1.11.14

Idealne dyniowe kotleciki z jarmużem

Odświętnie dla wegan :-) Czekałam długo  z dodaniem tego przepisu aż w końcu przyszła na niego pora :-) przepis warty uznania!
Idealne dyniowe kotleciki z jarmużem
przepis własny



Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki purre z dyni
  • 1 marchew zwykła
  • 1 żółta marchew
  • Garść drobno posiekanego jarmużu wcześniej blanszowanego i odciśniętego z wody
  • ½ cebuli poszatkowanej drobno
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka curry
  • Bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • Oliwa roślinna do smażenia

Przygotowanie:
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy na bardzo drobno lub zwyczajnie przeciskamy przez praskę, pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, możemy założyć rękawiczki i mieszać rękoma by bardzo dokładni połączyć składniki, chodzi o to by dobrze się zlepiły. Nie potrzebujemy tutaj dodawać jajek ani też mąki, dobrze ugotowana jaglanka zastępuje nam te dwa składniki. Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej, następnie smażymy na bardzo gorącym oleju tak by od razu uzyskać chrupki wierzch kotlecika.


5 komentarzy:

  1. Wyglądają bosko i pewnie tak smakują!
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię wszelkiego rodzaju wegańskie kotleciki, a te szczególnie mi się spodobały i to pewnie ze względu na dodatek dyni! poza tym, jak widać - są pełne zdrowia i pysznych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji