Tarteletka z rabarbarem
przepis własny
Składniki: wyjdzie ok 8 tarteletek
- 120g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 180g masła
- 100g cukru
- 1 jajo
- łyżka kwaśnej śmietany
- 4 gałązki rabarbaru + 150g cukru
- migdały do posypania wierzchu
Po tym
czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszkach do
tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na
20-25 minut. Następnie studzę.Rabarbar kroję na małe kawałki, wrzucam do garnka i zasypuję cukrem. Gotuję na małym ogniu do uzyskania masy konfiturowej, studzę. Przekładam do tarteletek, wykrawam paski z kruchego ciasta i układam je na przemian na tarcie. Posypuję wierzch migdałami i piekę 15 minut w 180'. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem
Smacznego:)
pięknie wygląda i na pewno musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję - było pysznie:)
Usuńjak tu apetycznie!
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać :) dziękuję!
Usuń
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko - tylko chrupać - serdeczności :):):)