A na deser dziś tapioka z mango!

29.11.15

A na deser dziś tapioka z mango!

Tapiokę poznałam całkiem niedawno ... jest zupełnie inna niż chia, którą jadam, jest kremowa i przypomina waniliowy pudding. Można powiedzieć, że ją pokochałam. Tapiokę dla tych którzy nie wiedzą, przepłukuje się w zimnej wodzie kilka razy tak jak ryż do sushi, następnie namacza się w czystej wodzie przez noc i dopiero gotuje w mleku.Należy pamiętać, że po schłodzeniu dość mocno tężeje.  Dowiedziałam się tego w niedawno też otwartym sklepie z orientalna żywnością, w którym udzielają informacji właściciele sklepu. W sklepie można kupić przeróżne produkty chińskie, tajskie, japońskie i będzie można niebawem nauczyć się rytuału parzenia herbaty- podobno mają być warsztaty :-)
Tapioka to idealne śniadanie, idealny deser i idealna kolacja.
Tapioka z mango
przepis własny

Składniki: na 4 porcje
  • 800g dowolnego mleka (ryżowe, sojowe, kokosowe, owsiane, migdałowe )
  • 70g tapioki drobnej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • przecier z mango ( użyłam takiego )
Tapiokę płuczemy kilka razy na sicie, następnie przekładamy do garnka i zalewamy świeżą zimną wodą. Odstawiamy do namoczenia przez noc. Kolejnego dnia osączamy tapiokę z wody. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym i dodajemy tapiokę. Gotujemy ciągle mieszając rózgą na wolnym ogniu przez 20 minut do czasu aż kuleczki tapioki zrobią się przeźroczyste. Przekładamy tapiokę do szklanek i od razu nakładamy przecier mango ( bez przecieru na wierzchu deseru pojawia się skorupa ) Schładzamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego :-)




Malezyjska laksa w wersji wegan

25.11.15

Malezyjska laksa w wersji wegan

Laksa to popularny pikantny rosół z makaronem z kultury Peranakan, która stanowi połączenie chińskich i malajskich elementów znajdujących się w Malezji i Singapurze , oraz w mniejszym stopniu Indonezji. Istnieją dwie odmiany Laksy... curry laksa i Asam laksa. Curry laksa to kokosowa zupa z makaronem, a Asam laksa to kwaśna zupa rybna z makaronem.U mnie dzisiaj wersja wegan z plastrami tofu, tradycyjnie pikantna i bardzo gorąca bo taka powinna być. Zupa na obecne chłody jest idealna!



Malezyjska  Laksa w wersji wegan

przepis własny

Składniki:
  • 300g naturalnego tofu
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 chili
  • 1 łyżeczka marynowanej kolendry 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  •  spory kawałek imbiru
  • 400g mleka kokosowego
  • 600g bulionu warzywnego
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki wina ryżowego Mirin
  • kiełki fasoli mung 
  • makaron ryżowy wstążki
  • świeża kolendra
Do dużego garnka wrzuć pastę z tamaryndowca, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, posiekana cebulę oraz czosnek, starty na drobnej tarce imbir, kurkumę i marynowaną kolendrę. Podsmażaj kilka minut mieszając aż z Twojego garnka zaczną wydobywać się aromaty, podlewaj bulionem. Następnie dodaj pozostałe składniki ( oprócz kiełek ) i gotój na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy a także podsmaż na patelni pokrojone w plastry tofu i odstaw na bok.
Do miseczek nałóż makaron ryżowy oraz podsmażone tofu, zalej zupą i udekoruj kiełkami, świeżą kolendrą oraz chili. Smacznego!

 Pierożki japońskie Yaki gyoza

18.11.15

Pierożki japońskie Yaki gyoza

Pierożki gyoza robiłam pierwszy raz, w zasadzie farsz po ustaleniach w sieci nie różni się od tradycyjnych pierożków orientalnych więc zrobiłam farsz po mojemu :-) Z lepieniem akurat takich zakładek problemu nie ma więc warto się skusić na zrobienie! Ja robię podchody do pierożków lepionych jak francuski warkocz.. trudna sprawa z tym lepieniem ale i tego trzeba się nauczyć, taki mam plan :-)
Pierożki japońskie Yaki gyoza
przepis własny

Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta do pierożków gyoza
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • łyżeczka płatków chili
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 pęczka drobno posiekanej dymki
  • 1 łyżka utartego świeżego imbiru
Składniki: na sos
  • 30ml sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Mirin
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 mała łyżeczka piri piri lub innej pasty z chili
Wszystkie składniki sosu  umieszczamy w blenderze i miksujemy do połączenia składników.
Cebulę oraz czosnek podsmażamy na patelni, studzimy. Dodajemy mięso oraz pozostałe płynne składniki. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Na każdy pierożek nakładamy pół łyżeczki farszu i lepimy metodą zakładki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy pierożki. Smażymy je bez przykrycia 2 minuty do zarumienienia. Następnie dodajemy pół szklankę wrzątku i przykrywamy patelnie pokrywką. Tak parujemy około 5 minut, następnie przekładamy na talerzyki i posypujmy prażonym białym sezamem. Podajemy z sosem sojowym lub słodkim chili. Smacznego!


Korzenna szarlotka z kratką

17.11.15

Korzenna szarlotka z kratką

Sezon na szarlotki, ciasta z jabłkami czy piękne róże nadal trwa... wystarczy odrobina wyobraźni a nasze popołudnie może być piękne, pachnące i kawowe :-) Postanowiłam nauczyć się szybkiego wykonania kratki, nie jest na początku łatwo bo trzeba przy okazji trochę myśleć, poza tym układać należy bardzo prosto i zdecydowanie na kawałku pergaminu! to podstawa, ponieważ później trudno ułożoną kratkę przenieść a trzeba ją jeszcze schłodzić w lodówce by później swobodnie chwycić ją w ręce i ułożyć na wierzchu naszej szarlotki. Jak na pierwszy mój raz, w dodatku z warkoczami to wyszło chyba całkiem dobrze ale to nie koniec bo cel jest taki by kratkę wykonywać w mig :-) trening czyni mistrza jak to mówią :-)

Korzenna szarlotka z kratką
przepis własny

Składniki: na ciasto
  • 240g mąki pszennej chlebowej 
  • 150g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • 100g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta wyrobić w misie miksera, zapakować w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Z jednej rozwałkować spód do tarty, wylepić i nakłuć widelcem, następnie umieścić tartę w lodówce by się schłodziła. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu w miarę możliwości cienko. Wykrawać paski węższe i szersze, z niektórych upleść warkocz lub warkocze jeśli wolicie mieć ich więcej na kratce, inne pozostawić płaskie. Przekładać kratkę na papierze do wypieków by dobrze przenosiła się po schłodzeniu na szarlotkę.

Składniki: farszu
  • 1 kg kwaśnych, twardych jabłek  
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 3 goździki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maki kukurydzianej


Przygotowanie:
Jabłka pokrój na drobniejsze nierówne kostki, upraż je na maśle, następnie dodaj miód i na małym ogniu wysmaż aż zmiękną ale nadal będą w miarę jędrne. Przyprawy korzenne umieść w moździerzu i utrzyj na proszek, dodaj do jabłek. Na końcu  smażenia dodaj mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Chłodne jabłka przełóż do tarty, rozłóż na całej powierzchni i ładnie wygładź wierzch. Połóż wylepioną kratkę i delikatnie dociśnij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180' na 30 minut lub do czasu aż wierzch kratki będzie rumiany. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia, oprósz cukrem pudrem i podawaj :-)
Smacznego!

Koktajl mango marakuja z aksamitnym tofu

15.11.15

Koktajl mango marakuja z aksamitnym tofu

Taki koktajl mogłabym pić każdego ranka. Jest smaczny i pożywny...egzotycznie pachnie moją ukochaną marakują i nadaje się na śniadanie :-) Same plusy!

Tylko robić i pić :-)

Koktajl mango marakuja z aksamitnym tofu
przepis własny

Składniki:
  • 200ml pure z mango ( użyłam takiego )
  • 2 owoce marakui
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 100ml mleka sojowego
  • kostka jedwabistego tofu (użyłam takiego )
  • kilka kostek lodu
Pure z mango, tofu oraz mleko sojowe umieść w naczyniu blendera kielichowego i zmiksuj do połączenia, dodaj nasiona chia oraz kostki lodu i ponownie zmiksuj. Do tak przygotowanego koktajlu dodaj świeże owoce marakui i przemieszaj łyżką by zachować w całości pestki. Przelej do słoików, udekoruj ziołami i podaj.

Smacznego.


Jaki sklep taki chleb ...czyli "Chrupiące z pieca" bez konserwantów

9.11.15

Jaki sklep taki chleb ...czyli "Chrupiące z pieca" bez konserwantów

Jak wiecie cenię dobre pieczywo, o takie niestety trudno...praktycznie każde zawiera środki spulchniające i konserwanty. Nie zawsze też jest czas na upieczenie domowego chleba, wówczas ratują nas piekarnie znane bardziej i mniej znane czy lubiane. Ja posiłkuje się pieczywem z Lidla zatem ucieszyła mnie paczka niespodzianka, która całkiem niedawno dotarła do mojego domu ... nie dość, że przecudowna skrzynia do chleba to jej zawartość .. no cóż, tylko się cieszyć i szybko robić pajdę chleba! Lidl ostatnio reklamuje, że oferta "Chrupiące z Pieca" jest całkowicie pozbawione konserwantów:
„Stawiamy mocny nacisk na jakość oferowanych produktów, w tym pieczywa. Dbamy, aby nasze chleby nie tylko ładnie wyglądały i pachniały, ale także miały naturalny skład i były pozbawione konserwantów. Takie właśnie są wyroby z naszej oferty «Chrupiące z Pieca»: chleb typu włoskiego, słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości – również bez konserwantów – Pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno” – mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska
Jakie najczęściej kupujecie pieczywo? żytnie, razowe czy pszenne?
Na co zwracacie uwagę gdy wkładacie swój bochen do sklepowego koszyka? i jak często biegniecie do sklepu po chleb?
Mnie zwykle kusi zapach pieczywa..wówczas moje nogi prowadzą mnie tam, gdzie najintensywniej pachnie ale zwracam też uwagę na wygląd pieczywa na przykład czy jest dobrze wypieczone bo takie jest moje ulubione. Ostatnio rzadko zakupuję pszenny chleb choć zdaję sobie sprawę, że zwykle w pieczywie żytnim znajduje się także mąka pszenna, bynajmniej często zdarza mi się wyczytać to na etykiecie sklepowej.
Lidl za to posiada bardzo dobre pieczywo żytnie, z którego najczęściej korzystam :-)
Chleb Pełne ziarno (400 g) powstaje na naturalnym zakwasie żytnim, zawiera ponad 30% składników pełnoziarnistych (mąki z pełnego przemiału, łamane ziarna pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia) oraz ponad 20% nasion (słonecznik, siemię lniane, sezam).
Natomiast nowe Pieczywo żytnie (100 g) zainteresuje wszystkich tych, którzy poszukują produktów nie tylko zdrowych, ale i smacznych oraz wygodnych w przygotowywaniu posiłków. Użyta w produkcie mąka to w 100% mąka żytnia. Produkt ten jest sprzedawany już przekrojony, dzięki czemu szybko można zrobić smaczną kanapkę czy wykorzystać go jako przekąskę. Stanowi idealne połączenie z twarożkiem z warzywami lub hummusem. "Chrupiące z pieca" idealne każdego dnia :-)





Maślano waniliowe bułeczki z kruszonką w cyklu "Wypiekanie na śniadanie "

7.11.15

Maślano waniliowe bułeczki z kruszonką w cyklu "Wypiekanie na śniadanie "

W tych bułkach można się zakochać i uzależnić! Pierwsza rozkrojona zjedzona zachłannie z masłem, kolejna z konfiturą z granatów a kolejna z Nutellą ... a dupa rośnie! Bułeczki szybkie w przygotowaniu chociaż ja tradycyjnie nie robiłam zaczynu, zmieszałam wszystko razem, wyrobiłam i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę... później tylko formowanie i kolejny rozrost :-) Kto nie piekł, ma jeszcze czas do jutra!

Maślano waniliowe bułeczki z kruszonką w cyklu "Wypiekanie na śniadanie "
przepis pochodzi z blogu Pracownia Wypieków

"Składniki: na ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 240 ml mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Kruszonka:

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g mąki
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych

Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody


 Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.

Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia."
Piekły ze mną następujące osoby:
Rydze smażone z tofu w stylu orientalnym

4.11.15

Rydze smażone z tofu w stylu orientalnym

Rydze smażone z orientalnymi składnikami smakują wybornie! Są bardzo szybkie w przygotowaniu, wręcz błyskawiczne...wystarczy odrobina sosu sojowego, olej ryżowy, kilka listków kolendry i tofu a Twoje danie zamieni się w ulubiony posiłek! Polecam :-)

Rydze smażone z tofu w stylu orientalnym
przepis własny

Składniki:
  • 5 średniej wielkości rydz
  • 100g tofu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plasterki chili drobno posiekanej
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju ryżowego Oleofarm
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • pieprz do smaku 
Na gorący olej wrzuć posiekaną chili, pokrój tofu w kostkę i dodaj do pachnącej chili, smaż aż tofu się zrumieni z każdej strony, następnie dodaj oczyszczone rydze i posiekany czosnek nie przerywając smażenia, można zmniejszyć nieco ogień by nie spalić delikatnego czosnku. Dodaj sos sojowy, dopraw do smaku odrobiną pieprzu, dorzuć posiekaną kolendrę, delikatnie przemieszaj i podaj gorące z pieczywem. Smacznego!

Kulinarne wyprawy z Olejami Świata
Z cyklu " Męska szkoła gotowania " szare kluchy z kapuchą  okraszoną skwarami

2.11.15

Z cyklu " Męska szkoła gotowania " szare kluchy z kapuchą okraszoną skwarami

Dawno nie było męskiego cyklu a jeszcze dawniej nie było zwyczajnego, tradycyjnego polskiego obiadu za którym tęskniliśmy wszyscy. Miało być po chłopsku i po chłopsku było z rąk chłopa zresztą, któremu kluch się zachciało i dzięki któremu rodzinnie zasiedliśmy do obiadu.. no cóż, widok bezcenny w naszej rodzinie. Szare kluchy a właściwie hałuski zwykle jadam w Zakopanem z sosem z borowików bo nikt w rodzinie obecnie nie fatyguje się by je robić... za dużo roboty, za duży bałagan, za dużo sprzątania!
Szare kluchy królowały na stołach w XIX wieku kiedy ziemniaki były bardzo popularne i przede wszystkim tanie. Gospodynie przygotowywały je z tartych, surowych i odsączonych ziemniaków. Sama nazwa pochodzi od koloru klusek. Tradycyjnym dodatkiem do klusek jest zasmażana kapusta kiszona, która u nas była przygotowana z babcinego przepisu.
Z cyklu " Męska szkoła gotowania " szare kluchy z kapuchą  okraszoną skwarami 
przepis własny 

Składniki: na kluchy
  • 2kg surowych ziemniaków
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 500g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Oleofarm
  • 2 łyżeczki soli
Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj łyżeczkę soli.
Ziemniaki obierz i przeciśnij przez drobne sito maszynki do mielenia mięsa. Do tartych ziemniaków dodaj obie mąki, oliwę i sól. Dobrze wymieszaj i odstaw na czas aż woda w garnku zacznie wrzeć. Wyłóż część ciasta na płaski talerz i łyżką zgarniaj partiami ciasto ziemniaczane na wrzątek. Gotuj 2 minuty a gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyławiaj je łyżką cedzakową na durszlak i zalewaj zimną wodą, to spowoduje, że kluski nie przykleją się do siebie.

Składniki: na kapuchę
  • 600g kiszonej kapusty
  • 125g boczku wędzonego
  • 2 duże jabłko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Oleofarm
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz do smaku
Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni do czasu aż się wytopi tłuszcz, dodaj kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj kapustę na wolnym ogniu przez około godzinę, po tym czasie wydrąż gniazda nasienne z jabłek i zmiksuj je wraz ze skórką, dodaj purre jabłkowe do kapusty i wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, na końcu dodaj olej rzepakowy, dzięki temu kapusta będzie się błyszczeć.

Dodatkowo: 200g boczku wędzonego, który należy podsmażać do czasu aż się wytopi tłuszcz. Boczek będzie potrzebny do okraszenia klusek.
Smacznego!

Kulinarne wyprawy z Olejami Świata
Koktajl na wieczór czyli Tropical yellow beets & Perrier

1.11.15

Koktajl na wieczór czyli Tropical yellow beets & Perrier

Żółte i pomarańczowe owoce i warzywa odgrywają dużą rolę w naszej diecie... Użyłam dziś żółtego buraka, ananasa, cytryny i soku z grejpfruta które zawierają mnóstwo składników odżywczych mogących zmniejszyć zwyrodnienie plamki żółtej, ryzyko raka prostaty i obniżyć cholesterol ... żółte owoce i warzywa wspomagają również tworzenie kolagenu oraz sprzyjają zdrowym stawom poprzez zawartość magnezu oraz wapnia.Oczywiście mowa o zdrowym koktajlu warzywno owocowym bez dodatku alkoholu, który wypijając przed godziną 16:00 traktujemy jak zdrowy styl życia, wieczorny alkoholowy żółty warzywno owocowy drink może za to umilić nam wieczór przed telewizorem podczas długiego seansu filmowego :-)
Jak widzicie kilka świeżych produktów, dobra woda i można wyczarować fajny wieczorny koktajl.. kto nie przejmuje się zbytnio dietą tak jak ja, może sobie na taki rarytas pozwolić!
Tropical yellow beets & Perrier
przepis własny

Składniki: na 3 porcje
  • 5 średnich żółtych buraków
  • 1 duży ananas
  • 1 spory grejpfrut
  • 1 cytryna
  • 50ml wody gazowanej Perrier
  • 40ml Likieru Malibu na każdą szklaneczkę

Buraki obierz i przeciśnij przez wyciskarkę by otrzymać czysty żółty sok. Ananasa obierz i podziel na kawałki oddzielając twardy rdzeń , który również przeciśnij przez wyciskarkę, resztę ananasa pokrój na kostki. Grejpfrut i cytrynę wyciśnij w urządzeniu do wyciskania cytryn, dodaj do soku z buraków i wymieszaj łyżką, następnie przelej do blendera kielichowego i dodaj pokrojonego w kostkę ananasa. Powstanie gęsty koktajl, dodaj kostki lodu i zmiksuj ponownie. Rozlej do szklanek, dodaj po 40ml likieru Malibu i podaj :-)
Tosty francuskie z macerowaną figą w "Wypiekaniu na sniadanie"

25.10.15

Tosty francuskie z macerowaną figą w "Wypiekaniu na sniadanie"

Śniadanie było ekstra... dla rodziny przygotowałam tosty z malinami gdyż figi nie są aż tak mile u nich widziane jak u mnie ale za to każdy był zadowolony :-)
Polecam to szybkie i smaczne śniadanie!
Tosty francuskie z macerowaną figą
inspiracja z blogu Kwestia Smaku z moimi zmianami

Składniki:
  • 3 kawałki broche z rodzynkami
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • masło
  • 3 figi
  • syrop klonowy 
  • 4 łyżki octu balsamicznego z granatu
  • 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie
Brioche pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę zamoczyć w jajku z mlekiem ( briocha szybko wchłania mieszaninę jaj i mleka i robi się luźna więc należy ją tylko zanurzyć i wyciągnąć )
Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 3 plastry bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Przygotować macerowaną figę.

W rondlu umieścić syrop klonowy, ocet balsamiczny oraz winny, gotować na małym ogniu do czasu aż płyn się zredukuje i powstanie zawiesisty sos. Pokroić figi na ćwiartki, włożyć do przygotowanego sosu i gotować kolejne 2 minuty aż się rozpadną, trwa to dosłownie chwilę. Przełożyć tosty na talerz i polać macerowanymi figami. Podawać od razu gorące. Smacznego.

Wypiekały ze mną następujące osoby:

Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Renata - Gotowanie jest łatwe
Marta - Magiczne życie Marty
Dorota - I to i tamto
Asa - 6 niebo
Magda - Kulinarna piniata
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewelina - Smakołyki z kuchni
Basia - BasJulowe pasje  
Dorota - Moje małe czarowanie
Alina - Ala piecze i gotuje 
Edyta - Pasja smaku 
Sabina - Kobiety w sieci 
Magda - Czary gary w kuchni
Ewa - zdjęcie na FB
Iza - Smaczna Pyza


Bezglutenowy, wegański mus dyniowy z mango

20.10.15

Bezglutenowy, wegański mus dyniowy z mango

Dla zainteresowanych deserami bezglutenowymi czy wegańskimi w to chłodne popołudnie polecam oto taki mus na bazie pieczonej dyni i pachnącego puree z mango z Kuchni Świata
No cóż, makaroniki jako dekoracja niestety nie są wegańskie ale może kiedyś zacznę i wypiekać takie :-) póki co .. moim konikiem ostatnio są desery dla vegan, które całkiem fajnie mi wychodzą.. kto nie sprawdzi, ten się nie dowie! Zatem zapraszam do przepisu wspaniałego jesiennego musu!
Bezglutenowy mus dyniowy z mango
przepis własny

Składniki: na spód
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
Rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, przełożyć na prostokątną blaszkę i piec 20 minut w temperaturze 170' 
Po upieczeniu wykrawać spody wykrojnikiem w kształcie koła, najlepiej wykroić gdy ciasto jest jeszcze ciepłe i pozostawić do ostygnięcia. Nie należy wykrojonych spodów przekładać, unosić gdyż mogą popękać.

Składniki: na mus
  • 150g puree dyniowego ( z pieczonej dyni )
  • 150g puree z mango 
  • 200g śmietany kokosowej
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki agar agaru
  • 50ml Ginu Lubuskiego 
  • szczypta spiruliny
Do blendera przełóż puree dyniowe oraz mango. śmietankę podgrzej z cukrem, następnie dodaj agar agar, wymieszaj trzepaczką by nie powstały grudki i zagotuj. Przelej gorącą śmietankę do mieszaniny dyniowej z mango i zmiksuj do połączenia składników. Na końcu wmieszaj gin jeśli go użyjesz. 
Masę mango dyniową przełóż do silikonowych foremek w kształcie beczułki/ kuli i na wierzch musu wciśnij spód kruchy. Tak przygotowany mus schładzaj w lodówce do czasu aż dobrze zastygnie, następnie wyjmij mus z silikonu i przełóż na talerz. Udekoruj talerz śmietanką kokosową, sypnij szczyptą spiruliny wierzch i gotowe. Smacznego!

* Dekoracja: makaronik tradycyjny więc nie polecany dla vegan.
Sałatka dla .. Niego :-) czyli zielenina z pomidorami, figą, granatem i chipsem z pancetty

19.10.15

Sałatka dla .. Niego :-) czyli zielenina z pomidorami, figą, granatem i chipsem z pancetty

Nie jest łatwo stworzyć dobrą sałatkę dla mięsożercy z samej zieleniny bo przecież usłyszysz znowu że nie jest królikiem :-)  Dziś włoska pancetta, która idealnie współgra z bazylią a ta z kolei idealnie pasuje do użytego oleju konopnego, który ma delikatną nutę orzechowo korzenną. 
Sałatka może być oczywiście nie tylko dla niego.. wersja bezmięsna jest zdecydowanie dla mnie chociaż nie jestem absolutnie wegetarianką :-)
Sałatka dla .. Niego :-) czyli zielenina z pomidorami, figą, granatem i chipsem z pancetty
przepis własny

Składniki:
  • Opakowanie kolorowej sałaty
  • 1 żółty pomidor
  • 1 czerwony pomidor
  • 3 świeże jędrne figi
  • 1 granat
  • mała czerwona chili
  • 5 plastrów pancetty
  • 2 łyżki oleju konopnego Oleofarm klik
  • łyżeczka świeżo posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka miodu 
  • sok z połowy cytryny
Sałatę umieścić w naczyniu. Pomidory oraz figi  podzielić na cząstki, wydrążyć pestki z granatu. Przygotowane składniki odstawić na czas wysmażenia pancetty. Na suchą rozgrzaną patelnie rozłóż plastry pancetty, smaż do czasu aż wytopi się tłuszcz,  ładnie się przyrumieni i powstanie chips, następnie wyłóż pancette na papierowy ręcznik i pozostaw przez chwilę by papier wchłonął tłuszcz.
Olej konopny połącz z miodem, sokiem z cytryny oraz siekaną bazylią, wymieszaj by płyn stał się jednolity. Do miseczek rozłóż kolorową sałatę, dodaj pomidory oraz figi, posyp pestkami granatu oraz  plastrami chili i na sam wierzch ułóż chipsy pancetty. Zwieńcz sałatkę przygotowanym dresingiem na bazie oleju konopnego i podawaj od razu. Smacznego.


Kulinarne wyprawy z Olejami Świata
Światowy Dzień Chleba :-)

16.10.15

Światowy Dzień Chleba :-)

Niestety nie udało mi się upiec nowego bochenka na ten przecudny dzień ... na dzień, którego nie można nie świętować i trochę jest mi smutno, że ominęło mnie najlepsze uczucie składania i formowania bochenka. Pocieszyłam się faktem, że robię to ostatnio dość często prywatnie i obowiązkowo w pracy więc dziś przedstawiam tylko migawki z ostatnich wypiekań i cieszę oko, wspominam jak to było  za pierwszym razem i ile to nadal jeszcze nauki :-)

Perrier Red & orange czy Perrier Aromatic Kiwi?

12.10.15

Perrier Red & orange czy Perrier Aromatic Kiwi?

Zrobiło się chłodno..w niektórych częściach Polski spadł już pierwszy śnieg ... dla przypomnienia letnich tropikalnych klimatów rozgrzewające zmysły i ciała drinki :-)
Na wolnym tylko ciepła kołderka i cudna rozgrzewająca szklaneczka!
Perrier Red & orange
przepis Rafała

Składniki: na jedną szklankę
  • 40ml wódki pomarańczowej
  • 50ml soku pomarańczowego z miąższem
  • sok z połowy cytryny
  • 25ml syropu grenadina
  • 50ml wody Perrier gazowanej
  • pokruszony lód
  • pomarańcze 
 Do szklanki nałóż pokruszony lód ( około 70% wysokości szklanki ), nalej syrop grenadina, następnie powoli po ściance szklanki dolej soku pomarańczowego oraz soku z cytryny, delikatnie dolewaj wódkę pomarańczową i dopełnij wodą Perrier.. Udekoruj cząstką pomarańczy.
Perrier Aromatic Kiwi
przepis Rafała

Składniki: na jedną szklankę
  • 1 owoc kiwi + plaster do dekoracji
  • sok z jednej limonki 
  • cząstki limonki
  • 40ml wódki Lime Fusion
  • 25ml syropu Blue Curacao
  • 50ml wody Perrier gazowanej
  • 50ml napoju limonkowego 
  • pokruszony lód
  • liść mięty do dekoracji
  • skórka limonki do dekoracji
Do szklanki nałóż pokruszony lód ( około 70% wysokości szklanki ), nalej syrop blue curacao, następnie zmiksuj owoc kiwi, zmieszaj go z sokiem z limonki oraz napojem limonkowym i dolewaj powoli po ściance szklanki,  następnie delikatnie dolewaj wódkę limonkową i dopełnij wodą Perrier.. Udekoruj skórką limonki, miętą oraz plastrem kiwi. 

Orientalny krem dyniowy z mango i krewetkami

11.10.15

Orientalny krem dyniowy z mango i krewetkami

Taką zupę sobie wymyśliłam dawno temu i oto jest, powstała w mojej kuchni w fazie relaksu i dobrej passy :-) Nie wiem czy ktoś próbował kiedyś połączenia dyni i mango ale jeśli nie to zdecydowanie polecam bo jest wyśmienite!Pragnę podziękować firmie  Kuchnie świata bo to one wyposażyły mnie w kilka bardzo ciekawych produktów między innymi w mango które dodałam do dzisiejszej zupy za fantastyczną współprace :-) zawsze była bardzo inspirująca, miło mi jest z Wami tworzyć!

Orientalny krem dyniowy z mango i krewetkami
przepis własny

Składniki:
  • 450g mrożonej dyni firmy Hortex
  • 300g mango w syropie (użyłam tego klik ) + połowa soku
  • po 4 królewskie krewetki na talerz
  • 400g mleka kokosowego ( klik )
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • sok z jednej limonki
  • 4 liście kaffir
  • kilka łyżek śmietany kokosowej do polania wierzchu (zebranej z wierzchu mleka kokosowego )
  • odrobina chili w płatkach
  • kilka plasterków zielonej chili
  • kilka plasterków czerwonej chili
  • świeże gałązki liści kolendry
* dodatkowo makaron ryżowy błyskawiczny przygotowany według przepisu na opakowaniu
Przygotowanie:
Odmroź i oczyść krewetki.
Dynie  przełóż do naczynia do gotowania na parze. Gotuj do miękkości, przełóż do garnka, dodaj mango i zmiksuj na pulpę. Dodaj mleko kokosowe, sok z limonki i syrop z mango, gotuj na małym ogniu, dodaj kolejno drobno posiekaną trawę cytrynową oraz liść kaffiru.Dopraw odrobiną kolorowego pieprzu. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć krewetki, płatki chili oraz drobno posiekany czosnek, smaż na małym ogniu do czasu aż krewetka nabierze różowego koloru. Zieloną i czerwoną chili posiekaj na cienkie krążki, przygotuj gałązki kolendry. Przelej krem dyniowy z mango do miseczek, na wierzch dodaj makaron ryżowy, krewetki z czosnkiem i chili oraz plaster mango. Wszystko posyp posiekanymi plastrami zielonej i czerwonej chili, polej śmietanka kokosową i połóż kilka gałązek świeżej kolendry. Podawaj od razu, jeszcze gorące!
Smacznego :-)


Najlepsze trójkąty francuskie z jabłkiem w cyklu "Wypiekanie na śniadanie"

10.10.15

Najlepsze trójkąty francuskie z jabłkiem w cyklu "Wypiekanie na śniadanie"

Dokładnie tak sądzę, że najlepsze! ciasto nie jest absolutnie trudne, może odrobinę czasochłonne ale bez przesady w odstępach między jednym wałkowaniem a drugim można zrobić wiele rzeczy :-) na przykład pić kawę :-) Kto upiekł ten wie, że ciasto warte poświęcenia!
Rożki z jabłkami
przepis z książki Francja na słodko

Składniki ciasto na 8szt

  • 275 g masła
  • 275g mąki
  • szczypta soli
  • 1 żółtko 
Składniki: nadzienia
  • 800g jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Lukier
  • 40g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny

Ponadto: mąka do podsypania blatu
żółtko do smarowania wierzchu

Przygotowanie:

Nastawić lodówkę na bardzo niską temperaturę. Roztopić 25g masła. Przenieść na stolnicę 250g mąki, w środku zrobić zagłębienie. Wlać roztopione masło, dodać sól i żółtko, zagnieść.
Dodać tyle wody by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Resztę masła zagnieść z pozostałą mąką i rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.
Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie umyć jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki i zagotować z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml )
Odstawić do ostygnięcia.

Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, rozwałkowane ciasto powinno mieć taką szerokość jak ciasto maślane przygotowane wcześniej ale być trzy razy dłuższe.
Pośrodku ciasta położyć ciasto maślane, zagiąć krawędzie i jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na trzy. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, powtarzać tę czynność przynajmniej 3 razy.
Rozgrzać piekarnik do 225'
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i ostrym nożem pokroić kwadraty. Z dwóch stron posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem, po środku ułożyć farsz z jabłek, złożyć w trójkąt i ścisnąć brzegi. Piec na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut, odstawić do ostygnięcia i polukrować.
Smacznego!

A piekły ze mną następujące osoby:
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Iza z blogu Smaczna pyza
W wypiekaniu na sniadanie dziś muffina z jabłkiem i cynamonem

4.10.15

W wypiekaniu na sniadanie dziś muffina z jabłkiem i cynamonem

W tym tygodniu Monika zaproponowała w Wypiekaniu na śniadanie oto takie muffiny  z jabłkiem i cynamonem, które zresztą wcześniej też wypiekała Berenika ... takim sposobem w kilkanaście osób  wypiekałyśmy pachnące drożdżowe w formie muffin :-) pachniało, oj pachniało! Zachęcam do kolejnego wypiekania wszystkich, którzy udziału jeszcze nie brało a biorącym udział serdecznie dziękuję za wspólną zabawę :-)



Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami

Cytuję za Bereniką

"Składniki:
ciasto
  • 250g mąki pszennej
  • 15g drożdży
  • 125ml mleka
  • 1 żółtko
  • 3,5 łyżki cukru
  • 30g masła
  • szczypta soli
nadzienie
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 40g masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • cukier do posypania ciasta
  • 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie  sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
 wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem

We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:

Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Patrycja - Patison w kuchni

Jola - Smak mojego domu
Justyna - Gotowanie i pieczenie 
Dorota - Moje małe czarowanie
6 niebo
Edyta - Pasja smaku
Kasia - Mia ciucina 
Alina - Ala piecze i gotuje  
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Joanna - zdjęcie na FB
Marzena - Zacisze kuchenne 
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją 
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi 
Magda - Magdalena w kuchni 
Małgorzata - Smaki Alzacji i nie tylko 
Monika -  Matka wariatka
Iza Kulińska - Smaczna Pyza
 
Dyniowe scones w Cyklu "Wypiekanie na śniadanie'

27.9.15

Dyniowe scones w Cyklu "Wypiekanie na śniadanie'

Wyobraźcie sobie, że znalazłam dziś chwilę by z Wami upiec te bułeczki ... było to niemal wyczynem bo byłam w pracy, w sklepie i nagle zorientowałam się, że dopadł mnie brak czasu ale ... powiedziałam sobie... nie mogę ich zawieść i oto są moje scones! Robiłam je pierwszy raz i nie sądziłam, że mogą być tak dobre bułki na proszku - raczej moje nastawienie było sceptyczne od dawna a jednak się myliłam i zjadła dwie, jedna po drugiej :-)Moje z czekoladą i cynamonem :-)


Dyniowe scones
według Doroty z Moich wypieków

Cytuję

"Składniki na 10 - 12 sztuk:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła, zimnego
  • 250 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 20 ml mleka
  • 100 g rodzynków
  •  odrobina cynamonu
  • kuleczki czekolady do posypania wierzchu

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia.

W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną 2 jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypujemy mąki, choć będzie kusiło ;-).

Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm i o ostrych krawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem (ja tego nie robię, wolę bardziej rustykalny wygląd bułeczek)."


Piekły ze mną następujące osoby:
Kinga z blogu Małe kulinaria
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Edyta z blogu Pasja smaku
Kamila z blogu Zycie ze smakiem
Wiosenka z blogu Eksplozja smaku
Olga z blogu Cukry proste
Agnieszka z blogu Buszująca w przepisach
Bernadeta z blogu Prawo do gotowania z pasją
Kasia z blogu Dietetic Lifestyle
Dorota z blogu Moje małe czarowanie


Zdrowa słodycz ... cukierki z nasionami chia, konopi oraz młodym jęczmieniem

24.9.15

Zdrowa słodycz ... cukierki z nasionami chia, konopi oraz młodym jęczmieniem

Cukierki z całą masą zdrowych produktów, szybkie w wykonaniu, pyszne w smaku, słodkie bez dodatku cukru i fajnie wyglądające ... ciekawa słodycz dla malucha i nie tylko :-) Takie cukierki można przygotować również w formie większego batona, jednak pomysł na cukierka wydał mi się idealny ze względu na to, ze jeśli kusi Cię coś słodkiego to wyjmujesz zwyczajnie cukierek z kieszeni lub torebki i zjadasz bez konsekwencji ... kolejnym powodem na cukierkowy pomysł to dzieci, które cukierki uwielbiają a te z pewnością im zasmakują, wygodnie też można spakować takie cukierki do szkolnego pojemnika :-)
Cukierki z nasionami chia, konopi oraz młodym jęczmieniem
przepis własny

Składniki: na cukierka
  • 50g nasion chia
  • 50g nasion konopi
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
  • 100g daktyli
  • 50g suszonej śliwki
  • 100ml soku owocudo Marwit
  • 50g prażonego słonecznika
  • 50g płatków owsianych
  • 80g płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
Nasiona chia zalej sokiem owocudo Marwit i odstaw aż nasiona napęcznieją. Daktyle oraz śliwki zalej gorącą wodą i również odstaw na przynajmniej pół godziny. Następnie odciśnij i zmiksuj blenderem na gładką masę. Resztę składników umieść w naczyniu, dodaj daktylową pulpę i dobrze wymieszaj. Podziel masę na porcje wielkości orzecha i w dłoniach utocz podłużne cukierki odkładając je na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków.

Składniki: na posypkę z jęczmienia
  • 3 łyżki młodego jęczmienia
  • 3 łyżki soku owocudo Marwit
  • 6 łyżek mąki migdałowej
  • 3 łyżki cukru
Mieszamy wszystkie składniki w jednym naczyniu, następnie rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem i zapiekamy do chrupkości, trwa to około 20 min przy temperaturze 160'
Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy 2 sekundy do uzyskania drobnego cukru. Przygotowane cukierki wkładamy pojedynczo do zielonej posypki by obkleiła całą powierzchnie cukierka, następnie pakujemy cukierki w celofan i związujemy ozdobną wstążką.
Twój zdrowy lunchbox z Marwit
Smacznego!

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji