29.11.15
A na deser dziś tapioka z mango!
Tapiokę poznałam całkiem niedawno ... jest zupełnie inna niż chia, którą jadam, jest kremowa i przypomina waniliowy pudding. Można powiedzieć, że ją pokochałam. Tapiokę dla tych którzy nie wiedzą, przepłukuje się w zimnej wodzie kilka razy tak jak ryż do sushi, następnie namacza się w czystej wodzie przez noc i dopiero gotuje w mleku.Należy pamiętać, że po schłodzeniu dość mocno tężeje. Dowiedziałam się tego w niedawno też otwartym sklepie z orientalna żywnością, w którym udzielają informacji właściciele sklepu. W sklepie można kupić przeróżne produkty chińskie, tajskie, japońskie i będzie można niebawem nauczyć się rytuału parzenia herbaty- podobno mają być warsztaty :-)
Tapioka to idealne śniadanie, idealny deser i idealna kolacja.
Tapioka z mango
przepis własny
Składniki: na 4 porcje
Tapioka to idealne śniadanie, idealny deser i idealna kolacja.
Tapioka z mango
przepis własny
Składniki: na 4 porcje
- 800g dowolnego mleka (ryżowe, sojowe, kokosowe, owsiane, migdałowe )
- 70g tapioki drobnej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- przecier z mango ( użyłam takiego )