24.12.12
Pierogi z kapustą i grzybami
Najserdeczniejsze życzenia, Cudownych Świąt Bożego Narodzenia,
Rodzinnego ciepła i wielkiej radości, Pod żywą choinką zaś dużo
prezentów, A w Waszych pięknych duszach, wiele sentymentów. Świąt
dających radość i odpoczynek, oraz nadzieję na Nowy Rok, żeby był
jeszcze lepszy niż ten, co właśnie mija. Dziękuję Wam za wszystkie chwile spędzone razem w tym roku, za to, że tu zaglądacie i dajecie mi motywację by dalej tworzyć :) Wesołych Świąt Wam życzę !
Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto: klik
Farsz: mojego przepisu
Grzyby zamoczyć na całą noc, następnie gotować je 20 minut. Dodać pokrojoną kapustę, oliwę z oliwek i gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć z łyżką oliwy na złoto, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem i ostudzić. Z ciasta wykrawać kółka, nałożyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem i zlepić brzegi w falbankę. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oliwy, wkładamy pierogi na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. Pierogi podajemy z cebulką lub karmelizowanym porem.
Smacznego:)
Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto: klik
Farsz: mojego przepisu
- 200g kiszonej kapusty
- 200g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżka do cebuli
- sól, pieprz
Grzyby zamoczyć na całą noc, następnie gotować je 20 minut. Dodać pokrojoną kapustę, oliwę z oliwek i gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć z łyżką oliwy na złoto, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem i ostudzić. Z ciasta wykrawać kółka, nałożyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem i zlepić brzegi w falbankę. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oliwy, wkładamy pierogi na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. Pierogi podajemy z cebulką lub karmelizowanym porem.
Smacznego:)