12.6.12

Moussaka

Co kraj to musaka (Moussaka). Wywodzi się z Turcji jednak tam nie podaje się musaki w wersji zapiekanej, tam jest tłusta, z dodatkiem papryki i podawana z kuskusem. Prócz Turcji, Grecji i niektórych krajów bliskowschodnich, musakę przygotowuje się także na Bałkanach a w Bułgarii i Rumunii zaliczana jest do potraw narodowych. Przepisów na musakę jest wiele, nie ma tradycyjnego. Jedni dodają do niej ziemniaki, inni kruszą owczy ser, inni przygotowują z sosem beszamelowym a ja przygotowałam z mieszaniną śmietany, jaj i mozzarelli. Dodałam również wino i to w dodatku nie białe lecz czerwone a podałam z kuskusem. Zupełnie nie wiem do jakiej wersji ją zaliczyć ale wiem, że była pyszna i wcale nie taka tłusta gdyż moje bakłażany piekłam tylko spryskane oliwą:)
Musaka (Moussaka)
mojego przepisu

Składniki: na 8 osób
  • 700g mięsa mielonego od szynki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 duże bakłażany
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • garść świeżego oregano
  • 250ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 125g startej mozzarelli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłazany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 15 minut. Osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia.
Mięso wrzucić na patelnię najlepiej suchą. Dusić mięso na "grudki", dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i chwilę przesmazyć. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek, wysmazyć całość tak by mięso było sypkie. Dodać krojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, dodać oregano oraz wino. Dusić do odparowania płynu. W naczyniu żaroodpornym ułozyć na dnie warstwę pieczonych bakłażanów, następnie połowę mięsa i kolejną porcję bakłażanów i tak na przemian do wyczerpania składników.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika (160') i piec 20 minut. Po tym czasie wysunąć naczynie i polać delikatnie sosem przygotowanym ze śmietany, jaja i startego sera. Zapiekać kolejne 20 minut aż masa jajeczna się zetnie. Posypać zieleniną i podawać z kaszą kuskus.
Smacznego:)

21 komentarzy:

  1. Pyszne zdjęcie!
    Bardzo lubię to danie.
    Odpowiada mi możliwość łączenia wielu składników by otrzymać taki smakowity rezultat,jak u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam drugi raz...jedno w restauracji ale ociekało strasznie olejem ( w smaku super) i drugie moje domowe i polubiłam owszem, owszem:)

      Usuń
  2. pysznie się prezentuje. ja lubie najbardziej grecka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieesamowicie apetycznie. Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu! Wspaniała wersja - mam ochotę pędzić do Ciebie na wielką porcję;P
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też dzisiaj musaka :D Pyszności ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę zachęcająco :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. jadłam ją tylko raz. ale chyba się pokuszę raz jeszcze. Twoje apetyczne zdjęcia mnie do tego namawiają!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada przepysznie. Ja chyba musaki jeszcze nie jadlam wiec koniecznie musze to nadrobic :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoja moussaka do mnie "przemówiła". Więc muszę zrobić :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podoba taka wersja bez ziemniaków ! Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny przepis, koniecznie do wypróbowania! Ta wersja z pewnością jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji