28.8.15

Bezglutenowe ciasto cytrynowe z borówką i pistacjami

Ciasto bezglutenowe to ciężki orzech do zgryzienia ... nie ma lekko a ni łatwo ale kto powiedział, że od razu będzie rewelacja! Dzisiaj zwyczajnie zmodyfikowałam tradycyjny przepis na cytrynową babkę zamieniając mąki na bezglutenowe. Ciasto wyszło dość suche, trzeba mieć coś do popicia w zanadrzu ale szczerze mówiąc wolę ciasta suche niż gliniaste! To ciasto smakuje jak tradycyjna babka piaskowa - też jest przecież sucha i się kruszy po zrobieniu kęsa - według mnie ciasto niczego sobie i warto je spróbować! Zresztą co tu dużo pisać... jest bardzo proste w przygotowaniu :-)
Bezglutenowe ciasto cytrynowe z borówką i pistacjami
przepis własny

Składniki:
  •  100g mąki kukurydzianej
  •  100g miksu bezglutenowej mąki domowej
  •  100g mąki migdałowej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 jajka 
  • 100g  cukru pudru 
  • 100g stopionego masła
  • skórka z jednej cytryny
  • borówka opcjonalnie


Przygotuj foremkę o wymiarach 18/20 cm , rozgrzej piekarnik do 170'.
Jaja ubij na jasną masę z cukrem pudrem, dodaj  połączone mąki z proszkiem i delikatnie przemieszaj, wlej stopione masło, borówki i skórkę cytrynową, wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Wierzch oprósz posiekanymi pistacjami i wsuń do piekarnika na 50 minut - u mnie piekło się aż 70 minut do suchego patyczka ale pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej!  Przed wyjęciem z blaszki ciasto powinno być chłodne, oprósz cukrem pudrem wierzch i podawaj :-)
Smacznego.

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji