Ciasto bezglutenowe to ciężki orzech do zgryzienia ... nie ma lekko a ni łatwo ale kto powiedział, że od razu będzie rewelacja! Dzisiaj zwyczajnie zmodyfikowałam tradycyjny przepis na cytrynową babkę zamieniając mąki na bezglutenowe. Ciasto wyszło dość suche, trzeba mieć coś do popicia w zanadrzu ale szczerze mówiąc wolę ciasta suche niż gliniaste! To ciasto smakuje jak tradycyjna babka piaskowa - też jest przecież sucha i się kruszy po zrobieniu kęsa - według mnie ciasto niczego sobie i warto je spróbować! Zresztą co tu dużo pisać... jest bardzo proste w przygotowaniu :-)
przepis własny
Składniki:
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g miksu bezglutenowej mąki domowej
- 100g mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100g cukru pudru
- 100g stopionego masła
- skórka z jednej cytryny
- borówka opcjonalnie
Przygotuj foremkę o wymiarach 18/20 cm , rozgrzej piekarnik do 170'.
Jaja ubij na jasną masę z cukrem pudrem, dodaj połączone mąki z proszkiem i delikatnie przemieszaj, wlej stopione masło, borówki i skórkę cytrynową, wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Wierzch oprósz posiekanymi pistacjami i wsuń do piekarnika na 50 minut - u mnie piekło się aż 70 minut do suchego patyczka ale pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej! Przed wyjęciem z blaszki ciasto powinno być chłodne, oprósz cukrem pudrem wierzch i podawaj :-)
Smacznego.
genialne, zdrowe ciacho!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoże być bardzo dobre, ja też lubię suche :-)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyszło! <3
O kurka wodna, to musi być pyszniutkie ciacho!
OdpowiedzUsuń