21.12.14
Torcik żurawinowy
Prawda jest taka, że Torcik jest nieco wymagający ... trzeba upiec biszkopt, trzeba zrobić mus z żurawiny, krem i dodatkowo galaretkę ale możecie podzielić sobie wykonanie tych czynności, zresztą jeśli robicie tort i zostaną Wam resztki biszkoptu, możecie wykroić małe krążki na torciki, wtedy pracy jest troszkę mniej. Oprócz tego, że ten przepis jest pracochłonny to jednak jest bardzo smaczny zatem nikt nie pożałuje gdy go wykona. Żurawina w smaku jest nieco drętwa ale po dodaniu soku z cytryny i odrobiny żurawinówki czy to kupnej czy z własnej produkcji jej smak się zmienia na bardzo pożądany :-) słodki, lekko kwaśny, orzeźwiający ..
Torcik żurawinowy
przepis własny
Składniki: na biszkopt
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i margarynę Palme stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopioną margarynę Palme z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Studzimy i wykrawamy krążki wycinarką do ciastek.
Składniki: na mus żurawinowy
Składniki: na krem żurawinowy
Składniki: na żurawinową galaretkę
Na blaszkę wyłożyć papier do wypieków, umieścić na nim ranty o okrągłym kształcie i wylać do połowy rantu krem żurawinowy, następnie umieścić na kremie jeden blat biszkoptowy i schłodzić lub zamrozić ( jest wtedy szybciej ). Zamrożony krem wyjmujemy z zamrażalnika, przewracamy do góry nogami i podgrzewamy palnikiem rant, tak by krem razem z biszkoptem opadł na dno rantu, wtedy wlewamy przygotowaną żurawinową galaretkę i ponownie zamrażamy. Ponownie podgrzewamy rant palnikiem i wyciągamy go przekładając torciki na talerzyki. Dekorujemy owocami i podajemy. Smacznego :-)
przepis własny
Składniki: na biszkopt
- 6 jaj
- 220g cukru
- 220g mąki pszennej
- 40g mleka
- 60g margaryny Palma ( firmy Bielmar )
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i margarynę Palme stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopioną margarynę Palme z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Studzimy i wykrawamy krążki wycinarką do ciastek.
Składniki: na mus żurawinowy
- 400g żurawiny
- 250g cukru
- 100g wody
- sok z jednej cytryny
Składniki: na krem żurawinowy
- 2 białka
- 160g cukru
- 150g margaryny Palma ( firmy Bielmar ) w temperaturze pokojowej
- 200g musu z żurawiny
Składniki: na żurawinową galaretkę
- 150g musu z zurawiny
- 30g cukru
- 7g żelatyny w listkach
- sok z połowy cytryny
- 50ml żurawinówki
Na blaszkę wyłożyć papier do wypieków, umieścić na nim ranty o okrągłym kształcie i wylać do połowy rantu krem żurawinowy, następnie umieścić na kremie jeden blat biszkoptowy i schłodzić lub zamrozić ( jest wtedy szybciej ). Zamrożony krem wyjmujemy z zamrażalnika, przewracamy do góry nogami i podgrzewamy palnikiem rant, tak by krem razem z biszkoptem opadł na dno rantu, wtedy wlewamy przygotowaną żurawinową galaretkę i ponownie zamrażamy. Ponownie podgrzewamy rant palnikiem i wyciągamy go przekładając torciki na talerzyki. Dekorujemy owocami i podajemy. Smacznego :-)