Owsianka z prażonymi jabłkami i cynamonem
przepis własny
Składniki:
- 1/2 l mleka
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 2 jabłka
- cynamon
- duża łyżka miodu leśnego
- 200g jogurtu greckiego
Mleko zagotować z solą i cukrem, dodać płatki owsiane i gotować aż będą miękkie. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać miód i na malutkim ogniu prażyć do miękkości. Na końcu dodać cynamonu tyle ile lubicie ( u mnie 1/2 łyżeczki ) zamieszać. Przełożyć owsiankę do miseczek, nałożyć do każdej sporą ilość jabłek i polać jogurtem greckim, oprószyć dodatkowo cynamonem i zjeść z radością!
Smacznego :-)
mmm brzmi smakowicie:)
OdpowiedzUsuńbyło smakowicie!
UsuńJa zjadłabym...a moja reszta też by uciekła haha..
OdpowiedzUsuńhaha to mamy podobnie!
Usuńjami.. chyba jutro upichcę :)
OdpowiedzUsuńi jak tam Twoje pichcenie?
Usuńpomysł na udane śniadanko:))) też sobie ostatnio owsiankuję, ale bez nabiału:)
OdpowiedzUsuńpomysł zarąbisty na coś słodkiego...nie tylko owsiankę hehe
UsuńA mój Mężczyzna bardzo zagustował w owsiankach, kaszkach itp. NA zachętę często na dno daję mu łyżeczkę masła orzechowego czy nutelli ;).
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
a nie próbowałam z nutellą, może być całkiem pycha! mój facet też zje owsiankę ale rzadko!
UsuńZa mną ostatnio też chodzi wszystko co słodkie i mimo, że mam bardzo silną wolę to ciasteczek, naleśników, owsianek NIE POTRAFIĘ sobie odmówić..
OdpowiedzUsuńa ja właśnie dziś naleśniki dziergam:)
UsuńA moze Ty, ten tego, spodziewasz sie i stad te zachcianki? :) A ja w zyciu owsianki nie jadlam. Uwierzysz? :)
OdpowiedzUsuńnie, nie...spokojnie ja mam takie fazy..jak się uprę na kuchnię turecką to działam tydzień..jak na placki to są co drugi dzień bo w domu wyzywają:) i takie tam!nie jadłaś? niemożliwe wręcz!
Usuńjutro zrobię na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest pyszna!
Usuńklasyka smaku :) idealne na zimowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńno tak bo jabłka to zimową porą szczególnie ale latem z malinami i migdałami albo z jagodą..niebo!
Usuńjak ja kocham takie owsianki <3
OdpowiedzUsuńkocham zawsze i wszędzie:) byle nie na wodzie hehe
UsuńNie przepadam za owsianką, ale są wydania, które chętnie zjem... ba nawet polubię. I myślę, że to mogłoby być jedno z nich :)
OdpowiedzUsuńz pewnością! rób na niedzielne śniadanie!
UsuńHmm.. A mnie zaintrygowało pierwsze zdanie tego posta... Naprawdę masz zachcianki??? Ja do swojej owsianki dodaję jeszcze posiekane orzechy laskowe, trochę ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego, oraz pokrojone w paseczki suszone śliwki i morele. Gotuję to wszystko na wodzie. Przygotowuję owsiankę wieczorem, z reguły dużą porcję, żeby wystarczyło na kilka dni, a później tylko podgrzewam na śniadanie i jem z miodem i z chłodnym mlekiem. Mniam
OdpowiedzUsuńspokojnie Monika:) u mnie faza słodkości, po prostu:) a ja nie lubię owsianki na wodzie, zdecydowanie mleko i tylko tłuste!
Usuń:) To dokładnie odwrotnie niż ja, bo ja nie lubię owsianki na mleku :o)
Usuńno właśnie:)
Usuńna ile porcji jest to teortycznie przewidziane?
OdpowiedzUsuńcztery:)
Usuńdzięki za pomoc :) jutro robię na obiad!
Usuńto smacznego życzę :))
Usuń