31.5.14
Z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" i mini quiche z zielonymi szparagami
Tym razem w wypiekaniu na śniadanie dozwolone było wszystko co chcielibyśmy zjeść..mój wybór padł na tarteletki, których nie jadłam wieki a że sezon szparagowy nadal w pełni znowu zajadam się szparagami :) jak dobrze, że on nadal trwa i bez opamiętania można się nim raczyć! Bardzo jestem ciekawa jakie Wy przygotowaliście śniadaniowe rarytasy i czekam z niecierpliwością aż ukażą się na Waszych blogach:)
przepis własny
Składniki: na kruche ciasto (ok 7 tarteletek lub jedna duża tarta)
- 125g mąki pszennej
- 100gr lodowatego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 1 żółtko
Składniki: na farsz
- 100ml śmietany kremówki
- 2 jaja
- 50g sera pleśniowego lazur
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- garść szczypiorku
- jedna papryczka chili
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić
na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu.
Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy
dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię
spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie blanszować szparagi ok 4 minut, zalać zimną wodą a najlepiej przełożyć do naczynia z kostkami lodu. Posiekać szczypior na ukośne długie pasy, chili na drobniutko. Gdy tylko minie godzina, wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy, wycinamy krążki i wylepiamy foremki do tarteletek, wypiekamy ok 13 minut w temperaturze 170'. Po wypieczeniu tarteletki można schłodzić ale nie trzeba, na dno każdej z nich kruszymy lazur, następnie posypujemy chili i wylewamy masę jajeczno śmietanową (śmietanę wcześniej miksujemy z jajami) na masę układamy szparagi pocięte ukośnie na mniejsze kawałki i wciskamy je do środka. Jeśli tarteletka była gorąca to ser powinien się lekko stopić co spowoduje, że masa jajeczna nie będzie nam przeciekać. Posypujemy wierzch jeszcze raz pieprzem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut lub do czasu aż masa jajeczna nie zastygnie. Po wyjęciu z pieca posypać tarteletki posiekanym szczypiorem i po prostu je zjeść :)
Smacznego!
Śniadaniowo z...
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Marzena z Zacisze Kuchenne
Bożena z Moje Kucharzenie
Karina z Jak pączek w maśle
Wiosenka z Eksplozja Smaku
Paweł z Magdą -Marder & Mader Manufacture
Dobrawka z Bona Apetita!
Monika z Niezapomniane smaki
Marzena z Kulinarne szaleństwa Maniusi
Marzena z Zacisze Kuchenne
Bożena z Moje Kucharzenie
Karina z Jak pączek w maśle
Wiosenka z Eksplozja Smaku
Paweł z Magdą -Marder & Mader Manufacture
Dobrawka z Bona Apetita!
Monika z Niezapomniane smaki
Marzena z Kulinarne szaleństwa Maniusi