Pizza była, jest i galette - francuski słodki wypiek, w którym z reguły owoce zakrywają ciasto i nic poza tym.
Ktoś kiedyś stworzył galette wytrawne i takim sposobem ja poczyniłam je w wersji bezpszennej :-)
Ciasto w zasadzie podobne jak w ostatnim wpisie na bezglutenową pizzę - możecie cofnąć się
tutaj , nadzieniem są pomidorki koktajlowe z mojego ogrodu, które niesamowicie obrodziły - moje w życiu pierwsze zresztą pomidory!
Bezglutenowe galette z hummusem i pomidorkami koktajlowymi
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 150g mąki kukurydzianej
- 100g mąki gryczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 20g startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka toskańskich ziół
- 100 ml wody
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy do połączenia się
składników i uzyskania jednolitej masy ( masa jest klejąca ) Odkładamy
ciasto na pół godziny by odpoczęło, najlepiej w tym celu zawinąć je w
folią spożywczą.
Składniki: na farsz
- 1/2 słoiczka hummusu z suszonymi pomidorami
- 200g pomidorków koktajlowych ( u mnie z własnego ogrodu )
- 20g startego parmezanu
- 1/2 małej cebuli
- kilka gałązek świeżej kolendry
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
- oliwa z oliwek do polania wierzchu
Podsypujemy blat mąką gryczaną, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego ładny okrąg przy pomocy rantu 20 cm. Przekładamy spód na blachę wyłożoną papierem do wypieków, spód ciasta smarujemy hummusem pozostawiając odstęp , następnie układamy pomidorki , dodajemy cebulę, posypujemy parmezanem i doprawiamy solą ,pieprzem oraz szczyptą cukru. Zawijamy pozostałą część ciasta do środka na farsz lekko dociskając i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180' na 20-25 minut. Przed podaniem polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek oraz posypujemy listkami kolendry.
Smacznego!
genialne galette! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńno ileż można? takie dobre
OdpowiedzUsuń