Moje najulubieńsze danie! lekkie, zdrowe, pachnące kuminem i miętą...mogłabym je jeść i jeść i nawet Rafał się skusił :) Kuchnię arabską lubię za to, że jest oryginalna, równie prosta jak turecka, przygotowuje się ją bardzo szybko i przy tym można użyć prostych i tanich składników, mnóstwo warzyw, często owoców morza ( one już nie są tak tanie ) a większość potraw tej kuchni jest lekkostrawna. Pamiętam jak byłam na wakacjach w Egipcie, w naszym hotelu dwie części były przeznaczone na posiłek - dół i góra, która różniła się odmianą posiłków. W jednej można było zjeść potrawy europejskie a w drugiej typowo arabskie. Oczywiście najpierw była moja kolej jedzenia w części dolnej, arabskiej...zajadałam się pysznymi pomidorami faszerowanymi czosnkiem - rewelacyjne były! bakłażanami i owocami morza a biedy Rafał czekał aż spróbuję wszystkiego po trochu by wejść na jego europejską górną część :) On zażerał się mięsiwem na patykach a ja wcinałam warzywa doprawione tak jak nie byłam wstanie zjeść nigdzie indziej, nawet w domu. Najchętniej kolejne wakacje spędziłabym właśnie tam!
Tagine z soczewicy, cieciorki, bakłażana i pomidorów
przepis własny
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 puszka cieciorki
- 1 bakłażan
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- świeżo zmielony kumin - opcjonalnie...ja dałam sporo!
- świeża mięta
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, którą następnie przecedzić przez sito i odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do garnka z pomidorami i podgrzewać. Bakłażan pokroić w kostkę, posolić i dodać do pomidorów, gdy zrobi się miękki dodać ugotowaną soczewicę i cieciorkę, doprawić kuminem i resztą przypraw, przełożyć na miseczki i posypać świeżą miętą.
Podawać gorące!
Smacznego!
Dodaję do akcji:
Połączenie składników - pierwsza klasa! Mam wszystko prócz cieciorki, więc chyba dziś na obiad uproszczona wersja Twojego dania :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jak ci smakuje:)
UsuńGosiu, świetne smaki i trafiają w mój gust :)
OdpowiedzUsuńcieszę się:)
UsuńPyszne smaki, lubię tak! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńi ja lubię:) pozdrowionka
UsuńO rany ! Jak tu ciepło!!
OdpowiedzUsuńzimy nie lubimy!
Usuńmniam, ale w tym konkretnym wydaniu. z owocami morza.. cóz nie jestem fanką :)
OdpowiedzUsuńa ja właśnie jestem straszną fanką :)
Usuńpysznie u Ciebie znowu, chętnie bym zjadła takie aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńzjesz w sobotę:)
Usuńwoow.. ale smakowicie!
OdpowiedzUsuńwoow ale się cieszę!
Usuńbardzo ciekawe danie, wygląda pysznie i masz ładne talerze:)
OdpowiedzUsuńprzywiezione z Bułgarii:)
UsuńJak ja uwieeelbiam bakłażany :D Aromatycznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńa jak ja uwielbiam!nawet sobie nie wyobrażasz:)
UsuńUwielbiam takie dania! A talerz jest przecudny! :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :)
a dziękuję :)
UsuńGosiu, porywam całą miseczkę wraz z zawartością :)
OdpowiedzUsuńa bierz...ugotuję sobie nową :)
Usuńa woda po soczewicy do czegoś nam sie przyda?:)
OdpowiedzUsuń