Galaretka winno jabłkowa idelana jako prezent pod choinkę :-)

19.12.15

Galaretka winno jabłkowa idelana jako prezent pod choinkę :-)

Galaretka winna jest po prostu pyszna! kiedy ją przygotowywałam, wyjadałam paluchem z garnka aż zorientowałam się, że jej ubywa - wówczas przestałam :-) powstała specjalnie do naszego wspólnego magazynu kulinarnego, który od jakiegoś czasu tworzymy z blogerkami wielkopolskimi..magazyn możecie zobaczyć oczywiście już w sieci klikając na link http://issuu.com/foodculture/docs/fodd_culture_07online
być może zainspirujecie się którymś z przepisów :-) Galaretka za to jest idealnym własnoręcznym prezentem pod choinkę..wystarczy zapakować w piękne szkiełka, otulić zieloną gałązką i już! Jeśli nie widzieliście najlepszych korzennych pomarańczy do herbaty, które niedawno pojawiły się na blogu to zapraszam tutaj


Galaretka winno jabłkowa
przepis własny

Składniki:

  • 1 litr soku jabłkowego
  • 1 litr białego wina
  • 200g syropu klonowego

Wszystkie składniki umieścić w garnku o szerokim dnie i gotować na niskim ogniu do zredukowania płynu przez około godziny. Żeby sprawdzić konsystencję galaretki należy przełożyć łyżkę płynu na lodowaty talerz i wsunąć na chwilę do zamrażalnika. Jeśli płyn zastygnie, oznacza że galaretka jest gotowa i można ją przełożyć do słoika.
Pierożki na parze z łososiem i tofu

15.12.15

Pierożki na parze z łososiem i tofu

Okres pierogowy trwa u wszystkich ..testujemy nowe farsze, smaki i kształty...nie jestem pewna czy tak łatwo jest wybrać właściwy smak skoro wszystkie są zawsze smaczne! Najlepiej w okresie świątecznym ulepić kilka rodzajów i cieszyć się ich smakiem przez święta :-)
Połączyłam tofu z łososiem by delikatnie "zmiękczyć" rybę...parmezanu by dodać przyjemnego ostrego smaku i wszystko fajnie się zgrało zatem polecam :-)
Pierożki na parze z łososiem i tofu
przepis własny

Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta do pierożków
  • 150g aksamitnego tofu - użyłam takiego  klik
  • 300g świeżego łososia
  • 50g świeżo startego parmezanu
  • łyżka soku z cytryny
  • odrobina białego sezamu do posypania wierzchu
  • sól,pieprz do smaku
Przygotowanie:
Łososia umyj i dobrze osusz w ręczniku papierowym, następnie odkrój mięso od skóry i bardzo drobno posiekaj, przełóż do naczynia i spryskaj sokiem z cytryną. Odstaw na 10 minut. Dodaj tofu do posiekanego łososia, parmezan, sól oraz pieprz i wymieszaj do połączenia składników. Nakładaj po jednej łyżeczce na środek gotowego ciasta, brzegi zwilż wodą i zlepiaj pierożki. Układaj w naczyniu do gotowania na parze i gotuj według instrukcji - u mnie około 9 minut. Wierzch gotowych pierożków posyp sezamem. Smacznego!




Pomarańcze w syropie winno korzennym... do herbaty

13.12.15

Pomarańcze w syropie winno korzennym... do herbaty

Święta coraz bliżej, zima tuż tuż ...warto przygotować sobie słoiczek korzennych pomarańczy by herbata wieczorną porą nadała klimat świąteczny na dłużej. Warto też podarować bliskiej osobie zawartość słoiczka pod choinkę, myślę że każdy ucieszyłby się z takiego prezentu - ja wręcz uwielbiam prezenty wykonane ręcznie a jeszcze gdy mogę je później użyć i poczuć ich smak i aromat jestem wniebowzięta :-) Zachęcam do wypróbowania przepisu nieco zmienionego ale inspirowanego książką Sigrid!
Pomarańcze w syropie winno korzennym do herbaty
inspiracja z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert
z moimi zmianami

Składniki:
  • 4 duże średnie pomarańcze
  • 200ml wody
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 300g cukru
  • przyprawy korzenne ( gwiazdki anyżu, całe goździki, korzeń cynamonu
  • 2 laski wanilii
  • sok z dwóch cytryn
Pomarańcze sparzyć gorącą wodą, następnie  pokroić na plastry i zalać wodą. Gotować 10 minut. Odcedzić i ponownie włożyć do garnka. Dodać świeżą wodę, wino, cukier i wszystkie przyprawy korzenne. Gotować na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny. Nie mieszać łyżką, poruszać tylko delikatnie garnkiem by zamieszać całość. Pomarańcze są gotowe gdy nadmiar płynu odparuje a sok stanie się syropem.
Przełożyć plastry pomarańczy do słoja, dodać skórki wanilii oraz część przypraw korzennych i przelać przez sito uzyskany syrop. Jeśli chcemy zachować pomarańcze na dłużej, musimy zawekować słoiki. Wystarczy wstawić słój do garnka z wodą i gotować 30 minut. Słoików Weck nie przewracamy do góry dnem! Słoiki Weck najlepiej wekować na sucho w piekarniku, instrukcja tutaj 
Jesienny torcik serowo makowy

12.12.15

Jesienny torcik serowo makowy

To jest najlepszy delikatny i puszysty seromak  jaki kiedykolwiek jadłam!

Jesienny torcik serowo makowy



Składniki: na spód
  • 100g mąki pszennej
  • 80g mąki migdałowej
  • 125 g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Wszystkie składniki miksujemy i wałkujemy na spód tortownicy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170'

Składniki: na masę makową

  •  500g niebieskiego maku
  •  500 ml mleka
  •  4 jajka
  •  180g cukru pudru
  • 30g suszonej moreli
  • 30g wędzonej śliwki
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 40g orzechów włoskich

Mak przekładamy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy przez noc do napęcznienia, następnie mielimy mak dwukrotnie i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia i wykładamy na upieczony wcześniej spód. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170'
  
Składniki: na ser
  • 500g sera twarogowego
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 200g śmietany
  • 150g cukru
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na wierzch podpieczonego maku i dalej pieczemy około 1 godziny w temperaturze 130'
Studzimy i polewamy płynną czekoladą  z dodatkiem oliwy 1:1 
Smacznego!




zBLOGowani.pl
Bułeczki z pieczarkami w cyklu Wypiekanie na sniadanie.

7.12.15

Bułeczki z pieczarkami w cyklu Wypiekanie na sniadanie.


No i są buły z pieczarkami na które miałam ogromną ochotę :-) u mnie farsz robił R. a ja kulałam bułki :-)


Bułeczki z pieczarkami 
przepis z blogu  Pracownia wypieków
  • "400 g mąki pszennej
  • 50 g mleka w proszku
  • 200 ml wody
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży plus łyżeczka cukru
  • do posmarowania: jajko plus łyżka wody, do posypania: mak (użyłam białego)

Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i solą.
Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Zagnieść ciasto - będzie gladkie i sprężyste i nie powinno kleić się do rąk.
Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.

W tym czasie przygotować farsz:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 100 g suszonych pomidorków koktajlowych (jeśli używamy zwykłych, dużych suszonych pomidorów, należy je drobno posiekać) ( ja pominęłam )
Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu - zajmie to ok. 10 minut. Dodać pieczarki. Dusić je kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dodać pomidory.
Ostudzić.

Z wyrośniętego ciasta formować płaskie placuszki, do każdego wkładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepić, uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st C.
Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posypać makiem.
wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.
Bułeczki powinny być wyraźnie rumiane."

Piekły ze mną następujące osoby :-)


 Bernadeta z blogu  Prawo do gotowania z pasją

Ewa z blogu   Ewa w kuchni

Wiosenka z blogu   Eksplozja smaku

Iza z blogu  Smaczna Pyza

Alina z blogu  Ala piecze i gotuje
Marzena z blogu Kulinarna Maniusia
Sławomir z blogu Kiełki smaku
Marta z blogu Para w kuchni
Joanna z blogu Grunt to przepis 

Pappardelle z mieloną wieprzowiną i warzywami w sosie pomidorowym

6.12.15

Pappardelle z mieloną wieprzowiną i warzywami w sosie pomidorowym

Tym razem pora na makaron prosty i jakże smaczny :-) Kto nie lubi prostych potraw, takich które pachną i zjada się je ze smakiem ..ja kocham i domownicy kochają zatem dziś taki bardzo prosty przepis dla każdego :-)
Pappardelle z mieloną wieprzowiną i warzywami w sosie pomidorowym
przepis własny

Składniki:
  • 300g makaronu pappardelle Belli
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • pół szklanki białego wina
  • 2 świeże marchewki
  •  1 czerwona papryka
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 400g krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść bazylii 
  • kilka gałązek świeżego oregano 
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, zalej zimną wodą, odsącz  i odstaw.
Pokrój w kostkę wszystkie warzywa. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć szalotkę oraz czosnek i przez chwilę podsmażaj, następnie dodaj pokrojone warzywa i duś aż zmiękną podlewając winem. Dodaj mieloną wieprzowinę i dalej podsmażaj. Na końcu dodaj pomidory oraz część ziół, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i połącz z makaronem cały czas podgrzewając. Przełóż na talerze, udekoruj ziołami i podawaj.
Smacznego!

Konkurs Zimowe Historie

6.12.15

Konkurs Zimowe Historie




Zimowe historię to konkurs dla Wszystkich kochających wspomnienia... bo któż ich nie ma? Usiądźcie w fotelu, na kanapach...gdziekolwiek Wam wygodnie, zamknijcie oczy i cofnijcie się do lat dzieciństwa, przypomnijcie sobie urok świąt kiedy byliście dziećmi, spróbujcie odnaleźć smaki i zapachy tamtejszej kuchni i weźcie udział w fajnym konkursie który pobudza wspomnienia :-)

Wraz z firmą Proste Historie - organizatorem konkursu, oraz Russel Hobbs - sponsorem nagród, zachęcam do udziału w bardzo prostym konkursie. Aby wziąć udział należy wejść do aplikacji działającej na FB
KONKURS ZIMOWE HISTORIE  i wygrać oto takie nagrody!


 Zadanie konkursowe:

Opisz najsmaczniejsze wspomnienia związane ze Świętami Bożego Narodzenia, koniecznie zawierającego wątek kulinarny.  Autorzy najbardziej kreatywnych historii zostaną nagrodzeni wyjątkowymi nagrodami.
Zabawa trwa od 27 listopada do 20 grudnia 2015r. Przez ten czas możecie dodawać swoje historie, po tym terminie zostaną wyłonieni zwycięzcy najbardziej oryginalnej historii. Zostanie również nagrodzona osoba o największej ilości głosów internautów. Serdecznie zapraszam do zabawy!











... przygotuj ulubiony napój z SodaStream

1.12.15

... przygotuj ulubiony napój z SodaStream


Rozpoczął się grudzień, co oznacza przedświąteczny szał. Od razu wpadamy w gorączkę zakupową i powoli zaczyna boleć nas głowa od myślenia co kupić bliskim na prezent. Dziś mam dla Was super pomysł – ekspres do gazowania wody SodaStream.   Pamiętacie słynny syfon, za którego sprawą jako dzieci cieszyliśmy się z bąbelków w szklance? W moim domu miał honorowe miejsce w kuchni. Do dziś wspominam soczysty bordowy kolor butelki, po którą sięgałam dość często, dolewając do szklanki z wodą domowej roboty sok malinowy.  Z pewnością wielu z Was kojarzy o czym piszę. :-)



Dziś zamiast takiego syfonu używa się eleganckiego i subtelnego ekspresu SodaStream. Osobiście używam modelu Source. Urządzenie pozwala na szybkie przygotowanie świeżej wody gazowanej lub orzeźwiającego napoju. Można zaszaleć, wspomnieć promienie słońca i  zbliżyć się znowu do lata przygotowując wodę pachnącą ziołami lub owocami. 
Trzymając  w dłoni nowy "syfon", patrząc na niesamowity design i podążając za marzeniem o czystej i zdrowej planecie, polecam Wam zakup pięknie wyglądającego ekspresu SodaStream, który wkroczył na drogę bąbelkowej rewolucji.
Z SodaStream szybko, prosto i bez szkody dla środowiska przygotujecie orzeźwiające napoje o ulubionym smaku, z takim jak lubicie poziomem bąbelków. Pamiętajcie, że płyny są niezbędne, a właściwe nawodnienie organizmu wpływa na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Przy okazji warto pamiętać, że woda to wspaniały kosmetyk, który utrzymuje nawilżenie i napięcie skóry :-)
Poniżej prezentuje Wam moje propozycje napojów i na prawdę polecam produkt, bo jest świetny!



Śniadaniowy ziołowo ogórkowy napój z kiwi

Składniki:
  • świeża woda gazowana przyrządzona dzięki SodaStream
  • kilka plastrów świeżego zielonego ogórka
  • 2 plastry kiwi
  • świeże ulubione zioła ( u mnie oregano i tajska bazylia )
  • kostki lodu
 Wszystkie składniki przekładamy do szklanek i zalewamy świeżą wodą przygotowaną dzięki  SodaStream.
Orzeźwiająca woda z płatkami róży i owocem granatu

Składniki:
  • świeża woda gazowana przyrządzona dzięki SodaStream
  • łyżeczka suszonych płatków róży
  • łyżka owocu granatu
  • kostki lodu
Wszystkie składniki przekładamy do szklanek i zalewamy świeżą wodą przygotowaną dzięki SodaStream.
Imbirowo-limonkowy napój

Składniki:
  • świeża woda gazowana przyrządzona dzięki SodaStream 
  • plastry świeżego imbiru 
  • plastry świeżej limonki
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • kostki lodu
Sok z limonki, kostki lodu oraz plastry limonki przekładamy do szklanki, czubkiem noża rozgniatamy plastry imbiru i również dodajemy do szklanki. zalewamy świeżą wodą przygotowaną dzięki SodaStream.


                                                   A tak gazujemy wodę dzięki SodaStream








Bułeczki z masłem orzechowym, czekoladą i orzechami laskowymi

30.11.15

Bułeczki z masłem orzechowym, czekoladą i orzechami laskowymi

Dzisiaj zajadałam cudowne bułeczki w "Wypiekaniu na śniadanie" ...troszkę pozamieniałam składniki...brak masła w domu zastąpiłam masłem orzechowym i dodałam od siebie orzechy do środka i na wierzch. Bułeczek wychodzi z przepisu bardzo dużo więc proponuję modyfikować przepis według własnych potrzeb.. u mnie 1/4 przepisu :-) Polecam bo pycha!
Bułeczki z masłem orzechowym, czekoladą i orzechami laskowymi
Erica Lanlarda z książki Czekolada

Składniki:
  • 500ml ciepłego mleka
  • 150g drobnego cukru trzcinowego
  • 40g świeżych drożdży
  • 200g stopionego masła
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 jaja
  • 1kg mąki pszennej
nadzienie:
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 100g stopionego i wystudzonego masła
  • 200g ciemnego cukru muscovado
  • 3 łyżki cynamonu
lukier:
  • 75g pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżka wody
Przygotowanie:
Umieścić w robocie kuchennym mleko, cukier , drożdże, stopione masło, wanilię, całe jajo.
Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawać przesiana mąkę. Mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Przełożyć ciasto do dużej miski, lekko oprószonej mąką, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 45-60 minut, aż do czasu kiedy ciasto podwoi swoją objętość.

Przygotować nadzienie. Umieścić w misce startą czekoladę, wystudzone stopione masło, cukier oraz cynamon i wymieszać na gładką, łatwą do rozsmarowania pastę. Odstawić na bok.

Przebić wyrośnięte ciasto, by uwolnić znajdujące się w nim powietrze.
Wyłożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować prostokąt o grubości 8mm i wymiarach 28*70cm.
Na całej powierzchni ciasta rozsmarować nadzienie za pomocą łopatki. Zawinąć ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego boku.
Pokroić ostrym nożem na plastry o grubości 6cm. Rozłożyć na dwóch natłuszczonych i oprószonych blachach do pieczenia.
Przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni /termoobieg 180/
W tym czasie ubić drugie jajko, dolać wody, wymieszać.
Za pomocą pędzelka cukierniczego posmarować mieszanką wierzch bułeczek.

Piec bułeczki 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni /termoobieg 160/ i piec kolejne 15-20 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru i po stuknięciu w podstawę będzie się wydawać puste w środku.

Przygotować lukier. Wymieszać w miseczce cukier puder, pastę waniliową oraz wodę. Posmarować każdą bułeczkę zaraz po upieczeniu dużą ilością lukru i odstawić do ostygnięcia.


Piekły ze mną: 

Kasia -Mia cucina 




A na deser dziś tapioka z mango!

29.11.15

A na deser dziś tapioka z mango!

Tapiokę poznałam całkiem niedawno ... jest zupełnie inna niż chia, którą jadam, jest kremowa i przypomina waniliowy pudding. Można powiedzieć, że ją pokochałam. Tapiokę dla tych którzy nie wiedzą, przepłukuje się w zimnej wodzie kilka razy tak jak ryż do sushi, następnie namacza się w czystej wodzie przez noc i dopiero gotuje w mleku.Należy pamiętać, że po schłodzeniu dość mocno tężeje.  Dowiedziałam się tego w niedawno też otwartym sklepie z orientalna żywnością, w którym udzielają informacji właściciele sklepu. W sklepie można kupić przeróżne produkty chińskie, tajskie, japońskie i będzie można niebawem nauczyć się rytuału parzenia herbaty- podobno mają być warsztaty :-)
Tapioka to idealne śniadanie, idealny deser i idealna kolacja.
Tapioka z mango
przepis własny

Składniki: na 4 porcje
  • 800g dowolnego mleka (ryżowe, sojowe, kokosowe, owsiane, migdałowe )
  • 70g tapioki drobnej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • przecier z mango ( użyłam takiego )
Tapiokę płuczemy kilka razy na sicie, następnie przekładamy do garnka i zalewamy świeżą zimną wodą. Odstawiamy do namoczenia przez noc. Kolejnego dnia osączamy tapiokę z wody. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym i dodajemy tapiokę. Gotujemy ciągle mieszając rózgą na wolnym ogniu przez 20 minut do czasu aż kuleczki tapioki zrobią się przeźroczyste. Przekładamy tapiokę do szklanek i od razu nakładamy przecier mango ( bez przecieru na wierzchu deseru pojawia się skorupa ) Schładzamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego :-)




Malezyjska laksa w wersji wegan

25.11.15

Malezyjska laksa w wersji wegan

Laksa to popularny pikantny rosół z makaronem z kultury Peranakan, która stanowi połączenie chińskich i malajskich elementów znajdujących się w Malezji i Singapurze , oraz w mniejszym stopniu Indonezji. Istnieją dwie odmiany Laksy... curry laksa i Asam laksa. Curry laksa to kokosowa zupa z makaronem, a Asam laksa to kwaśna zupa rybna z makaronem.U mnie dzisiaj wersja wegan z plastrami tofu, tradycyjnie pikantna i bardzo gorąca bo taka powinna być. Zupa na obecne chłody jest idealna!



Malezyjska  Laksa w wersji wegan

przepis własny

Składniki:
  • 300g naturalnego tofu
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 chili
  • 1 łyżeczka marynowanej kolendry 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  •  spory kawałek imbiru
  • 400g mleka kokosowego
  • 600g bulionu warzywnego
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki wina ryżowego Mirin
  • kiełki fasoli mung 
  • makaron ryżowy wstążki
  • świeża kolendra
Do dużego garnka wrzuć pastę z tamaryndowca, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, posiekana cebulę oraz czosnek, starty na drobnej tarce imbir, kurkumę i marynowaną kolendrę. Podsmażaj kilka minut mieszając aż z Twojego garnka zaczną wydobywać się aromaty, podlewaj bulionem. Następnie dodaj pozostałe składniki ( oprócz kiełek ) i gotój na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy a także podsmaż na patelni pokrojone w plastry tofu i odstaw na bok.
Do miseczek nałóż makaron ryżowy oraz podsmażone tofu, zalej zupą i udekoruj kiełkami, świeżą kolendrą oraz chili. Smacznego!

 Pierożki japońskie Yaki gyoza

18.11.15

Pierożki japońskie Yaki gyoza

Pierożki gyoza robiłam pierwszy raz, w zasadzie farsz po ustaleniach w sieci nie różni się od tradycyjnych pierożków orientalnych więc zrobiłam farsz po mojemu :-) Z lepieniem akurat takich zakładek problemu nie ma więc warto się skusić na zrobienie! Ja robię podchody do pierożków lepionych jak francuski warkocz.. trudna sprawa z tym lepieniem ale i tego trzeba się nauczyć, taki mam plan :-)
Pierożki japońskie Yaki gyoza
przepis własny

Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta do pierożków gyoza
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • łyżeczka płatków chili
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 pęczka drobno posiekanej dymki
  • 1 łyżka utartego świeżego imbiru
Składniki: na sos
  • 30ml sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Mirin
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 mała łyżeczka piri piri lub innej pasty z chili
Wszystkie składniki sosu  umieszczamy w blenderze i miksujemy do połączenia składników.
Cebulę oraz czosnek podsmażamy na patelni, studzimy. Dodajemy mięso oraz pozostałe płynne składniki. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Na każdy pierożek nakładamy pół łyżeczki farszu i lepimy metodą zakładki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy pierożki. Smażymy je bez przykrycia 2 minuty do zarumienienia. Następnie dodajemy pół szklankę wrzątku i przykrywamy patelnie pokrywką. Tak parujemy około 5 minut, następnie przekładamy na talerzyki i posypujmy prażonym białym sezamem. Podajemy z sosem sojowym lub słodkim chili. Smacznego!


Korzenna szarlotka z kratką

17.11.15

Korzenna szarlotka z kratką

Sezon na szarlotki, ciasta z jabłkami czy piękne róże nadal trwa... wystarczy odrobina wyobraźni a nasze popołudnie może być piękne, pachnące i kawowe :-) Postanowiłam nauczyć się szybkiego wykonania kratki, nie jest na początku łatwo bo trzeba przy okazji trochę myśleć, poza tym układać należy bardzo prosto i zdecydowanie na kawałku pergaminu! to podstawa, ponieważ później trudno ułożoną kratkę przenieść a trzeba ją jeszcze schłodzić w lodówce by później swobodnie chwycić ją w ręce i ułożyć na wierzchu naszej szarlotki. Jak na pierwszy mój raz, w dodatku z warkoczami to wyszło chyba całkiem dobrze ale to nie koniec bo cel jest taki by kratkę wykonywać w mig :-) trening czyni mistrza jak to mówią :-)

Korzenna szarlotka z kratką
przepis własny

Składniki: na ciasto
  • 240g mąki pszennej chlebowej 
  • 150g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • 100g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta wyrobić w misie miksera, zapakować w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Z jednej rozwałkować spód do tarty, wylepić i nakłuć widelcem, następnie umieścić tartę w lodówce by się schłodziła. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu w miarę możliwości cienko. Wykrawać paski węższe i szersze, z niektórych upleść warkocz lub warkocze jeśli wolicie mieć ich więcej na kratce, inne pozostawić płaskie. Przekładać kratkę na papierze do wypieków by dobrze przenosiła się po schłodzeniu na szarlotkę.

Składniki: farszu
  • 1 kg kwaśnych, twardych jabłek  
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 3 goździki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maki kukurydzianej


Przygotowanie:
Jabłka pokrój na drobniejsze nierówne kostki, upraż je na maśle, następnie dodaj miód i na małym ogniu wysmaż aż zmiękną ale nadal będą w miarę jędrne. Przyprawy korzenne umieść w moździerzu i utrzyj na proszek, dodaj do jabłek. Na końcu  smażenia dodaj mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Chłodne jabłka przełóż do tarty, rozłóż na całej powierzchni i ładnie wygładź wierzch. Połóż wylepioną kratkę i delikatnie dociśnij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180' na 30 minut lub do czasu aż wierzch kratki będzie rumiany. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia, oprósz cukrem pudrem i podawaj :-)
Smacznego!

