1.10.12

Sigara böreği

Kolejna próba smakowa w tureckim klimacie.Niestety w moim posiadaniu nie było ciasta o nazwie yufka, którego nie znam choć mogę przypuszczać, że jest to coś w rodzaju ciasta phylo więc skorzystałam z wcześniej przygotowanego, które gdzieś tam zalegało w zamrażalniku, kruchego ciasta. Rozwałkowałam je niezwykle cienko i wyszły całkiem fajne kruche ruloniki ze słonym nadzieniem. Nic wielkiego, prościzna :) ciekawe czy Turcy mają wszystkie propozycje tak szybkie w przygotowaniu co bardzo mi się podoba! Możecie spróbować, całkiem fajne cygara do piwa :)


Sigara böreği
Inspiracja z tej strony klik z małymi zmianami
 Składniki:
  • 70g mąki pszennej 
  • 50gr lodowatego masła 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 żółtko  
  • op sera feta
  • 1 roztrzepane jajko
  • garść natki pietruszki

  

Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z pietruszką. 
Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy ciasto na pół, jedną część wałkujemy bardzo cieniutko, najcieniej jak potrafimy, drugą zaś owijamy w folię i wkładamy jeszcze na parę chwil do lodówki. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę nadzienia serowego i zwijamy od jednego rogu do drugiego w rulon. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja nie podwijałam do środka boków, ponieważ nadzienie jest zbite i nic się z nim nie dzieje w trakcie pieczenia. Tak samo postępować z drugim kawałkiem ciasta. Ponieważ cygara są wykonane z ciasta kruchego, bardzo cienko rozwałkowanego, upiekłam je w piekarniku nagrzanym do 200' przez 10 minut, rezygnując  z pieczenia na głębokim oleju.
Smacznego :) 
Dodaje do akcji:

19 komentarzy:

  1. Genialne :). Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielokrotnie jadałam je w Turcji. Pyszności! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znów mam obłęd w oczach. dobrze, że okna pozamykane :)
    Jestem fanką piwa, szczególnie pszenicznego, i boleję nad faktem, że w w RP mamy taki mały wybór przekąsek do tego trunku. No bo też ile razy można jeść te frytki!
    Jest tyle łatwych przekąsek, które restaurator mógł by przyrządzić. Nie wiem, dlaczego oni nie wpadają na taką ideę ?

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to akurat fakt choć fanką piwa nie jestem - lubię latem szczególnie w upalne dni i nigdy szczerze mówiąc nie zajadałam się do piwa frytkami - rzadko je jadam bo i rzadko Rafał je w domu robi a robi rewelacyjne! za to chipsy wcinam jako dodatek do piwa:) ale teraz kiedy znam fajny przepis na szybkie cygara...

      Usuń
  4. Świetna przekąska imprezowa:) i jak się ładnie prezentuje!:) pozdrowienia !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznosci! Ciasto yufka jest podobne do filo tylko troche grubsze. Szkoda, ze nie ma w Polsce tureckich sklepow tak jak tutaj bo wtedy nie mialabys problemu z jego kupnem :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapitalna przekaska! Tutaj tureckich sklepow jest troche, wiec pewnie nie bede miala problemu ze znalezieniem ciasta yufka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wymyślone !!!!!Bardzo apetyczne fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tego typu chrupiące przekąski, a tej wcześniej nie znałam. Chętnie spróbuję kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie wypróbuj, przepis na pewno przypadnie Ci do gustu!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji