Ciasteczka migdałowo z czekoladą
przepis własny
Składniki:
- 180g masła
- 2 żółtka
- 100g cukru
- 300g mąki krupczatki T450
- 40g zmielonych blanszowanych migdałów
- łyżeczka pasty waniliowej
- 50g stopionej czekolady 72%
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem oraz z pastą waniliową, dodać żółtka i dalej ucierać. Do puszystej masy dodać mąkę oraz mielone migdały, zmiksować do połączenia, zwinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.Oprószyć stół mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt,następnie przełożyć na szablon do wykrawania ciastek i przewałkować po szablonie..ciasteczka powinny same opaść na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 13 min w temperaturze 150' Ciasteczka przekładamy do wystudzenia na kratce, gdy będą gotowe maczamy końce w czekoladzie. Smacznego:)
świetne ciasteczka i piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDzięki Justyna :)
UsuńAle fajny pomysł :) i jakie zdjęcia profesjonalne :) Wyglądają świetnie, a i nawet powiem, że są bardzo smaczne - przepis wykorzystałam od razu. Po prostu uwielbiam takie proste, kruche ciasteczka do kawki czy herbatki :)
OdpowiedzUsuńa to się bardzo cieszę, że smakują :) i dziękuję za komplement:)
UsuńJakże urocze są te ciasteczka! :) A zdjęcia, co tu dużo pisać, powalające!!! :)
OdpowiedzUsuńsłodycz dla mamy
OdpowiedzUsuń