Koktajl mango marakuja z aksamitnym tofu

15.11.15

Koktajl mango marakuja z aksamitnym tofu

Taki koktajl mogłabym pić każdego ranka. Jest smaczny i pożywny...egzotycznie pachnie moją ukochaną marakują i nadaje się na śniadanie :-) Same plusy!

Tylko robić i pić :-)

Koktajl mango marakuja z aksamitnym tofu
przepis własny

Składniki:
  • 200ml pure z mango ( użyłam takiego )
  • 2 owoce marakui
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 100ml mleka sojowego
  • kostka jedwabistego tofu (użyłam takiego )
  • kilka kostek lodu
Pure z mango, tofu oraz mleko sojowe umieść w naczyniu blendera kielichowego i zmiksuj do połączenia, dodaj nasiona chia oraz kostki lodu i ponownie zmiksuj. Do tak przygotowanego koktajlu dodaj świeże owoce marakui i przemieszaj łyżką by zachować w całości pestki. Przelej do słoików, udekoruj ziołami i podaj.

Smacznego.


Jaki sklep taki chleb ...czyli "Chrupiące z pieca" bez konserwantów

9.11.15

Jaki sklep taki chleb ...czyli "Chrupiące z pieca" bez konserwantów

Jak wiecie cenię dobre pieczywo, o takie niestety trudno...praktycznie każde zawiera środki spulchniające i konserwanty. Nie zawsze też jest czas na upieczenie domowego chleba, wówczas ratują nas piekarnie znane bardziej i mniej znane czy lubiane. Ja posiłkuje się pieczywem z Lidla zatem ucieszyła mnie paczka niespodzianka, która całkiem niedawno dotarła do mojego domu ... nie dość, że przecudowna skrzynia do chleba to jej zawartość .. no cóż, tylko się cieszyć i szybko robić pajdę chleba! Lidl ostatnio reklamuje, że oferta "Chrupiące z Pieca" jest całkowicie pozbawione konserwantów:
„Stawiamy mocny nacisk na jakość oferowanych produktów, w tym pieczywa. Dbamy, aby nasze chleby nie tylko ładnie wyglądały i pachniały, ale także miały naturalny skład i były pozbawione konserwantów. Takie właśnie są wyroby z naszej oferty «Chrupiące z Pieca»: chleb typu włoskiego, słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości – również bez konserwantów – Pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno” – mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska
Jakie najczęściej kupujecie pieczywo? żytnie, razowe czy pszenne?
Na co zwracacie uwagę gdy wkładacie swój bochen do sklepowego koszyka? i jak często biegniecie do sklepu po chleb?
Mnie zwykle kusi zapach pieczywa..wówczas moje nogi prowadzą mnie tam, gdzie najintensywniej pachnie ale zwracam też uwagę na wygląd pieczywa na przykład czy jest dobrze wypieczone bo takie jest moje ulubione. Ostatnio rzadko zakupuję pszenny chleb choć zdaję sobie sprawę, że zwykle w pieczywie żytnim znajduje się także mąka pszenna, bynajmniej często zdarza mi się wyczytać to na etykiecie sklepowej.
Lidl za to posiada bardzo dobre pieczywo żytnie, z którego najczęściej korzystam :-)
Chleb Pełne ziarno (400 g) powstaje na naturalnym zakwasie żytnim, zawiera ponad 30% składników pełnoziarnistych (mąki z pełnego przemiału, łamane ziarna pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia) oraz ponad 20% nasion (słonecznik, siemię lniane, sezam).
Natomiast nowe Pieczywo żytnie (100 g) zainteresuje wszystkich tych, którzy poszukują produktów nie tylko zdrowych, ale i smacznych oraz wygodnych w przygotowywaniu posiłków. Użyta w produkcie mąka to w 100% mąka żytnia. Produkt ten jest sprzedawany już przekrojony, dzięki czemu szybko można zrobić smaczną kanapkę czy wykorzystać go jako przekąskę. Stanowi idealne połączenie z twarożkiem z warzywami lub hummusem. "Chrupiące z pieca" idealne każdego dnia :-)





INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji