jest wilgotne, nie za słodkie i w dodatku z ulubionym mascarpone, który często króluję u mnie w deserach czy właśnie ciastach. Ciacho upiekłam na szkolną akcję, niestety po wyjęciu ciasta z lodówki, po sesji zdjęciowej zrobiłyśmy sobie z córkami kawę i nie trzeba było długo namyślać się "zjeść czy nie zjeść" , ciasto poszło pod nóż i trzeba było piec na szkolną akcję muffiny, równie pyszne bo z tego samego przepisu, choć bez kremu :) Ciasto upiekłam na mące orkiszowej, która przywędrowała do mnie z Gdańskich Młynów za co serdecznie dziękuję, oj będzie się działo w mojej kuchni :)) z mąką orkiszową nie miałam okazji niczego jeszcze upiec, myślałam by zacząć od chleba ale okazuje się, że orkisz jest idealny do ciast, mam wrażenie, że ciasto jest lżejsze, bardziej puszyste i intensywniejsze w smaku. Podobno idealnie nadaje się do naleśników i różnego rodzaju ciasteczek i w dodatku jest zdrowy, zawiera więcej błonnika
22.11.12
Ciasto marchewkowo daktylowe z mascarpone
Ciasto marchewkowo daktylowe to jedno z ciast,obok którego nie da się przejść obojętnie,
jest wilgotne, nie za słodkie i w dodatku z ulubionym mascarpone, który często króluję u mnie w deserach czy właśnie ciastach. Ciacho upiekłam na szkolną akcję, niestety po wyjęciu ciasta z lodówki, po sesji zdjęciowej zrobiłyśmy sobie z córkami kawę i nie trzeba było długo namyślać się "zjeść czy nie zjeść" , ciasto poszło pod nóż i trzeba było piec na szkolną akcję muffiny, równie pyszne bo z tego samego przepisu, choć bez kremu :) Ciasto upiekłam na mące orkiszowej, która przywędrowała do mnie z Gdańskich Młynów za co serdecznie dziękuję, oj będzie się działo w mojej kuchni :)) z mąką orkiszową nie miałam okazji niczego jeszcze upiec, myślałam by zacząć od chleba ale okazuje się, że orkisz jest idealny do ciast, mam wrażenie, że ciasto jest lżejsze, bardziej puszyste i intensywniejsze w smaku. Podobno idealnie nadaje się do naleśników i różnego rodzaju ciasteczek i w dodatku jest zdrowy, zawiera więcej błonnika
jest wilgotne, nie za słodkie i w dodatku z ulubionym mascarpone, który często króluję u mnie w deserach czy właśnie ciastach. Ciacho upiekłam na szkolną akcję, niestety po wyjęciu ciasta z lodówki, po sesji zdjęciowej zrobiłyśmy sobie z córkami kawę i nie trzeba było długo namyślać się "zjeść czy nie zjeść" , ciasto poszło pod nóż i trzeba było piec na szkolną akcję muffiny, równie pyszne bo z tego samego przepisu, choć bez kremu :) Ciasto upiekłam na mące orkiszowej, która przywędrowała do mnie z Gdańskich Młynów za co serdecznie dziękuję, oj będzie się działo w mojej kuchni :)) z mąką orkiszową nie miałam okazji niczego jeszcze upiec, myślałam by zacząć od chleba ale okazuje się, że orkisz jest idealny do ciast, mam wrażenie, że ciasto jest lżejsze, bardziej puszyste i intensywniejsze w smaku. Podobno idealnie nadaje się do naleśników i różnego rodzaju ciasteczek i w dodatku jest zdrowy, zawiera więcej błonnika
AUTOR:
Małgorzata Ziółkowska
Przepiękne zdjęcia. Wyglądają jak spektakl teatralny. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa dziękuję staram się :)
UsuńMałgosiu, piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńach, a ciasto? wyborne.
ciasto pyszne, polecam na niedziele!
UsuńZdjęcia piękne jak zawsze, a ciacho? Marchewkowe to jedno z moich najukochańszych, zazwyczaj (jak to ja) przekładam jakimś lekkim serkiem homogenizowanym i też jest pyszne, choć jak sądzę mama wolałabym Twoją wersję ;-)
OdpowiedzUsuńno tak, dietetycznie hehe :) ale przynajmniej masz linię a ja?
Usuńale cudne zdjęcia, daktyle w cieście widzę już po raz kolejny, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńdodają fajny słodki akcent jak na nie natrafisz:)
Usuńnie skusisz mnie, szykuje formę ma BN :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
nie to nie, zjem sama:)
UsuńMatko święta jakie genialne zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńZawsze były fajne, ale ostatnio widzę coś jeszcze... Mają w sobie to coś, są rewelacyjne! Jakiś nowy aparat, kurs fotograficzny? A może po prostu lepszy okres? hmmm... coś zdecydowanie zadziałało ;)
pozdrawiam
Dziękuję ! Aparat ten sam od roku, na kursy mnie nie stać- mają obłędne ceny, dobry okres? - nie raczej!, po prostu się uczę na błędach, próbuję, kombinuję i jest ale dzięki za komplement!!
UsuńCzyli po prostu masz naturalny talent, który stopniowo coraz bardziej ujawniasz ;)
Usuńczy talent to nie wiem ale fajnie gdy innym podobają się zdjęcia:)
UsuńCudowne ciacho i jak zwykle wspaniałe zdjęcia! Masz talent :)
OdpowiedzUsuńDo talentu to mi dużo jeszcze brakuje:)ale miłe to co napisałaś:)
UsuńJak to bylo...: mam make i nie zawaham sie jej uzyc! :)) Ciasto pyyyycha. Faktycznie nie moglabym przejsc obok niego obojetnie. Cale szczescie, ze nie stoi przede mna na stole :)
OdpowiedzUsuńhaha, ja zjadłam 3 kawały, nie dałam rady mniej!
UsuńO jeny, jak smacznie! Piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Już nie ma ciasta więc smacznie było aż mi smutno, że już nie mogę zjeść do kawy:))
Usuńciasto wygląda super, chętnie bym spróbowała. fajnie wyszły zdjęcia w takiej ciemnej tonacji:)))
OdpowiedzUsuńciemna strona ujawniona hehe
UsuńCudowne to ciasto! Wszystko mam w domu, mąkę orkiszową w ziarnach, ale to nie problem zmielić... Tylko obiecałam sobie żadnych ciast do Świąt!!!
OdpowiedzUsuńja sobie ciągle obiecuje i co? nie wychodzi jak widać:)
UsuńOstatnio właśnie słyszałam, ze marchewkowe ciasto jest bardzo dobre. Chyba nadszedł czas, żeby wypróbować.
OdpowiedzUsuńdoskonały czas!
Usuńa ty się ładnie rozkręciłaś z tymi przepisami! chwilę tu nie zaglądałam, a tu tyle pyszności:)))
OdpowiedzUsuńa co mam robić Gocha? siedzę w kuchni i sobie dogadzam!
Usuńciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńniczego mu nie brakuje i na zdjęciach prezentuje się elegancko....z chęcią wprosiłabym się na kawałek ;)
ja też chętnie bym zjadła jeszcze kawałek ale już nie ma:)
UsuńBoskie ciasto!Mam tylko trzy pytania:
OdpowiedzUsuń1.Jaki wymiar blaszki?
2.Czy masło może być klarowane?
3.Czy można czymś zastąpić kardamon?
Z góry dziękuję za odpowiedz.
1. 30 x 25
Usuń2. Możesz chociaż jest dość drogie :)
3.Możesz go po prostu pominąć
Bardzo proszę