Pappardelle z mieloną wieprzowiną i warzywami w sosie pomidorowym
przepis własny
Składniki:
- 300g makaronu pappardelle Belli
- 250g mielonej wieprzowiny
- pół szklanki białego wina
- 2 świeże marchewki
- 1 czerwona papryka
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 400g krojonych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść bazylii
- kilka gałązek świeżego oregano
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, zalej zimną wodą, odsącz i odstaw.
Pokrój w kostkę wszystkie warzywa. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć szalotkę oraz czosnek i przez chwilę podsmażaj, następnie dodaj pokrojone warzywa i duś aż zmiękną podlewając winem. Dodaj mieloną wieprzowinę i dalej podsmażaj. Na końcu dodaj pomidory oraz część ziół, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i połącz z makaronem cały czas podgrzewając. Przełóż na talerze, udekoruj ziołami i podawaj.
Smacznego!
uwielbiam takie dania! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)