9.11.15

Jaki sklep taki chleb ...czyli "Chrupiące z pieca" bez konserwantów

Jak wiecie cenię dobre pieczywo, o takie niestety trudno...praktycznie każde zawiera środki spulchniające i konserwanty. Nie zawsze też jest czas na upieczenie domowego chleba, wówczas ratują nas piekarnie znane bardziej i mniej znane czy lubiane. Ja posiłkuje się pieczywem z Lidla zatem ucieszyła mnie paczka niespodzianka, która całkiem niedawno dotarła do mojego domu ... nie dość, że przecudowna skrzynia do chleba to jej zawartość .. no cóż, tylko się cieszyć i szybko robić pajdę chleba! Lidl ostatnio reklamuje, że oferta "Chrupiące z Pieca" jest całkowicie pozbawione konserwantów:
„Stawiamy mocny nacisk na jakość oferowanych produktów, w tym pieczywa. Dbamy, aby nasze chleby nie tylko ładnie wyglądały i pachniały, ale także miały naturalny skład i były pozbawione konserwantów. Takie właśnie są wyroby z naszej oferty «Chrupiące z Pieca»: chleb typu włoskiego, słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości – również bez konserwantów – Pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno” – mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska
Jakie najczęściej kupujecie pieczywo? żytnie, razowe czy pszenne?
Na co zwracacie uwagę gdy wkładacie swój bochen do sklepowego koszyka? i jak często biegniecie do sklepu po chleb?
Mnie zwykle kusi zapach pieczywa..wówczas moje nogi prowadzą mnie tam, gdzie najintensywniej pachnie ale zwracam też uwagę na wygląd pieczywa na przykład czy jest dobrze wypieczone bo takie jest moje ulubione. Ostatnio rzadko zakupuję pszenny chleb choć zdaję sobie sprawę, że zwykle w pieczywie żytnim znajduje się także mąka pszenna, bynajmniej często zdarza mi się wyczytać to na etykiecie sklepowej.
Lidl za to posiada bardzo dobre pieczywo żytnie, z którego najczęściej korzystam :-)
Chleb Pełne ziarno (400 g) powstaje na naturalnym zakwasie żytnim, zawiera ponad 30% składników pełnoziarnistych (mąki z pełnego przemiału, łamane ziarna pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia) oraz ponad 20% nasion (słonecznik, siemię lniane, sezam).
Natomiast nowe Pieczywo żytnie (100 g) zainteresuje wszystkich tych, którzy poszukują produktów nie tylko zdrowych, ale i smacznych oraz wygodnych w przygotowywaniu posiłków. Użyta w produkcie mąka to w 100% mąka żytnia. Produkt ten jest sprzedawany już przekrojony, dzięki czemu szybko można zrobić smaczną kanapkę czy wykorzystać go jako przekąskę. Stanowi idealne połączenie z twarożkiem z warzywami lub hummusem. "Chrupiące z pieca" idealne każdego dnia :-)





11 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc ja w ogóle nie przepadam za chlebem, może dlatego że w dzieciństwie byłam nim przekarmiana :-( . Te są bardzo ładne i apetyczne, ale ja ostatnio jem głównie takie pieczone wafle pszenno-ryżowe na oleju rzepakowym albo sojowym albo sama piekę niedużo chleba :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chleba nie jadam, ale uwielbiam bułki! Te z Lidla fitness są pyszne, ale absolutny fenomen to takie paluchy z soją i ziarnami z Piotra i Pawła. Skład znam i nie jest wcale zły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wcześniej przed pojawieniem się w Lidlu ich bio pieczywa kupowałam chleb drwalski, teraz już tylko te ciemne bułki z mąki żytniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Również polecam te bułeczki...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile kcal ma ta bułka żytnia?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile kcal ma ta bułka żytnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też chciałabym wiedzieć ile ma ta bułeczka żytnia Bio kcal bo dzisiaj kupiłam 2 ..

      Usuń
    2. Wartości odżywcze
      1 porcja - 90 g
      Przykładowa porcja: 1 kromka - 90 g
      w 100 g w porcji 90 g
      Wartość energetyczna 908 kJ
      217,00 kcal 817 kJ
      195,30 kcal
      Białko 6,00 g 5,40 g
      Węglowodany 42,00 g 37,80 g
      Tłuszcz 2,30 g 2,07 g

      Usuń
  7. To żytnie jest jakoś kiepsko przekrojone. Niby widać linie a zawsze mam problem z rozdzieleniem.
    A co myślisz o tym nowym, owsianym?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji