Nadal szparagowo... tym razem wiosenne rolsy z udziałem zielonych szparagów, propozycja ciekawa i smaczna..można podawać z ziołowym sosem lub słodko kwaśnym chili który można kupić w kuchniach świata...ja jestem bardziej za sosem ziołowym np miętowo bazyliowym z dodatkiem soku z limonki oraz oliwy z pestek winogron:)
Spring rools z zielonymi szparagami
przepis własny
Składniki:
- papier ryżowy
- zielone blanszowane szparagi
- 100g makaronu ryżowego ugotowanego
- łyżeczka sosu sojowego
- mix kiełków z fasolą mung
- świeże listki kolendry
- bardzo drobno pokrojone chili
- pieprz
Papier przygotowujemy według tego co jest napisane na opakowaniu. Makaron tniemy nożyczkami na drobniejsze kawałki, dodajemy do niego sos sojowy, pieprz, kiełki, chili, kolendrę oraz pokrojone ukośnie szparagi. Farsz układamy na papierze i zwijamy tak jak zwija się gołąbki. Spryskujemy oliwą w sprayu talerz na którym układamy rolsy po to by się nie przykleiły do talerza. Dekorujemy wierzch kolendrą i kiełkami
Smacznego:)
genialne:-), u mnie bez kiełków ale z rzodkiewką:-)
OdpowiedzUsuńmamy podobne gusta widzę :)
UsuńWspaniałe ,nie wiem dlaczego dopiero teraz zakochałam się w twoim blogu ,jest cudowny i te zdjęcia.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa też się przymierzam do spring rolls. Pora jak najbardziej odpowiednia ku temu :-)
OdpowiedzUsuńSoczysta prezentacja, zachęca do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń