2.11.15
Z cyklu " Męska szkoła gotowania " szare kluchy z kapuchą okraszoną skwarami
Dawno nie było męskiego cyklu a jeszcze dawniej nie było zwyczajnego, tradycyjnego polskiego obiadu za którym tęskniliśmy wszyscy. Miało być po chłopsku i po chłopsku było z rąk chłopa zresztą, któremu kluch się zachciało i dzięki któremu rodzinnie zasiedliśmy do obiadu.. no cóż, widok bezcenny w naszej rodzinie. Szare kluchy a właściwie hałuski zwykle jadam w Zakopanem z sosem z borowików bo nikt w rodzinie obecnie nie fatyguje się by je robić... za dużo roboty, za duży bałagan, za dużo sprzątania!
Szare kluchy królowały na stołach w XIX wieku kiedy ziemniaki były bardzo popularne i przede wszystkim tanie. Gospodynie przygotowywały je z tartych, surowych i odsączonych ziemniaków. Sama nazwa pochodzi od koloru klusek. Tradycyjnym dodatkiem do klusek jest zasmażana kapusta kiszona, która u nas była przygotowana z babcinego przepisu.
Ziemniaki obierz i przeciśnij przez drobne sito maszynki do mielenia mięsa. Do tartych ziemniaków dodaj obie mąki, oliwę i sól. Dobrze wymieszaj i odstaw na czas aż woda w garnku zacznie wrzeć. Wyłóż część ciasta na płaski talerz i łyżką zgarniaj partiami ciasto ziemniaczane na wrzątek. Gotuj 2 minuty a gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyławiaj je łyżką cedzakową na durszlak i zalewaj zimną wodą, to spowoduje, że kluski nie przykleją się do siebie.
Składniki: na kapuchę
Dodatkowo: 200g boczku wędzonego, który należy podsmażać do czasu aż się wytopi tłuszcz. Boczek będzie potrzebny do okraszenia klusek.
Smacznego!
Szare kluchy królowały na stołach w XIX wieku kiedy ziemniaki były bardzo popularne i przede wszystkim tanie. Gospodynie przygotowywały je z tartych, surowych i odsączonych ziemniaków. Sama nazwa pochodzi od koloru klusek. Tradycyjnym dodatkiem do klusek jest zasmażana kapusta kiszona, która u nas była przygotowana z babcinego przepisu.
Z cyklu " Męska szkoła gotowania " szare kluchy z kapuchą okraszoną skwarami
przepis własny
Składniki: na kluchy
- 2kg surowych ziemniaków
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 500g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju rzepakowego Oleofarm
- 2 łyżeczki soli
Ziemniaki obierz i przeciśnij przez drobne sito maszynki do mielenia mięsa. Do tartych ziemniaków dodaj obie mąki, oliwę i sól. Dobrze wymieszaj i odstaw na czas aż woda w garnku zacznie wrzeć. Wyłóż część ciasta na płaski talerz i łyżką zgarniaj partiami ciasto ziemniaczane na wrzątek. Gotuj 2 minuty a gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyławiaj je łyżką cedzakową na durszlak i zalewaj zimną wodą, to spowoduje, że kluski nie przykleją się do siebie.
Składniki: na kapuchę
- 600g kiszonej kapusty
- 125g boczku wędzonego
- 2 duże jabłko
- 2 łyżki oleju rzepakowego Oleofarm
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- pieprz do smaku
Dodatkowo: 200g boczku wędzonego, który należy podsmażać do czasu aż się wytopi tłuszcz. Boczek będzie potrzebny do okraszenia klusek.
Smacznego!