22.11.12
Ciasto marchewkowo daktylowe z mascarpone
Ciasto marchewkowo daktylowe to jedno z ciast,obok którego nie da się przejść obojętnie,
jest wilgotne, nie za słodkie i w dodatku z ulubionym mascarpone, który często króluję u mnie w deserach czy właśnie ciastach. Ciacho upiekłam na szkolną akcję, niestety po wyjęciu ciasta z lodówki, po sesji zdjęciowej zrobiłyśmy sobie z córkami kawę i nie trzeba było długo namyślać się "zjeść czy nie zjeść" , ciasto poszło pod nóż i trzeba było piec na szkolną akcję muffiny, równie pyszne bo z tego samego przepisu, choć bez kremu :) Ciasto upiekłam na mące orkiszowej, która przywędrowała do mnie z Gdańskich Młynów za co serdecznie dziękuję, oj będzie się działo w mojej kuchni :)) z mąką orkiszową nie miałam okazji niczego jeszcze upiec, myślałam by zacząć od chleba ale okazuje się, że orkisz jest idealny do ciast, mam wrażenie, że ciasto jest lżejsze, bardziej puszyste i intensywniejsze w smaku. Podobno idealnie nadaje się do naleśników i różnego rodzaju ciasteczek i w dodatku jest zdrowy, zawiera więcej błonnika
jest wilgotne, nie za słodkie i w dodatku z ulubionym mascarpone, który często króluję u mnie w deserach czy właśnie ciastach. Ciacho upiekłam na szkolną akcję, niestety po wyjęciu ciasta z lodówki, po sesji zdjęciowej zrobiłyśmy sobie z córkami kawę i nie trzeba było długo namyślać się "zjeść czy nie zjeść" , ciasto poszło pod nóż i trzeba było piec na szkolną akcję muffiny, równie pyszne bo z tego samego przepisu, choć bez kremu :) Ciasto upiekłam na mące orkiszowej, która przywędrowała do mnie z Gdańskich Młynów za co serdecznie dziękuję, oj będzie się działo w mojej kuchni :)) z mąką orkiszową nie miałam okazji niczego jeszcze upiec, myślałam by zacząć od chleba ale okazuje się, że orkisz jest idealny do ciast, mam wrażenie, że ciasto jest lżejsze, bardziej puszyste i intensywniejsze w smaku. Podobno idealnie nadaje się do naleśników i różnego rodzaju ciasteczek i w dodatku jest zdrowy, zawiera więcej błonnika