Nie jest łatwo stworzyć dobrą sałatkę dla mięsożercy z samej zieleniny bo przecież usłyszysz znowu że nie jest królikiem :-) Dziś włoska pancetta, która idealnie współgra z bazylią a ta z kolei idealnie pasuje do użytego oleju konopnego, który ma delikatną nutę orzechowo korzenną.
Sałatka może być oczywiście nie tylko dla niego.. wersja bezmięsna jest zdecydowanie dla mnie chociaż nie jestem absolutnie wegetarianką :-)
Sałatka dla .. Niego :-) czyli zielenina z pomidorami, figą, granatem i chipsem z pancetty
przepis własny
Składniki:
- Opakowanie kolorowej sałaty
- 1 żółty pomidor
- 1 czerwony pomidor
- 3 świeże jędrne figi
- 1 granat
- mała czerwona chili
- 5 plastrów pancetty
- 2 łyżki oleju konopnego Oleofarm klik
- łyżeczka świeżo posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
Sałatę umieścić w naczyniu. Pomidory oraz figi podzielić na cząstki, wydrążyć pestki z granatu. Przygotowane składniki odstawić na czas wysmażenia pancetty. Na suchą rozgrzaną patelnie rozłóż plastry pancetty, smaż do czasu aż wytopi się tłuszcz, ładnie się przyrumieni i powstanie chips, następnie wyłóż pancette na papierowy ręcznik i pozostaw przez chwilę by papier wchłonął tłuszcz.
Olej konopny połącz z miodem, sokiem z cytryny oraz siekaną bazylią, wymieszaj by płyn stał się jednolity. Do miseczek rozłóż kolorową sałatę, dodaj pomidory oraz figi, posyp pestkami granatu oraz plastrami chili i na sam wierzch ułóż chipsy pancetty. Zwieńcz sałatkę przygotowanym dresingiem na bazie oleju konopnego i podawaj od razu. Smacznego.
Ja też bardzo chętnie zjadłabym taką sałatkę! :)
OdpowiedzUsuń