalazł się tam przypadkowo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie, nie znalazł się przypadkowo tym bardziej, że jeszcze nigdy nie był użyty do fotografii :)

      Usuń
  3. Wyglada wysmienicie! :))
    Kolejny serniczek do wyprobowania! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik straciatella brzmi świetnie, ale na spodzie brownnie to już rewelacja! :)
    Ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie szukam jakiegoś pomysłu na świąteczny sernik i ten mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny! Fajny przepis i piękne zdjęcia. Po raz kolejny trafiam na Twój blog i coraz bardziej mi się tu podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się i mam nadzieje, że tak będzie już zawsze, że będziesz do mnie trafiać i to nie przypadkiem!całuję:)

      Usuń
  7. w to że szybko znika, to nie wątpię:) u mnie też by się nie uchował:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjne wygląda i pewnie jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo pyszny, wypróbuj na święta jeśli wcześniej nie przygotowałaś menu:)

      Usuń
  9. Rewelacja! Ślinka cieknie od samego patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda ale lepiej jednak spróbować i dodać do ulubionych serników:))

      Usuń
  10. Gosiu na jaki program ustawiasz piekarnik? Bo ja nigdy nie wiem - i za każdym razem wychodzi mi coś podobnego do sernika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik stracciatella był pieczony w kąpieli wodnej, wtedy nie opada tak jak inne serniki i nie łamię się pośrodku gdy stygnie. Piekarnik zawsze mam ustawiony na opcję góra/dół i na 3 poziomie ale często jest tak, że nawet gdy piszą by piec w danej temp to ja ją dostosowuje do swojego piekarnika. Najlepiej jak będziesz często do niego zaglądać i sprawdzać czy gdzieś np bardziej się nie rumieni - wtedy należy obrócić blaszkę albo przykryć ją folią aluminiową.
      Ja np pierniki piekę w temp 170' ale tylko 5 min a inni podają o kilka minut więcej i często wyższą temp...musisz wybadać swój piec!Powodzenia:)

      Usuń
  11. Uwielbiam serniki i to chyba w każdej możliwej postaci. A ten prezentuje się pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mogę wysłać bo nie ma:) poza tym by nie doszedł hehe

      Usuń
  12. Ależ on apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a właśnie poszukuje sernika na świąteczny stół i jest bardzo kuszący :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. O, szukałam sernika na święta i myślę, że to mój ideał :)
    Mam dwa pytania - mogę użyć wiśni w syropie? akurat mam takie od teściowej :)
    I po drugie - sernik pieczemy przykryty folią aluminiową cały czas? Bo w instrukcji jest tylko mowa o zdejmowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że tak późno odpisuję! zupełnie wyleciało mi z głowy. Możesz użyć wiśni w syropie ale muszą być odciśnięte, sernik piekłam z folią cały czas.Pozdrawiam

      Usuń
  15. wygląda wspaniale :) na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji