24.5.14

Na upalne dni.. tylko chłodnik!

Przepis na chłodnik od szefa...bez gotowania botwiny,bez jej blanszowania czy użycia jeszcze
 jakiś dziwnych metod. Pominęłam tylko gotowane jaja, które również są w przepisie..uważam je za zbędne:) Chłodniczek przyjemny ..warto jeść:)

Chłodnik z botwinki
przepis od Piora

Składniki:
  • pęczek botwiny
  • pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewek
  • jeden ogórek
  • litr maślanki
  • ocet winny ( opcjonalnie )
  • odrobina cukru
Botwinę i koper bardzo drobno pokroić. Rzodkiewkę i ogórka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystko przełożyć do garnka,dodać maślankę, cukier i opcjonalnie ocet. Doprawić solą i pieprzem i zjeść:)smacznego!



6 komentarzy:

  1. O tak! Botwiny u nas nie ma, ale są liście burczane i też jest dobrze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój chłodnik wygląda obłędnie!!!! Cudne talerze i zdjęcia. Przepis bardzo zachęcający i cóż rzec więcej? Jutro robię chłodnik :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji