z tej strony klik
Składniki na 4 - 6 porcji:
- 1 średnia cebula, obrana i drobno pokrojona
- 2 małe ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1-2 łyżki masła
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 kg dyni hokkaido (waga po obraniu), pokrojonej w kostkę
- 150 ml białego wina
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać oliwę z oliwek i zeszklić
cebulę oraz czosnek (nie rumienić). Po kilku minutach wrzucić pokrojoną w
kostkę dynię i smażyć całość ok. 8 minut. Wlać wino, dobrze odparować,
aż nabierze konsystencji gęstego syropu. Wlać bulion, dodać listki
laurowe, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Doprowadzić do wrzenia,
zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, do momentu aż dynia będzie
miękka.
Do podania:
- 4 łyżki śmietany kremówki wymieszane z 2 łyżeczkami oliwy truflowej
- pestki dyni uprażone na suchej patelni
- odrobina posiekanej natki pietruszki
- grzanki
Wyciągnąć liście laurowe, zupę zmiksować blenderem i warto dodatkowo
przetrzeć przez sito. Doprawić gałką muszkatołową, wędzoną papryką,
sosem Worcestershire i odrobiną cukru. Całość ponownie zagotować.
Podawać z kremem truflowym, prażonymi pestkami dyni i grzankami.
Super smaki Gosiu :)
OdpowiedzUsuńGrażynko dziękuję i polecam ten przepis!
Usuńpiękne kolory!
OdpowiedzUsuńtak, to prawda i smaczne:)
UsuńWygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńpysznie ta zupa wygląda i widać ,że znika w mig
OdpowiedzUsuńZnikła, owszem ale zrobiłam tylko 2 porcyjki dla siebie:)
UsuńPrezentuje się pysznie. Smak musiał być powalający :)
OdpowiedzUsuń:))spróbuj przepis w swojej kuchni, polecam :)
UsuńTo ja lece po lyche i siorbne sobie troche tej zupki :))
OdpowiedzUsuńok, siorbaj :)
UsuńMniam! Aż mi tu zapachniało;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
no coś Ty...tak daleko aż pachnie?
UsuńTak na ostro to musi pysznie smakować :)))
OdpowiedzUsuńpolecam Gosiu, polecam :)
UsuńPrzetestowane :) dajemy z żoną pełną rekomendację! :p
OdpowiedzUsuńNie jestem fanem zup, ale z chęcią zmieściłem miseczkę.
Pozdrawiam