Połączyłam tofu z łososiem by delikatnie "zmiękczyć" rybę...parmezanu by dodać przyjemnego ostrego smaku i wszystko fajnie się zgrało zatem polecam :-)
Pierożki na parze z łososiem i tofu
przepis własny
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta do pierożków
- 150g aksamitnego tofu - użyłam takiego klik
- 300g świeżego łososia
- 50g świeżo startego parmezanu
- łyżka soku z cytryny
- odrobina białego sezamu do posypania wierzchu
- sól,pieprz do smaku
Łososia umyj i dobrze osusz w ręczniku papierowym, następnie odkrój mięso od skóry i bardzo drobno posiekaj, przełóż do naczynia i spryskaj sokiem z cytryną. Odstaw na 10 minut. Dodaj tofu do posiekanego łososia, parmezan, sól oraz pieprz i wymieszaj do połączenia składników. Nakładaj po jednej łyżeczce na środek gotowego ciasta, brzegi zwilż wodą i zlepiaj pierożki. Układaj w naczyniu do gotowania na parze i gotuj według instrukcji - u mnie około 9 minut. Wierzch gotowych pierożków posyp sezamem. Smacznego!
śliczne i na pewno musi być pyszne
OdpowiedzUsuńAle cudo. I w formie znowu tak inaczej niż tradycja nakazuje :D
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają,czy mogłabyś bliżej pokazać jak je lepisz aby uzyskały taki kształt
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i pomysł! :)
OdpowiedzUsuń