26.11.12

Fasola trochę inaczej...


Jesiennie czy zimowo? na rozgrzanie w każdym razie:)
Fasola nie po bretońsku
przepis własny

Składniki:
  • 300g fasoli 
  • 2 kiełbasy jałowcowe
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • papryka chili w proszku
  • 2 gałązki oregano
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej, odlać wodę, wypłukać i wrzucić z powrotem do garnka, dodać bulion, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę  i gotować na wolnym ogniu aż wszystko zmięknie.
Po kroić kiełbasę na plastry, następnie jeszcze na pół i wysmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę do zrumienienia cebulki. Dodać zawartość patelni do garnka z fasolą, dodać pomidory w puszce i koncentrat, wszystkie przyprawy i gotować tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie a płyn zamieni się w lekki sosik. Podawać z kromką chleba.
Smacznego:)

14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię fasolkę - taka by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką poproszę na rozgrzanie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam fasolkę po bretońsku, w wersji każdego !! Czyli nałóg :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się znakomicie ;)
    na jesienną chandrę jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo jesienno-zimowe danie. Czasochlonne? Owszem, ale mysle, ze smak wszystko wynagradza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaraz tam czasochłonne...wkładasz do gara i samo się robi :)

      Usuń
  6. Fasolka w każdej postaci, wielbiam :-) Twój przepis wygląda bardzo ciekawie. A na zdjęciu prezentuje sie bardzo jesienno i zachęcająco. Zapisuję do ulubionych! pozdrawiam aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. również pozdrawiam i cieszę się, że przepis się spodobał:)

      Usuń
  7. O fasolka. Tak, tak i jeszcze raz tak! Cud malina. I się normalnie chyba umówiłyśmy, bo u mnie wczoraj ciecierzyca w pomidorach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji