5.6.12

Brioche z białym makiem i orzeszkami

Są pyszne- polecam!

 Brioche z białym makiem i orzeszkami

Składniki na ciasto:18 szt ( z tego przepisu klik )

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniej wody lub mleka
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
Przygotowanie:

Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.

Farsz: ( według mojego przepisu )
  • 150g białego maku
  • 4 łyżki miodu
  • 10 dag orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mak sparzyć, odstawić na 10 minut, odsączyć i dwa razy przepuścić przez maszynkę wraz z połową orzechów. Do zmielonego maku dodać podgrzany lekko miód i wymieszać.

W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem i wyłożyć masę makową.  Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.
Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać resztą pozostałych orzechów. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. Posmarowałam jeszcze ciepłe karmelem z dodatkiem 1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy.
Smacznego:)








    18 komentarzy:

    1. no,to ja poprosze taka rozetke :)
      Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Drożdżowe uwielbiam w każdej postaci, a te brioszki wyglądają bajecznie :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Widzisz Grażynko...mogłam takie Wam przynieść :( kolejnym razem:)

        Usuń
    3. bardzo nam smakowały!:))) dziękujemy Ci Gosiu za ten słodki prezent:)))

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja mam nadzieje, że zrobisz kochana:) i nie masz za co dziękować, to dla mnie sama przyjemność!

        Usuń
    4. Pyszności! Dla każdego coś słodkiego :) Brioche jest idealne.

      OdpowiedzUsuń
    5. Przepiekna! I to makowo-orzechowo-miodowe wnetrze.... Brioche idealna :))

      Pozdrowienia.

      OdpowiedzUsuń
    6. Smakowitości!
      Lubię i piekę takie porcjowane przysmaki.
      Frajda w ich odrywaniu niesamowita.

      OdpowiedzUsuń
    7. Przepiękne zawijańce! A jakie pewnie smaczne!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

    INSTAGRAM

    Copyright © 2017 Smaki Alzacji