24.4.14

A było to! ...szparagi pistacjowe z awokado

Pamiętacie o szparagach? sezon już się rozpoczął! Tym razem nie pozwolę sobie na ich przegapienie!... tym bardziej, że sezon trwa bardzo krótko! Przepisów na przyrządzenie jest mnóstwo a ja zwykle nie zdążam z pięcioma bo zwykle każdy domownik ma ochotę na coś innego niż szparagi... ten sezon jednak należy do mnie i nie zawaham się przejeść sporej ich ilości :) otóż zamierzam i to od dziś... na talerzu poniżej aż dwa pęczki tylko dla mnie:) Yuppi!
Szparagi pistacjowe z awokado
przepis własny

Składniki: dla 4 osób
  • 2 pęczki świeżych białych szparagów
  • 1 pęczek natki pietruszki + garstka do dekoracji
  • duża garść świeżych liści cytrynowej bazylii + małe listki do dekoracji
  • 1 szklanka łuskanych pistacji + do posypania wierzchu
  • 2szt dojrzałego awokado
  • sok z dwóch cytryn
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi obrać i gotować 10 minut na stojąco ( główkami do góry ) Zioła + pistacje + sok z cytryny, skórkę oraz oliwę przełożyć do blendera i zmiksować na masę konsystencji pesto. Masę przełożyć do naczynia, doprawić solą i pieprzem a na końcu dodać dwa rodzaje octu i dobrze wymieszać.
Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić na półplasterki. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz warstwami, na każdą wyłożyć pistacjową masę i układać kolejną warstwę szparagów. Na ostatniej warstwie rozłożyć półplasterki awokado, spryskać sokiem z cytryny, posypać wierzch natką pietruszki, cytrynową bazylią oraz rozdrobnionymi pistacjami. Zjeść od razu!..kusi :)
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Uuuuuwielbiam szparagi! To połączenie bardzo do mnie przemawia ale bez awokado. Wyjątkowo się z nim nie lubię hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może się podzielisz? Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. takich szparagów jeszcze nie spotkałam!
    ale jutro kupię u Pana Warzywko po zakończeniu roku szkolnego xD
    czeka mnie szparagowa uczta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają imponująco :) podzielisz się ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak marzenie i danie i kolory , mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie za bogato, ale oko chętnie powiesiło się na fotkach !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podane i zapewne pyszne. Nic tylko wsuwać :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji