Placek z truskawkami posypany pistacjami
składniki na mala kwadratowa foremkę, tj. ok. 9-10 kawałków
ok.280 g truskawek, umytych, oszypułkowanych, można je przekroić na pól
130 g cukru
20 g cukru waniliowego
90 ml gęstej kwaśnej śmietany
40 ml mleka
3 duże jajka
140 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (pominęłam)
1/3 łyzeczkż sody oczyszczonej
ok. 240-250 g maki pszennej
2-3 łyżki platkół migdałowych albo więcej (zamieniłam na pistacje)
niewielka szczypta soli, opcjonalnie
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
Masło ucieramy do puszystości, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie, okolo 6 minut. Wbijamy po jednym jajku, nadal ucierając. Jeżeli masa się zwarzy, dodajemy jedna lyzke maki, ucieramy.
Make przesiewamy z proszkiem i soda, dodajemy sol (opcjonalnie).
Do masy maslanej wsypujemy make, wlewamy smietane i mleko i mieszamy skladniki widelcem do polaczenia. Masa powinna byc nieco gesta. Wykladamy nia na forme wylozona papierem do pieczenia albo
natluszczona maslem i wyrownujemy wierzch ciasta szpatulka. Na wierzchu rozkladamy truskawki. Posypujemy je platkami migdalowymi.
Pieczemy okolo 40 minut do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.