Babeczki z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami
mojego przepisu
Składniki: na 12 spodów
- 12 gotowych spodów z kruchego ciasta
- 250g serka mascarpone
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 białko
- 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
- garść truskawek na dno babeczki + do dekoracji
- listki mięty
- 2 łyżki startych wiórków czekolady
Przygotowanie:
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody i odstawić do ostygnięcia, następnie dodać ją do masy serowej i dobrze zmiksować by nie powstały grudki. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do serka i delikatnie przemieszać łyżką.
Na dno każdej gotowej babeczki ułożyć po jednej całej truskawce, przykryć ją kremem cytrynowym i udekorować połówkami truskawek oraz miętą. Oprószyć startą czekoladą i schłodzić w lodówce przez ok 1 godziny.
Smacznego:)
Małgosiu,
OdpowiedzUsuńwspaniałe babeczki!
Krem mascarpone to dla mnie smakołyk.
Zjadłabym,oj zjadła...
dla mnie również Amber ale tłusty to on jest :)
Usuńwyglądają niezwykle elegancko i pysznie:))) widzę, że też sobie ładnie dogadzacie:)
OdpowiedzUsuńno własnie chyba za bardzo Gosia!
UsuńPysznie wyglądają..
OdpowiedzUsuńdziękuję Bożenko:)
UsuńWyglądają super - już czuję to chrup, chrup...
OdpowiedzUsuńhehe pochrupało by się :)
Usuń:) wspaniale się prezentują te babeczki, dobre były te gotowe spody?
OdpowiedzUsuńbardzo dobre, kruchutkie! można kupić w Selgrosie i są w wersji słonej i słodkiej :))polecam na taką szybką słodkość!
UsuńObłędne !!!!!!
OdpowiedzUsuńśliczne!
OdpowiedzUsuńbabeczki wygladaj bardzo mniamniusnie i letnio. Lekko cytrynowe i z truskawkami. Idealne na piekne sloneczko!
OdpowiedzUsuńdokładnie masz racje! cytrynka w kremie dodawała lekkiej kwasowości więc nie były aż tak słodkie:)
Usuń