25.4.13
Tarta orzechowa z Baileys'em
Tarta jak dla mnie super dobra i polecam ją z przyjemnością :)
Tarta orzechowa z Baileys'em
przepis własny
Składniki: na kruche ciasto orzechowe
180g mąki pszennej
125g masła
100g zmielonych na mąkę orzechów mieszanych ( włoskie i laskowe )
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto, zawinąć...
22.4.13
Facet smaży pierożki wonton
Tak, tak...nie ma że boli, On smaży, Ja leżę :) czasami i mnie się nie chce stać w kuchni a piątek był makabrycznie męczący więc w sobotę należała mi się przerwa! On zupełnie nie był zadowolony choć gotować lubi, jednak sam miał ochotę na drzemkę i na pierożki a one same się nie zrobią! stał i mruczał pod nosem, że mogłabym pomóc ale zupełnie mi się nie chciało ani ich robić ani...
19.4.13
Tarta brzoskwiniowa z kremem patissiere
Wspaniałego Weekendu Wam życzę...dużo słodkości i odpoczynku przede wszystkim :)
Tarta brzoskwiniowa z kremem patissiere
Składniki: na kruchy spód
170g mąki pszennej tortowej
120g zimnego masła
2 łyżki mielonych migdałów
żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
Z
wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do
połączenia składników i odstawiam...
13.4.13
Wieprzowina z imbirem i warzywami
Tym razem gotowałam ja :) w końcu kiedyś trzeba ugotować obiad w Weekend :) tym bardziej, że zapowiada się jak na tę chwilę całkiem przyzwoity, pogodny, trochę słoneczny:) takiego Weekendu Wam kochani życzę :)
Wieprzowina z imbirem i warzywami
przepis własny
Składniki:
300g szynki wieprzowej ...
9.4.13
Facet piecze...kaczkę :)
To byłby już ostatni wpis ze świąt, tym razem z cyklu facet gotuje a raczej piecze i nie żeby coś słodkiego lecz...kaczkę! :) To chyba lubi robić najbardziej i trzeba oddać, że wychodzi mu całkiem pysznie a nawet idealnie. To właśnie on położył w domu łapę na wszelkiego rodzaju mięsiwie czyli kaczkach, kurczakach, sztukach mięs i tym podobnych i gdy on dzierga z gada do wymienionych...ja...
4.4.13
Wiśniowy desernik z mascarpone i drugie urodziny bloga
Tak...drugie urodziny choć byłam przekonana, że to już trzecie...a jednak nie! Nie przygotowałam tortu ani niczego czego nie znacie, jest po prostu skromnie ale najważniejsze jest to, że ciągle Was przybywa, że są osoby, które zaglądają tu często, dodają opinię, zapraszają mnie do siebie i biorą udział w mojej Weekendowej akcji. Bardzo mnie cieszy, że jesteście ze mną, że mnie...
30.3.13
Baba czekoladowo serowa
Spokojnych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych dla Wszystkich czytelników
życzy:
Małgosia - Smaki Alzacji :)
Baba czekoladowo serowa
Przepis własny
Składniki: na 12 babeczek
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki kakao
szczypta soli
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
1 łyżka likieru...
23.3.13
Cynamonowe wianuszki
Idealna słodycz do porannej kawy w tak chłodny dzień jak ten właśnie dziś! Drugi dzień wiosny a za oknem śnieg więc chyba z koszyczkiem powędrujemy w kozakach, czapach i opatuleni szalami...jakiś horror...ja chcę lato!
Cynamonowy wianuszek
Składniki: na ciasto klik
Składniki: na nadzienie
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki świeżo zmielonego...
19.3.13
Falafele groszkowo miętowe w chlebku pita z salsą paprykową
Arabska pita, arabskie wegetariańskie klopsiki z dodatkiem mięty i uczta pełna smaków.
Falafele groszkowo miętowe w chlebku pita z salsą paprykową
Autor: Rachel Lane, Ting Morris " Na ostro "
Składniki: na salsę paprykową
2 czerwone cebule pokrojone w drobną kosteczkę
2 czerwone papryki drobno pokrojone
2 papryczki chili drobno posiekane (użyłam jednej)
2 pomidory bez skórki...
17.3.13
Zielono mi...i drożdżówka z kiwi
Drożdżówki uwielbiam, szczególnie świeżo wyciągnięte z pieca, te były wypiekane na prośbę Moniki i nasze wspólne spotkanie, które odbyło się u mnie wczoraj w cztero osobowym blogerskim gronku czyli Moniki, Anki, Magdy i mnie + przez jakiś czas Rafała :) Specjalnie dla Magdy, która nie pija mleka, nie jada śmietany i czekolady ze względów zdrowotnych, ciasto zagniecione z mlekiem...
15.3.13
Ostre tadżin z rybą
Ryby przygotowuję rzadko, nie ukrywam i ubolewam ale strasznie u mnie marudzą gdy widzą ją na stole, zjadają tylko grillowaną ale niestety w piekarniku to nie to samo co na powietrzu więc postanowiłam z innej beczki, bardziej na ostro z warzywami, bez panierowania czyli trochę zdrowiej i bez zbędnego tłuszczu. Lubię ryby osobiście...niekoniecznie mam nabyty dar do jej filetowania...
13.3.13
Tagine z soczewicy, cieciorki, bakłażana i pomidorów
Moje najulubieńsze danie! lekkie, zdrowe, pachnące kuminem i miętą...mogłabym je jeść i jeść i nawet Rafał się skusił :) Kuchnię arabską lubię za to, że jest oryginalna, równie prosta jak turecka, przygotowuje się ją bardzo szybko i przy tym można użyć prostych i tanich składników, mnóstwo warzyw, często owoców morza ( one już nie są tak tanie ) a większość potraw tej kuchni jest...
12.3.13
Drożdżówki od Bayaderki :) pyszne!
Tak, tak od Agnieszki Bayaderki :) która nie raz już mnie skusiła przecież! Tym razem musiałam je wypróbować ze względu na uderzanie ciasta o blat. Stosowałam tę metodę przy wyrabianiu ciasta chlebowego i była skuteczna ale i przy drożdżowym cieście efekt jest znakomity! Zresztą...wypróbujcie sami:) a metodę polecam obejrzeć tutaj klik
Drożdżowki z brzoskwiniami, tymiankiem...
8.3.13
Kwiatki z okazji Dnia Kobiet :)
Wszystkim kobietkom z okazji naszego wspólnego święta...życzę wszystkiego najlepszego :)
Wspaniałego dnia i udanego Weekendu:) niekoniecznie niestety wiosennego :(
Słodkie kruche kwiatki
Składniki:
250 g miękkiego masła
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka semoliny
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki soku jabłkowego
1 łyżeczka kardamonu
1...
2.3.13
Wiosna idzie...Tiramisu z malinami
Nie wiem jak Wy ale ja już chętnie pożegnam się z zimową porą, ile można nosić te kurtki, szaliki i myśleć by nie zapomnieć o zabraniu rękawic rano do pracy! Basta! nie chcemy zimy...ja proszę o wiosnę, o lato, o zimne lody w waflu, których nie boję się jeść latem na zewnątrz, proszę o krótkie spodenki i ciepły wiatr, który rozwiewa włosy...dokładnie tak! więc kończąc sezon zimowy,...
26.2.13
Bakłażan moja miłość!
Tyle mam już tych miłości, że nie wiadomo która z nich najlepsza! Bakłażany jednak uważam za bardzo seksowne szczególnie te ponacinane, wyjęte z pieca...kocham na nie patrzeć, są piękne!
Może to moje jakieś bakłażanowe zboczenie ale to prawda, że kiedy widzę tę pomarszczoną skórkę wokół ponacinanej kratki miąższu to leciutko uśmiecham się do nich i mam na nie chrapkę! Dziś...
24.2.13
Zdrowe nie nudne czyli śniadanie z jogurtem :)
Mam nadzieje, że miło spędzacie ten niedzielny dzionek, jedni pewnie leniuchują, inni odnajdują się kulinarnie a jeszcze inni myślą o poniedziałku ...ja nie myślę! Myślę o tym, że obejrzę jeszcze dziś jakiś film...wczoraj dopadła mnie aura starości i obejrzałam Purpurową różę z Kairu z 1985 r :) Film opowiada o nudnym życiu Cecylii - kelnerki, która podąża do kina by się w nim...
17.2.13
A na śniadanie...pasta z tuńczyka i ricotty- pycha!
Banalnie prosty przepis na pastę do pieczywa i oczywiście bardzo smaczny skoro jadła również Wera, strasznie wybredna nastolatka niecierpiąca kupnych past, pasztetów, metki i innych smarowideł. Tym razem było inaczej...początek zwykle taki sam ale później...możecie sobie tylko wyobrazić :) Udany Weekend, wypoczynek, trochę ruchu i porządny obiad po śniadaniu to było dopiero coś! ...
10.2.13
Pesto z rukoli...moja miłość :)
Oj tak...dokładnie jak napisałam w tytule! miłości do rukoli nie czułam zjadając ją nawet z najlepszą kanapką ale w wersji z makaronem, prażonymi solonymi orzeszkami, migdałami, chili, czosnkiem i parmezanem to po prostu obłęd i zakochanie w niej bez pamięci! Zupełnie inna odmiana, choć pesto bazyliowe uwielbiam i jadam i będę jadać nadal, jednak rukola niby bez zapachu,...
3.2.13
Focaccia idealna
Focaccia jak wiecie to płaski chleb zwieńczony oliwą przypominający pizzę bez nadzienia. Przez wiele wieków focaccia przygotowywana była na Wigilię i święto Trzech Króli, dziś podawana jest przed posiłkiem by zaspokoić pierwszy głód. Są różne wersje tego płaskiego włoskiego pieczywa, które można zjeść w różnych częściach świata z różnymi dodatkami w zależności od regionu....