27.9.15

Dyniowe scones w Cyklu "Wypiekanie na śniadanie'

Wyobraźcie sobie, że znalazłam dziś chwilę by z Wami upiec te bułeczki ... było to niemal wyczynem bo byłam w pracy, w sklepie i nagle zorientowałam się, że dopadł mnie brak czasu ale ... powiedziałam sobie... nie mogę ich zawieść i oto są moje scones! Robiłam je pierwszy raz i nie sądziłam, że mogą być tak dobre bułki na proszku - raczej moje nastawienie było sceptyczne od dawna a jednak się myliłam i zjadła dwie, jedna po drugiej :-)Moje z czekoladą i cynamonem :-)


Dyniowe scones
według Doroty z Moich wypieków

Cytuję

"Składniki na 10 - 12 sztuk:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła, zimnego
  • 250 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 20 ml mleka
  • 100 g rodzynków
  •  odrobina cynamonu
  • kuleczki czekolady do posypania wierzchu

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia.

W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną 2 jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypujemy mąki, choć będzie kusiło ;-).

Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm i o ostrych krawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem (ja tego nie robię, wolę bardziej rustykalny wygląd bułeczek)."


Piekły ze mną następujące osoby:
Kinga z blogu Małe kulinaria
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Edyta z blogu Pasja smaku
Kamila z blogu Zycie ze smakiem
Wiosenka z blogu Eksplozja smaku
Olga z blogu Cukry proste
Agnieszka z blogu Buszująca w przepisach
Bernadeta z blogu Prawo do gotowania z pasją
Kasia z blogu Dietetic Lifestyle
Dorota z blogu Moje małe czarowanie


13 komentarzy:

  1. Fajne bułeczki, dziękuję za kolejne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Małgoś za świetny pomysł aby te buły wypiekać.Twoje z kuleczkami sa niesamowite. Do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny miałaś pomysł, bułeczki wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Są wspaniałe i bardzo nam smakowały :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólną zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne sconesy! :)
    Ten kolor robi wrażenie! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. dzieki gosiu za wspolne pieczenie:) do nastepnego...

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, dziękuję za kolejne wspólne wypiekanie i do następnego. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają po prostu genialne, puszyste i smakowite.

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Widać, że miałaś dobrej jakości jajka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji