MENU
Migdałki czyli ciasteczka migdałowe chrupiące.

30.1.16

Migdałki czyli ciasteczka migdałowe chrupiące.

Migdałki ...tak można nazwać te ciasteczka, ponieważ jest w nich mnóstwo migdałów! Są chrupiące i słodkie..no cóż, jak to z ciastkami bywa! Jedno ciasteczko do kawy to nic takiego..gorzej gdy zasmakują i chce się tylko więcej a tak może być z migdałkami :-) bo są naprawdę pyszne! Ciasteczka migdałowe przepis własny Składniki: 80g masła 150g mąki mieszanej (pół na pół drobna...
Cheeseburger z karmelizowaną ostrą cebulą

29.1.16

Cheeseburger z karmelizowaną ostrą cebulą

Jeśli mięsny burger to tylko gdy facet gotuje ...tak było i tym razem bo kto inny zrobiłby to lepiej :-) Tym razem cheeseburger z karmelizowaną ostrą cebulą ...pyszny! Cheeseburger z karmelizowaną ostrą cebulą według Rafała Składniki: na 3 sztuki 3 bułki wiejskie 400g mielonej wołowiny 2 cebule 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sambalu 1 łyżeczka octu 2 ogórki konserwowe...
Migdałowe makaroniki z kremem czekoladowo sezamowym

27.1.16

Migdałowe makaroniki z kremem czekoladowo sezamowym

i znowu...masło sezamowe od Primavika :-) jest niesamowicie smaczne bez względu do czego się go użyje! Dziś makaronikowa uczta z pyszną kawą a dla Was fajny przepis :-) Dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji wypiekać te małe cudeńka, kilka wskazówek tutaj i pamiętajcie...że nie zawsze należy trzymać się temperatur podanych w przepisie! Migdałowe makaroniki z kremem czekoladowo...
Egzotyczne jabłka w mini tarteletkach

25.1.16

Egzotyczne jabłka w mini tarteletkach

To najlepsze jabłka jakie jadłam! pięknie pachną marakują, którą uwielbiam, są aromatyczne, orzeźwiające i idealne! Smak tych jabłek można pokochać od zaraz...można wyjeść je po prostu łyżeczką i zapomnieć o nadziewaniu tarteletek! Można je użyć do wszystkiego, wówczas na pewno będziecie mieli wspaniały nastrój na cały dzień! Kto ich jeszcze nie robił, koniecznie namawiam , zakochacie...
Z cyklu "Wypiekanie na sniadanie" i szakszuka

24.1.16

Z cyklu "Wypiekanie na sniadanie" i szakszuka

Nie jestem zadowolona z mojego dzieła, ponieważ zbyt przypiekłam..żółtka nie były aż tak lejące jak być powinny a pomidory niestety zbyt przesmażyłam. W smaku bardzo dobra..pachnący anyż, tajska bazylia i u mnie szynka parmeńska ale zbyt przypieczona, zabrakło w niej lekkości jaką powinna się charakteryzować ale u mnie z jajami trochę na bakier...przyznałam się kiedyś i dziś się...
Marynowana sałatka z kolorowej marchwi

21.1.16

Marynowana sałatka z kolorowej marchwi

Z okazji Dnia Babci był obiad...nie było pieczonych słodkości..był tradycyjny schabowy, sałatka z marynowanej marchwi, latte i kupne pączki :-) Wszystkiego Najlepszego babciu - słyszałam głos moich dzieci a sama fotografowałam moje dzieło :-) Sałatka marynowana w soku z pomarańczy z dodatkiem lekko słodkiego masła sezamowego, który jak zwykle otrzymałam od Primavika - dziękuję...
Limonkowa chia z jagodami i truskawką

19.1.16

Limonkowa chia z jagodami i truskawką

Od dłuższego czasu modna jest dieta Raw - surowa, nie przetworzona. Aż takim zwolennikiem tej diety nie jestem bo lubię zjeść coś ugotowanego ale chia stanowczo musi być surowa...by zachowała swoje właściwości. Chia u nas w domu jest uwielbiana, szczególnie z domową frużeliną z malin, jest po prostu pyszna! dzisiaj dla odmiany z jagodami i truskawką :-) Smacznego! Limonkowa...
Gravlax w cytrusach

16.1.16

Gravlax w cytrusach

Obiecałam sobie, że nauczę się przygotowywać ryby w każdej postaci i jak dotąd całkiem nieźle mi idzie :-) Produkcje gravlaxa obserwowałam bacznie w pracy, wydawało się to tak mało skomplikowane, że koniecznie chciałam posiąść wiedzę dotyczącą całej procedury...a po co to, a po co tamto..obrócić skórą do dołu czy do góry... dlaczego alkohol i po co taka ilość soli - chyba mieli...
Najlepsze smoothie szpinakowo cytrusowe

14.1.16

Najlepsze smoothie szpinakowo cytrusowe

Takie smoothie mogę pić każdego ranka nawet dwie szklanki - uwielbiam! Bomba witaminowa od rana to idealna sprawa na cały dzień więc do dzieła..robimy i pijemy! Do smoothie użyłam spiruliny w proszku i rozgrzewającego pachnącego anyżu - zdecydowanie intensywniejszy jest ten w ziarnach, utarty w moździerzu ale niestety nie posiadałam :-) spirulina za to zawiera bardzo dużo białka,...
Risotto szpinakowe z przegrzebkami i chipsem z parmezanu

13.1.16

Risotto szpinakowe z przegrzebkami i chipsem z parmezanu

Dzisiaj totalnie zaszalałam ..dzień był pełen pracy, nie mogło się obyć bez rarytasów, które nadal mam i jak wspomniałam w poprzednim poście, otrzymałam od firmy Kuchnie Świata. Zabawiłam się dzisiaj trochę eksperymentalnie, w końcu na co dzień nie jadam pysznych przegrzebków, nie jestem też ekspertem i za dużo o nich nie wiem...chociaż dzisiaj czuję się wyjątkowo przyjemnie...prawie...
Zuppa di pesce

12.1.16

Zuppa di pesce

Zuppa di pesce to rybna włoska zupa, w której znajdziemy nie tylko owoce morza ale i różnego rodzaju ryby. U mnie tylko owoce morza, dużo owoców morza jak na taką porcję zupy. Przepiękne krewetki o gigantycznym rozmiarze jak i przegrzebki otrzymałam od firmy Kuchnie Świata za co bardzo dziękuję bo pewnie takiej ilości nigdy sama bym nie kupiła :-) Zupa wykonana jest po mojemu,...
Piernik Staropolski

12.1.16

Piernik Staropolski

Pierwszy mój staropolski piernik okazał się wyjątkowo miękki i pyszny choć nie dawałam mu szans po wyciągnięciu z lodówki...był twardy i mogłam w niego "pukać" no ale... przełożyłam go powidłami od niechcenia bo docelowo zamierzałam na środkowy blat wyłożyć krem orzechowy czego nie zrobiłam z powodu braku pewności czy w ogóle coś z niego będzie. Po kolejnym jednodniowym leżakowaniu,...
Łosoś w peperonacie wg K.Okrasy

11.1.16

Łosoś w peperonacie wg K.Okrasy

Książka z Lidl Polska przydała się w okresie świąt, chociaż obiecałam sobie, że ryb w tym roku na blogu będzie więcej.. nie tylko ryb bo i owoców morza..zatem zaczynamy od tego tygodnia :-) Łosoś mimo długiego przepisu wcale nie jest wymagający i nie jest trudny! nie bójcie się podczas czytania! Za to jest bardzo dobry i aromatyczny, idealny na święta ale nie tylko...niedzielny...
Sobie ruskie lepiłam :-)

7.1.16

Sobie ruskie lepiłam :-)

Pierogi ruskie robiłam po raz pierwszy, natomiast jadłam po raz drugi..otóż w moim rodzinnym domu nigdy nie lepiło się pierogów, w ogóle nie przypominam sobie by lepiło się jakiekolwiek pierogi ...no cóż, chyba były zbyt trudne lub pracochłonne :-) Każdy kogo znam bardzo chwalił ruskie, ciągle gdzies słyszałam o ruskich i często czytałam że "dziś na obiad ruskie" ..zresztą i u...
Kilka słów o blogowaniu i przegląd roku 2015

2.1.16

Kilka słów o blogowaniu i przegląd roku 2015

Postanowiłam zrobić mały przegląd roku 2015, choć szczerze mówiąc w okresie blogowania jest to mój taki pierwszy przegląd...jakoś nigdy nie było albo czasu albo weny i kończyło się na niczym. Mój blog powstał w kwietniu, niestety kiepski miesiąc ponieważ ani razu nie udało mi się przygotować urodzinowego wpisu na cześć jego prowadzenia... no cóż jak nie święta to...
Sylwester z Perrierem i moja zabawa z drinkami :-)

31.12.15

Sylwester z Perrierem i moja zabawa z drinkami :-)

Dzisiaj Sylwester... niektórzy składają sobie wyzwania i obietnice na kolejny rok, inni przygotowują rarytasy na tą szczególną noc a jeszcze inni bawią się w fotografowanie drinków ...co tam, raz w roku można się pobawić solidnie ze smakami w szklance :-) Dzisiaj propozycja dla dorosłych a cała zabawa z Perrierem :-) Drink Espresso Barocco przepis własny Składniki: 40ml...
Pierniczki z masłem orzechowym

30.12.15

Pierniczki z masłem orzechowym

Błyskawiczne pierniczki dla zabieganych...są pyszne, mięciutkie i orzechowe bo od Primavika :-) Firma posiada najwspanialsze masła do smarowania pieczywa i jak widzicie nie tylko bo można zrobić z ich dodatkiem nawet pierniki! Mix orzechowy którego użyłam, składa się z orzechów arachidowych, nerkowców, migdałów oraz orzechów laskowych z odrobiną soli. Taki mix to świetne źródło...
Sztabki z owocami liofilizowanymi

27.12.15

Sztabki z owocami liofilizowanymi

Czekolada to trudna sprawa ..nadal i dla mnie bo się jej dopiero uczę..można by rzec, że dawno powinnam posiadać zdolność temperowania, jednak bardzo od tego stronie gdyż temperowanie czekolady to nie tylko podgrzewanie jej do odpowiedniej temperatury ..to temperatura w pomieszczeniu, która musi być na tyle odpowiednia by pozwolić na swobodne obniżenie temperatury w całej tej procedurze...

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji