27.5.14

Podkowy na Dzień Matki :)

Takie oto ciasteczka czekały na mnie wczoraj po powrocie z pracy:) mega smaczne, pięknie się prezentujące, pachnące migdałami z odrobiną czekolady..dziękuję Weronika!
Ciasteczka migdałowo z czekoladą
przepis własny

Składniki:
  • 180g masła
  • 2 żółtka
  • 100g cukru
  • 300g mąki krupczatki T450
  • 40g zmielonych blanszowanych migdałów
  • łyżeczka pasty waniliowej
  •  50g stopionej czekolady 72% 

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem oraz z pastą waniliową, dodać żółtka i dalej ucierać. Do puszystej masy dodać mąkę oraz mielone migdały, zmiksować do połączenia, zwinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.Oprószyć stół mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt,następnie przełożyć na szablon do wykrawania ciastek i przewałkować po szablonie..ciasteczka powinny same opaść na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 13 min w temperaturze 150' Ciasteczka przekładamy do wystudzenia na kratce, gdy będą gotowe maczamy końce w czekoladzie. Smacznego:)




5 komentarzy:

  1. świetne ciasteczka i piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł :) i jakie zdjęcia profesjonalne :) Wyglądają świetnie, a i nawet powiem, że są bardzo smaczne - przepis wykorzystałam od razu. Po prostu uwielbiam takie proste, kruche ciasteczka do kawki czy herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to się bardzo cieszę, że smakują :) i dziękuję za komplement:)

      Usuń
  3. Jakże urocze są te ciasteczka! :) A zdjęcia, co tu dużo pisać, powalające!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji