12.12.15

Jesienny torcik serowo makowy

To jest najlepszy delikatny i puszysty seromak  jaki kiedykolwiek jadłam!

Jesienny torcik serowo makowy



Składniki: na spód
  • 100g mąki pszennej
  • 80g mąki migdałowej
  • 125 g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Wszystkie składniki miksujemy i wałkujemy na spód tortownicy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170'

Składniki: na masę makową

  •  500g niebieskiego maku
  •  500 ml mleka
  •  4 jajka
  •  180g cukru pudru
  • 30g suszonej moreli
  • 30g wędzonej śliwki
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 40g orzechów włoskich

Mak przekładamy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy przez noc do napęcznienia, następnie mielimy mak dwukrotnie i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia i wykładamy na upieczony wcześniej spód. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170'
  
Składniki: na ser
  • 500g sera twarogowego
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 200g śmietany
  • 150g cukru
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na wierzch podpieczonego maku i dalej pieczemy około 1 godziny w temperaturze 130'
Studzimy i polewamy płynną czekoladą  z dodatkiem oliwy 1:1 
Smacznego!




zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. Zrobiłam wczoraj ..genialny. .minimalnie modyfikowany...bo po 1 masa gotowa z Piotra i Pawła bardziej zwarta.dodakam do niej 4 żółtka ubiegłym na kogel mogel z odrobiną cukru, białka dodałam na koniec po zamieszaniu masy z orzechami itp. Do masy serowej natomiast wcisnąć sok z połowy pomarańczy i ok 50 ml mleka twaróg jest wtedy ciut rzadszy i zamiast zwykłej mąki mąka ziemniaczana. Białka ubiłam z cukrem na gęsto o zmieszać na koniec z twarógiem ...wychodzi puszysty i wilgotny zawsze....pycha. .właśnie z kawą zjedzony kawałeczek. Pozdrawiam ..Genialne przepisy kilka dziś wypróbowane

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji