Bułki do hamburgerów
Cytuję za Eweliną
Zaczyn
- 340g pszennej białej mąki chlebowej (typ 750 lub 850)
- 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10g drożdży świeżych)
- 340g ciepłego mleka (35-38C)
Drożdże mieszamy z mąką i dodajemy mleko. Mieszamy, zakrywamy folią i
zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien
potroić swoją objętość).
Ciasto właściwe
- 215 g pszennej białej mąki chlebowej (j/w)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki syropu z agawy, miodu lub cukru
- 2 żółtka
- 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
- 1 jajko do posmarowania bułek wymieszane za 2 łyżkami jasnego piwa
- sezam do posypania bułek
Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15
minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ
bułki muszą być mocno 'dotlenione'.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjmujemy ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi
rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i 12 mniejszych
prostokątów.
Formujemy dobrze naciągnięte bułki (tutaj pokazałam jak ja formuję swoje bułki) i układamy je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy luźno folią i zostawiamy na 2 - 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 200C.
Każdą bułkę smarujemy dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z piwem i posypujemy ziarnem sezamowym.
Pieczemy przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.
Piekły ze mną :)
Dobrawa z blogu Bona Apetita
Wiosenka z blogu Eksplozja smaku
Kinga z blogu Małe kulinaria
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Magda z blogu Z miłości do słodkości
Marzena z blogu Zacisze kuchenne
Bernadeta z blogu Mój kulinarny pamiętnik
Iza z blogu Smaczna pyza
super przepis, właśnie tego szukałam! :D
OdpowiedzUsuńto się cieszę, że znalazłaś:)
Usuńgenialnie ci wyszły, miło było razem piec.
OdpowiedzUsuńfajnie, że dołączyłaś bo rzadko cię widzę u nas:)
UsuńWyglądają po prostu cudownie:-) Małgosiu, dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję za wspólne spotkanie!
UsuńZapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńPóki co jeszcze się rozwijam, ale mam nadzieję, że będzie coraz lepiej :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
dobrze, że zaczęłaś:) z pewnością zajrzę :)
UsuńCudowne! wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuń