26.2.13

Bakłażan moja miłość!

Tyle mam już tych miłości, że nie wiadomo która z nich najlepsza! Bakłażany jednak uważam za bardzo seksowne szczególnie te ponacinane, wyjęte z pieca...kocham na nie patrzeć, są piękne!
Może to moje jakieś  bakłażanowe zboczenie ale to prawda, że kiedy widzę tę pomarszczoną skórkę wokół ponacinanej kratki miąższu to leciutko uśmiecham się do nich i mam na nie chrapkę! Dziś prostota nad prostotą...pieczony bakłażan polany gęstą kwaśną śmietaną a na niej kolejna moja miłość...krewetki! Co mogę powiedzieć...dwie miłości w jednym daniu!
Bakłażan z kwaśną śmietaną i krewetkami
przepis własny

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 200g krewetek mrożonych 
  • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • płatki chili opcjonalnie
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • listki mięty do dekoracji
Bakłażana przekroić wzdłuż, zrobić nożem kratkę w miąższu i piec w piekarniku nagrzanym do 200' około 30 minut. W tym czasie przygotować dresing do krewetek.
Pokroić drobno chili, dodać czosnek, płatki chili, sok z cytryny, sos sojowy i oliwę z oliwek. Do dresingu przełożyć rozmrożone krewetki, dobrze wymieszać i przełożyć na rozgrzana patelnie. Smażyć krótko, do tego czasu aż krewetki nie będą surowe i koniec!
Upieczonego bakłażana ostudzić, powinien być letni, wyłożyć po 2 łyżki kwaśnej śmietany na każdej połowie a następnie poukładać usmażone krewetki. Wierzch posypać listkami mięty i podawać.
Można jako dodatek podać bagietkę ale można zjeść również solo :) Smacznego!
Dodaję do akcji:

34 komentarze:

  1. A wlasnie, ze moja milosc! :) I baklazan, i krewetki. Koniecznie musze sprobowac tej pysznej wersji. Moge wpasc? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nasza wspólna zatem ...może tak być? Możesz wpaść, jasne!

      Usuń
  2. Gosiu, jak dla mnie-idealny! Tez się zakochałam w tym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczne! wygląda przepysznie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda bardzo lubię nadziewane warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też lubię nadziewane ale bakłażan to jest to!jedyny w swoim rodzaju

      Usuń
  5. hehe:) bakłażan może być miłością, w końcu zwą go też "gruszką miłości":)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem ale mnie tak strasznie uwiódł...wcześniej go aż tak nie kochałam a teraz? wzdycham na jego widok!

      Usuń
  6. moje ukochane krewetki! W super wydanie, pięknie podane i jestem pewna, że bardzo smaczne! Jestem zachwycona Twoim daniem ah

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje. Aż trudno się nie zakochać ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też jestem bakłażanowo zboczona :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wręcz przeciwnie, do bakłażana wielką miłością nie pałam. Może dlatego, że nie znałam wcześniej tego przepisu...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jest prosty i smaczny, polecam go ...zwróć uwagę na to czy dobrze upiekł się bakłażan wtedy w smaku jest niebo!...twardy nie jest dobry:)

      Usuń
  10. Ja bakłażana nie jadłam już wieki i w sumie nie pamiętam jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo to pędź do kuchni i przygotuj sobie takiego...ale najpierw zalicz sklep!

      Usuń
  11. O, wreszcie znalazłam kogoś, kto kocha bakłażany równie mocno, jak ja! :D Po prostu ubóstwiam te mięsiste, ciemne, przepyszne warzywa! Och tak, coś pysznego ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no prosze jak miło:) to sie cieszę strasznie, że obie go tak kochamy:)

      Usuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochamy się w tym samym!!

    OdpowiedzUsuń
  14. A really good post indeed, Very thankful to you Keep on writing!

    OdpowiedzUsuń
  15. Very interesting to read this blog. I enjoy your work! Its wonderful

    OdpowiedzUsuń
  16. It is very nice to read something good informative information

    OdpowiedzUsuń
  17. I hope that you continue to do this blog work, You're good at this one

    OdpowiedzUsuń
  18. Please keep us up to data like this. Thank you for sharing

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji