Sigara böreği
Inspiracja z tej strony klik z małymi zmianami
Składniki:
- 70g mąki pszennej
- 50gr lodowatego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 1 żółtko
- op sera feta
- 1 roztrzepane jajko
- garść natki pietruszki
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z pietruszką.
Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy ciasto na pół, jedną część wałkujemy bardzo cieniutko, najcieniej jak potrafimy, drugą zaś owijamy w folię i wkładamy jeszcze na parę chwil do lodówki. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę nadzienia serowego i zwijamy od jednego rogu do drugiego w rulon. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja nie podwijałam do środka boków, ponieważ nadzienie jest zbite i nic się z nim nie dzieje w trakcie pieczenia. Tak samo postępować z drugim kawałkiem ciasta. Ponieważ cygara są wykonane z ciasta kruchego, bardzo cienko rozwałkowanego, upiekłam je w piekarniku nagrzanym do 200' przez 10 minut, rezygnując z pieczenia na głębokim oleju.
Smacznego :)
Dodaje do akcji:
Genialne :). Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńno bardzo są pyszne:)
UsuńWielokrotnie jadałam je w Turcji. Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńa ja pierwszy raz!
UsuńZnów mam obłęd w oczach. dobrze, że okna pozamykane :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką piwa, szczególnie pszenicznego, i boleję nad faktem, że w w RP mamy taki mały wybór przekąsek do tego trunku. No bo też ile razy można jeść te frytki!
Jest tyle łatwych przekąsek, które restaurator mógł by przyrządzić. Nie wiem, dlaczego oni nie wpadają na taką ideę ?
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
No to akurat fakt choć fanką piwa nie jestem - lubię latem szczególnie w upalne dni i nigdy szczerze mówiąc nie zajadałam się do piwa frytkami - rzadko je jadam bo i rzadko Rafał je w domu robi a robi rewelacyjne! za to chipsy wcinam jako dodatek do piwa:) ale teraz kiedy znam fajny przepis na szybkie cygara...
UsuńŚwietna przekąska imprezowa:) i jak się ładnie prezentuje!:) pozdrowienia !
OdpowiedzUsuńa dziękuję, przekąska super!
UsuńPysznosci! Ciasto yufka jest podobne do filo tylko troche grubsze. Szkoda, ze nie ma w Polsce tureckich sklepow tak jak tutaj bo wtedy nie mialabys problemu z jego kupnem :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
ale moje też niezłe i cieniutki:) mi tam smakowało:)
UsuńKapitalna przekaska! Tutaj tureckich sklepow jest troche, wiec pewnie nie bede miala problemu ze znalezieniem ciasta yufka :)
OdpowiedzUsuńto masz super, że możesz korzystać z takich:)
UsuńŚwietnie wymyślone !!!!!Bardzo apetyczne fotki :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, dziękuję :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńteż tak sądzę :)
UsuńUwielbiam tego typu chrupiące przekąski, a tej wcześniej nie znałam. Chętnie spróbuję kiedyś :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj, przepis na pewno przypadnie Ci do gustu!
UsuńWyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuń