Święta coraz bliżej, zima tuż tuż ...warto przygotować sobie słoiczek korzennych pomarańczy by herbata wieczorną porą nadała klimat świąteczny na dłużej. Warto też podarować bliskiej osobie zawartość słoiczka pod choinkę, myślę że każdy ucieszyłby się z takiego prezentu - ja wręcz uwielbiam prezenty wykonane ręcznie a jeszcze gdy mogę je później użyć i poczuć ich smak i aromat jestem wniebowzięta :-) Zachęcam do wypróbowania przepisu nieco zmienionego ale inspirowanego książką Sigrid!
Pomarańcze w syropie winno korzennym do herbaty
inspiracja z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert
z moimi zmianami
Składniki:
- 4 duże średnie pomarańcze
- 200ml wody
- 200ml białego wytrawnego wina
- 300g cukru
- przyprawy korzenne ( gwiazdki anyżu, całe goździki, korzeń cynamonu
- 2 laski wanilii
- sok z dwóch cytryn
Pomarańcze sparzyć gorącą wodą, następnie pokroić na plastry i zalać wodą. Gotować 10 minut. Odcedzić i ponownie włożyć do garnka. Dodać świeżą wodę, wino, cukier i wszystkie przyprawy korzenne. Gotować na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny. Nie mieszać łyżką, poruszać tylko delikatnie garnkiem by zamieszać całość. Pomarańcze są gotowe gdy nadmiar płynu odparuje a sok stanie się syropem.
Przełożyć plastry pomarańczy do słoja, dodać skórki wanilii oraz część przypraw korzennych i przelać przez sito uzyskany syrop. Jeśli chcemy zachować pomarańcze na dłużej, musimy zawekować słoiki. Wystarczy wstawić słój do garnka z wodą i gotować 30 minut. Słoików Weck nie przewracamy do góry dnem! Słoiki Weck najlepiej wekować na sucho w piekarniku, instrukcja
tutaj
Mmm, ależ one muszą pachnieć! :)
OdpowiedzUsuńNapisz czy będzie dobrze z czerwonym lub różowym winem? podoba mi sie ten sposób na plastry pomarańczy :-)
OdpowiedzUsuńCzerwone zdominuje barwę i chyba wyjdą mało estetyczne. Różowe lepiej ale dlaczego nie chcesz białego?
UsuńZrobiłam z białym winem 2 czerwone pomarańcze i 2 deserowe, wyszło mega.
UsuńTen wpis dał mi wiele do myślenia.
OdpowiedzUsuń