Musaka (Moussaka)
mojego przepisu
Składniki: na 8 osób
- 700g mięsa mielonego od szynki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 duże bakłażany
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- garść świeżego oregano
- 250ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- 125g startej mozzarelli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Bakłazany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 15 minut. Osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia.
Mięso wrzucić na patelnię najlepiej suchą. Dusić mięso na "grudki", dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i chwilę przesmazyć. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek, wysmazyć całość tak by mięso było sypkie. Dodać krojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, dodać oregano oraz wino. Dusić do odparowania płynu. W naczyniu żaroodpornym ułozyć na dnie warstwę pieczonych bakłażanów, następnie połowę mięsa i kolejną porcję bakłażanów i tak na przemian do wyczerpania składników.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika (160') i piec 20 minut. Po tym czasie wysunąć naczynie i polać delikatnie sosem przygotowanym ze śmietany, jaja i startego sera. Zapiekać kolejne 20 minut aż masa jajeczna się zetnie. Posypać zieleniną i podawać z kaszą kuskus.
Smacznego:)
Pyszne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to danie.
Odpowiada mi możliwość łączenia wielu składników by otrzymać taki smakowity rezultat,jak u Ciebie.
Jadłam drugi raz...jedno w restauracji ale ociekało strasznie olejem ( w smaku super) i drugie moje domowe i polubiłam owszem, owszem:)
Usuńpysznie się prezentuje. ja lubie najbardziej grecka.
OdpowiedzUsuńWygląda nieesamowicie apetycznie. Moje smaki!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się:)
UsuńMałgosiu! Wspaniała wersja - mam ochotę pędzić do Ciebie na wielką porcję;P
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Zapraszam Aniu serdecznie:)
UsuńU mnie też dzisiaj musaka :D Pyszności ^^
OdpowiedzUsuńto zaraz do Ciebie idę:)
UsuńWygląda naprawdę zachęcająco :)!
OdpowiedzUsuńbyło cudowne:)
Usuńjadłam ją tylko raz. ale chyba się pokuszę raz jeszcze. Twoje apetyczne zdjęcia mnie do tego namawiają!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że skusisz się na moją:)
UsuńWyglada przepysznie. Ja chyba musaki jeszcze nie jadlam wiec koniecznie musze to nadrobic :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
nooo koniecznie!
UsuńTwoja moussaka do mnie "przemówiła". Więc muszę zrobić :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco!
UsuńBardzo mi się podoba taka wersja bez ziemniaków ! Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, koniecznie do wypróbowania! Ta wersja z pewnością jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńto prawda- jest superowa!
Usuńciekawy wpis
OdpowiedzUsuńUwielbiam Mousake, chyba dzisiaj sobie zrobie
OdpowiedzUsuń