Bakłava

15.6.12

Bakłava


Bakłava
Autor: Dorota

Składniki:
  • około 500 g ciasta filo (2 opakowania, czyli około 24 płaty)
  • 500 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki cukru
  • 300 g klarowanego masła, roztopionego
  • pistacje drobno posiekane, do dekoracji
Syrop:
  • 1½ szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy (dodałam świeżo wycisniętego soku z pomarańczy)
Najpierw przygotować syrop (musi wystygnąć). Do niedużego garnuszka wlać wodę, dodać cukier i wodę z kwiatu pomarańczy. Zagotować, do rozpuszczenia cukru. Gotować na małym ogniu do uzyskania syropu (około 10 minut). Odstawić do ostygnięcia.
Orzechy, cynamon i cukier włożyć do malaksera (można również blenderem) i zmiksować, by orzechy były drobno posiekane (wg mnie najlepiej wygląda jak część jest zmielona a część tylko posiekana).
Przygotować foremkę o wymiarach 23 x 30 cm. Wysmarować masłem. Pracując z jednym płatem ciasta jednocześnie (reszta pozostaje pod ściereczką, by nie wyschła), położyć go na spód foremki i przy pomocy pędzelka posmarować masłem. Na niego położyć kolejny płat ciasta filo i znowu posmarować masłem. Na spodzie powinno być w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie wyłożyć połowę przygotowanych orzechów, wyrównać. Na orzechy wyłożyć 4 płaty ciasta filo, każdy dokładnie posmarować masłem. Kolejno wyłożyć resztę orzechów, wyrównać. Orzechy przykryć 12 płatami ciasta filo, każdy z osobna wysmarować masłem, łącznie z warstwą wierzchnią.
Ostrym nożem (może być z piłką) pokroić ciasto w romby, kwadraty lub trójkąty (dowolnie), przecinając je prawie do spodniej warstwy (po upieczeniu byłoby trudno je pokroić).
Piec w temperaturze 140ºC przez około 2 godziny, do zezłocenia ciasta. Wyjąć i gorące jeszcze ciasto polać równomiernie ostudzonym syropem. Ozdobić drobno posiekanymi pistacjami. Odstawić do przestudzenia.
Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.
Smacznego :)
Moussaka

12.6.12

Moussaka

Co kraj to musaka (Moussaka). Wywodzi się z Turcji jednak tam nie podaje się musaki w wersji zapiekanej, tam jest tłusta, z dodatkiem papryki i podawana z kuskusem. Prócz Turcji, Grecji i niektórych krajów bliskowschodnich, musakę przygotowuje się także na Bałkanach a w Bułgarii i Rumunii zaliczana jest do potraw narodowych. Przepisów na musakę jest wiele, nie ma tradycyjnego. Jedni dodają do niej ziemniaki, inni kruszą owczy ser, inni przygotowują z sosem beszamelowym a ja przygotowałam z mieszaniną śmietany, jaj i mozzarelli. Dodałam również wino i to w dodatku nie białe lecz czerwone a podałam z kuskusem. Zupełnie nie wiem do jakiej wersji ją zaliczyć ale wiem, że była pyszna i wcale nie taka tłusta gdyż moje bakłażany piekłam tylko spryskane oliwą:)
Musaka (Moussaka)
mojego przepisu

Składniki: na 8 osób
  • 700g mięsa mielonego od szynki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 duże bakłażany
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • garść świeżego oregano
  • 250ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 125g startej mozzarelli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłazany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 15 minut. Osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia.
Mięso wrzucić na patelnię najlepiej suchą. Dusić mięso na "grudki", dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i chwilę przesmazyć. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek, wysmazyć całość tak by mięso było sypkie. Dodać krojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, dodać oregano oraz wino. Dusić do odparowania płynu. W naczyniu żaroodpornym ułozyć na dnie warstwę pieczonych bakłażanów, następnie połowę mięsa i kolejną porcję bakłażanów i tak na przemian do wyczerpania składników.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika (160') i piec 20 minut. Po tym czasie wysunąć naczynie i polać delikatnie sosem przygotowanym ze śmietany, jaja i startego sera. Zapiekać kolejne 20 minut aż masa jajeczna się zetnie. Posypać zieleniną i podawać z kaszą kuskus.
Smacznego:)
Ale pasztet i test z firmą Drop :)

12.6.12

Ale pasztet i test z firmą Drop :)

 Pasztet firmy DROP S.A wyprodukowany jest z mięsa drobiowego będącego podstawowym składnikiem pasztetu, pochodzi z zamkniętej produkcji hodowlanej, prowadzonej w oparciu o najwyższej jakości pasze pochodzenia roślinnego.
Taki właśnie pasztet testowaliśmy i było zabawnie...uśmiałam się z wielgaśnych ocząt, które akurat jednemu z domowników ocząt nie przypominały :) no ale...każdy ma swój gust!
Co mogę napisać o spróbowanym pasztecie?
Moje córki uznały, że jest pyszny, jednak ja jadając pasztety nawet te puszkowe
uważam, że mimo zawartości papryki jest dość łagodny a dla mnie mógłby być bardziej zdecydowany, pikantny- ale przecież każdy lubi to co lubi :) Większość z Was pewnie powiedziałaby, że nie jada takich pasztetów, że musi koniecznie być domowy ale nie zawsze jednak jest czas na tradycyjny domowy wyrób. Miałam takie małe porównanie, ponieważ kupiłam ostatnio pasztet, pięknie zapakowany, prawie jak francuski wyrób o nazwie Provencal Pate, producent Czechy i muszę przyznać, że byłam nieco zaskoczona tym co nałożyłam na pieczywo, prawie jak pokrojony w kostkę salceson, za którym nie przepadam. Porównując prowansalski pasztet do tego, który testowałam, zdecydowanie kolejny raz sięgnęłabym po Dropa i nie dlatego, że ktoś mi kazał tak pisać...w końcu otrzymać trzy pasztety, to nic wielkiego!
 A oto kanapeczki, które całkiem fajnie się przygotowywało:) i całkiem fajnie smakowały :)



Najlepsze chrupiące gofry na mleku sojowym

10.6.12

Najlepsze chrupiące gofry na mleku sojowym

Zachciało się dziecku gofra...zrobiła więc sama z jednego z przepisów blogowych i nie wyszły! Ciasto zbyt lejące, zero proszku do pieczenia, za mało tłuszczu, oczywiście porównując kolejne już wyszukiwane przepisy. Jest ich całe mnóstwo i jak tu być mądrym jeśli z jednego przepisu była porażka.
Do dzieła więc i powstał przepis:
Olej + mąka + mleko sojowe = chrupiące gofry.
Wreszcie! udały się!
ale ile sprzątania? ciasto nieco spływało z opiekacza gofrownicy:)...
kiedy znów zrobisz gofry?...za miesiąc:)
A ja mam dzisiaj urodzino- imieniny :)
Gofry na mleku sojowym
mojego domowego przepisu

Składniki: na 10szt
  • 350ml mleka sojowego (użyłam Valsoia )
  • 400g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 dużego opakowania cukru waniliowego
  • garść groszków czekoladowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jaja ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej dalej miksując, następnie mleko sojowe i mąkę wymieszaną c proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec wsypujemy garść groszków czekoladowych i mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę ( ja czekałam 5 minut dłużej od zapalenia się zielonej lampki) nalewamy ciasto szybkim ruchem, rozsmarowujemy po całej powierzchni i pieczemy ok 8 minut lub do zezłocenia gofrów. Wyciągamy i układamy gorące gofry pomiędzy szklanki by odparowały.
Rozgrzewamy gofrownicę ponownie i dopiero nakładamy kolejną porcję ciasta.
Dekorujemy bitą śmietaną lub gęstym jogurtem greckim i dowolnymi owocami ( u mnie truskawki )
Smacznego:))

Dodaje do akcji:
Gofrownia
Koktajl truskawkowo limonkowy w wersji light

9.6.12

Koktajl truskawkowo limonkowy w wersji light

Zauroczyłam się połączeniem "mleka ryżowego" z truskawkami bo właśnie do tego koktajlu takiego zestawienia użyłam i nie dość, że przyciąga mnie niesamowicie zapach- jest zupełnie inny niż zwykłe krowie mleko, pachnie ryżem a kto nie lubi zapachu świerzego ryżu?! i jest bardzo a to bardzo lekki a dodanie soku z limonki to już w ogóle cudo. Nie pamiętam kiedy piłam coś równie delikatnego, w końcu tradycyjne koktajle są bardzo syte, gęste i ciężkie. Można taki lekki koktajl również przygotować z "mleka sojowego" - polecam:)

Koktajl truskawkowo limonkowy w wersji light
mojego przepisu

Składniki:
  • 1l mleka ryżowego (użyłam Valsoia)
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połowy limonki
  • kostki lodu
Przygotowanie:
Do malaksera wrzucić truskawki, cukier oraz limonkę, zmiksować na papkę. Powoli dolewać mleko ryżowe i jeszcze chwilę miksować.
Podawać z kostkami lodu.
Smacznego:)
Śniadanie na zielono czyli omlet z zielonymi szparagami, cukinią i pomidorem

8.6.12

Śniadanie na zielono czyli omlet z zielonymi szparagami, cukinią i pomidorem

Dziś na śniadanie upichciłam sobie omlet na zielono z dodatkiem pomidorów.  Niesamowicie syty i co najważniejsze błyskawiczny :) Dla mnie i Patrycji  idealny- zjadłyśmy na pół. Kto kocha szparagi z pewnością skusi się na takie zielone śniadanko...polecam!
Omlet z zielonymi szparagami, cukinią i pomidorem.
Mojego przepisu.

Składniki: na 2 porcje
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 pomidor
  • 3 jaja
  • garść pietruszki
  • garść koperku
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Masło roztopić na patelni, dodać szparagi i cukinię, uprażyć przez chwilę. Jaja rozkłócić, doprawić solą i pieprzem i zalać zielone warzywa. Pomidora pokroić w plastry i ułożyć na masie jajecznej.
Dodać pokrojoną pietruszkę, koperek oraz papryczkę chili. Patelnie przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Podawać od razu.
Smacznego:)
Dodaję do akcji:
Pierożki z truskawkami gotowane na parze.

7.6.12

Pierożki z truskawkami gotowane na parze.

Te pierożki ugotowane zostały na parze ze względu na test papieru do gotowania Saga, który otrzymałam za sprawą portalu Notoobe,pl  za co dziękuję, ponieważ test to kolejny etap, który dał mi możliwość wzięcia udziału  w konkursie z firmą Saga :) Muszę się przyznać, że papier Saga kupowałam nie jeden raz ale jak to ja nie przeczytałam, że służyć on może zarówno do wypieków jak i gotowania.
Test papieru podczas gotowania moich pierożków bardzo dobrze się sprawdził chociażby ze względu na to, że pierożki nie były "wymoczkami" a truskawki pozostały w całości i nie zmieniły koloru na "kompotowe". Zresztą nie trzeba też czekać by wrzucić kolejną partię, nic się w garnku nie przykleja i można zwyczajnie sobie usiaść i poczekać aż dzwoneczek parownika zrobi... drynnnn i tyle, bez nerwów, że coś kipi, że się zlepi, że się rozpadnie! Rewelacyjny sposób na szybkie przygotowanie pierogów, polecam  i zapraszam na pierożki:)





Pierożki z truskawkami gotowane na parze.
Autor: Małgorzata Ziółkowska
Składniki na 40szt
  • 350g mąki tortowej
  • 250ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
 Dodatkowo:
  • 1 kg małych truskawek
  • 5łyżek cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrobić w malakserze do czasu aż ciasto nie będzie przywierać do ścian misy. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i podzielić ciasto na osiem równych kawałków. Jeden kawałek rozwałkować, resztę przykryć wilgotną ściereczką by nie wyschły.
Z rozwałkowanego ciasta wykroić koła a na ich srodkach ułożyć po jednej niezbyt dużej świeżej truskawce. Połączyć boki ciasta, uformować pierożek i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze wyściełanym wcześniej papierem do gotowania Saga.
Z kolejnymi partiami ciasta postępować jak wyżej aż do wyczerpania. Gotować pierożki 15 minut.
W czasie gotowania się pierożków resztę truskawek przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na wysokim ogniu do momentu zredukowania się płynu. Ugotowane pierożki polewamy słodkim sosem truskawkowym i dekorujemy świeżą truskawką.
Smacznego:)
Brioche z białym makiem i orzeszkami

5.6.12

Brioche z białym makiem i orzeszkami

Są pyszne- polecam!

 Brioche z białym makiem i orzeszkami

Składniki na ciasto:18 szt ( z tego przepisu klik )

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniej wody lub mleka
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
Przygotowanie:

Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.

Farsz: ( według mojego przepisu )
  • 150g białego maku
  • 4 łyżki miodu
  • 10 dag orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mak sparzyć, odstawić na 10 minut, odsączyć i dwa razy przepuścić przez maszynkę wraz z połową orzechów. Do zmielonego maku dodać podgrzany lekko miód i wymieszać.

W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem i wyłożyć masę makową.  Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.
Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać resztą pozostałych orzechów. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. Posmarowałam jeszcze ciepłe karmelem z dodatkiem 1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy.
Smacznego:)








    Drożdżówki z serem i porzeczkami

    4.6.12

    Drożdżówki z serem i porzeczkami

    Drożdżówki według mnie zupełnie nie wyszły, ciasto po całonocnym leżakowaniu w lodówce nie urosło jak powninno, wręcz przeciwnie- upadło, jednak zostało rozwałkowane, nadziane i upieczone. A częstowały się nimi koleżanki blogerki z Poznania, na spotkaniu, które zorganizowała Grazynka.
    Ponieważ dziewczyny opisały bardzo ładnie nasze wspólne spotkanie, nie będę powielać treści.
    Chciałam jednak Wam wszystkim podziękować a szczególnie jednej osobie, którą jest Małgosia z bloga Amku Amku bo to Ona na ostatnią chwilę namówiła mnie, jak to powiedziała cytuję: "trzeba czasem wyjść do ludzi". Nie żebym nie lubiła wychodzić do ludzi ale jakoś pogoda odstraszała od wyjścia z domu i dostałam strasznego lenia na nic nie robienie. Oczywiście Grażynka zachęcałą mnie również do przyjścia z "pustymi rękoma" nawet ale jak tu nic nie zrobić? Może gdybym dała sobie spokój nie zrobiłabym sobie wstydu drożdżówkami :) Ale dziewczyny przeżyły to najważniejsze!
    Wszystkim serdecznie dziękuję za spotkanie, miłe towarzystwo i pyszności, którymi się objadłam:)
    no i cieszę się...że wylazłam do ludzi :) a relację ze spotkania możecie zobaczyć tutaj i tu i tu
    a przepis na drożdżówki znajdziecie tutaj :) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!








    Zielone Curry ze szpinakiem,  zielonym groszkiem i orzechowym sosem

    28.5.12

    Zielone Curry ze szpinakiem, zielonym groszkiem i orzechowym sosem

    Niestety padł mi na amen komputer, nie  zyje a ja muszę znów wydać pare drobnych groszy na zakupienie kolejnego sprzetu, który będę musiała polubić.
    Wybór jest tak ogromny, że sama się lekko zakręciłam tym bardziej, że zupełnie się nie znam a sprzedawca?
    kazdy ma inne zdanie..no cóż, może uda mi się coś zakupic niebawem i bede tutaj z Wami częściej bo już się stęskniłam :) Całuję...


    Zielone Curry ze szpinakiem,zielonym groszkiem i orzechowym sosem
    mojego przepisu

    Składniki: na 4 porcje
    • 2 filety z kurczaka
    • 125g mrożonego szpinaku
    • 125g mrożonego zielonego groszku
    • 1 puszka mleka kokosowego
    • 3 łyżki zielonej pasty curry
    • 195g sosu Satay Sauce (tajski sos orzechowy)
    • 200g jaśminowego ryżu (dwie torebki)
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 1 łyżka oleju arachidowego
    • majeranek do ozdoby 
    Przygotowanie:
    Ryż ugotować według przepisu na sypko (mój się rozgotował )
    Przygotować marynatę: sos sojowy, cukier, mąka kukurydziana i ocet ryżowy- wymieszać i zamarynować pokrojone na kawałki mięso, odstawić na 15 minut.
    Po tym czasie zamarynowane mięso usmażyć w rozgrzanym woku na łyżce oleju arachidowego.
    Dodać zieloną pastę curry i smażyć ok 3 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać szpinak oraz cały Satay Sauce. Gotować 5 minut na malutkim ogniu, dodać zielony groszek i gotować jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Udekorować zielonymi listkami ( u mnie majeranek ze względu na braki w ziołach)
    Smacznego!


    Dodaję do akcji:
    Tarta z zielonymi szparagami, kozim serem i mozzarellą

    22.5.12

    Tarta z zielonymi szparagami, kozim serem i mozzarellą

    Czary mary i jest...
    kolorowa, wiosenna, pyszna, krucha tarta. 
    Bardzo lubię tarty, przyjemnie się je robi, 
    fajnie wyglądają i można je jeść kiedy się tylko chce...
    na śniadanie, na obiad, na deser czy kolację.
    Akurat tę wersję serwowałam z sosem czosnkowym.
    Było pysznie!

    Tarta z zielonymi szparagami, kozim serem i mozzarellą.
    mojego przepisu

    Składniki i przygotowanie kruchego ciasta- klik
    Składniki: na farsz

    • 1 pęczek zielonych szparagów
    • 1 kulka mozzarelli
    • 125g twarożku koziego
    • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
    • 1 jajo
    • sól, pieprz
    • 3 rzodkiewki 
    Przygotowanie:
    Twarożek ucieramy z jajkiem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Wykładamy masę serową na lekko podpieczonej tarcie, układamy pokrojoną na cienkie plastry mozzarellę, zielone szparagi (za długie końcówki pokroić na kawałki i posypać wierzch). Ozdobić plastrami rzodkiewki, piec w nagrzanym piekarniku do 170'C ok 20-25 minut.
    Smacznego!
    Dodaję do akcji:

    Cykoria zapiekana z ryżem i szynką Schwalwaldzką

    21.5.12

    Cykoria zapiekana z ryżem i szynką Schwalwaldzką

    Cykoria zapiekana z ryżem i szynką Schwalwaldzką
    mojego przepisu

    Składniki:

    • 4 cykorie
    • 4 plastry szynki Schwalwaldzkiej
    • 100g ryżu długoziarnistego (woreczek)
    • 40g parmezanu
    • świeży majeranek
    • 2 łyżeczki marynowanej papryczki chili
    • 1/2 puszki krojonych pomidorów
    • sól, pieprz do smaku
    Przygotowanie:

    Cykorię przekroić wzdłuż, wykroić z niej głąb, spryskać oliwą z oliwek
    Ugotowany ryż jeszcze ciepły zmieszać z parmezanem (odrobinę odłożyć do posypania wierzchu) dodać zioła, sól i pieprz.
    Faszerować ryżem wydrążone cykorie, na ich wierzchu rozłożyć po równo papryczkę chili i owinąć każdą sztukę szynką Schwalwaldzką. Posypać wierzch parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp 170' 30 minut. Po wyciągnięciu udekorować gałązkami majeranku. Smacznego!
    Tartinki z rabarbarem i truskawkami

    18.5.12

    Tartinki z rabarbarem i truskawkami

     Niebiańsko pyszne, delikatne i max owocowe:)
    To dzisiejsza słodycz do mojej popołudniowej kawy.
    Ciasto bardzo proste, nie może się nie udać i mogą oczywiście wykonać je dzieci:)
    Polecam szczególnie młodzieży, koleżankom mojej córki, które zaglądają na Smaki od niedawna
    by przygotowały tartinki jako niespodziankę na "Dzień mamy" - mogę pomóc dziewczyny przy przygotowaniu ciasta:) Co Wy na to?


    Tartinki z rabarbarem i truskawkami
    mojego przepisu

    Składniki: na kruche ciasto znajdziecie tu- klik
    Farsz: na 4 tartinki
    • 200g truskawek
    • 150g rabarbaru
    • 4 łyżeczki cukru
    • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
    • po 2 duże orzechy brazylijskie na tartinkę
    Rabarbar i truskawki kroimy na mniejsze lub większe kawałki, według uznania.
    Wykładamy na kruche ciasto i zasypujemy po łyżeczce każdego cukru każdą porcję.
    Na wierzch posypujemy pokrojone orzechy brazylijskie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170'C na 25 minut. Po ostudzeniu dekorujemy miętą i cukrem pudrem.
    Smacznego!



    Dodaję do akcji:



    Grillowane szaszłyki z nutką orientu.

    17.5.12

    Grillowane szaszłyki z nutką orientu.

    Chciałam Wam polecić dzisiaj marynatę, w której przygotowuję mięso na grilla.
    Nie jest to typowy sposób wykorzystywany podczas grillowania ale moim skromnym zdaniem jest zwyczajnie idealny z nutką orientu!
    Mięso jest kruche, nie ciągnie się a co najważniejsze w środku jest super soczyste dzięki użytej mące kukurydzianej i ciekawe w smaku. Serdecznie polecam wypróbować w tym sezonie grillowym!
    Grillowany szaszłyk
    mojego przepisu

    Składniki: na 10 szaszłyków

    • 1kg filetów z piersi kurczaka
    • 4 duże czerwone papryki
    • 4 średnie cukinie
    • 5 dużych cebul
    • 1/2 kg pieczarek
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki pikantnego ketchupu (może być Pudliszki)
    • 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
    • 1 płaska łyżka cukru
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    Przygotowanie:
    Warzywa i mięso kroimy na spore kawałki. Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, ocet, cukier i ketchup wszystko razem mieszamy. Dodajemy do marynaty pokrojone mięso, łączymy z marynatą i zasypujemy mąką kukurydzianą delikatnie mieszając. Odstawiamy na 20 minut.
    Po tym czasie na przemian nadziewać na patyczki warzywa z mięsem i układać na kratce grillowej.
    Podawać z ulubionymi sosami, pesto, miodem lub zwyczajnie z musztardą i ketchupem.
    Smacznego!
    Dodaję do akcji konkursowej:
    Tarta z serkiem Mascarpone i truskawkami

    16.5.12

    Tarta z serkiem Mascarpone i truskawkami

    Macie ochotę na ciasto?
    Jest kaloryczne ale za to nie za słodkie i szybko znika :)
    Kto jest chętny to zapraszam!
    Tarta z serkiem Mascarpone i truskawkami
    mojego przepisu

    Składniki kruchego ciasta:
    • 170g mąki pszennej tortowej
    • 120g zimnego masła
    • 2 łyżki mielonych migdałów
    • żółtko
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    Z wszystkich składników zagniatam ciasto na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika (170'C) na 20-25 minut. Następnie studzę.

    Składniki na krem:
    • 250g serka Mascarpone
    • 250ml śmietanki kremówki 30%
    • 2 białka jaj
    • 4 łyżki cukru pudru
    Do dekoracji:
    • starta czekolada
    • listki mięty
    Kremówkę ubijam na sztywno, odstawiam.
    Białka ubijam na sztywno bez cukru, odstawiam.
    Serek Mascarpone ucieram mikserem z cukrem pudrem, następnie dodaję ubitą kremówkę i białka.
    Wszystko mieszam delikatnie łyżką. Na ostudzony blat ciasta nakładam masę serową i dekoruję truskawkami, startą czekoladą i miętą.
    Smacznego!
    Dodaję do akcji:

    Zupa z białych szparagów

    14.5.12

    Zupa z białych szparagów

    Sezon szparagowy się zaczął i niebawem się zakończy więc trzeba z niego korzystać ile się da!
    Moi domownicy nieco znudzili się monotonnością w kuchni i prawie, że nie chcą słyszeć już o szparagach i rabarbarze, jednak nie mają wyboru chyba, że upichcą sobie coś sami:)))
    Nie rozumiem jak można nie cieszyć się z ogromnych ilości szparagów na stole! Ja tam pamiętam gdy w Bledzewie u ciotki biegało się z samego rana zebrać wystające szparagi i wcinało się każdego dnia ich stosy tradycyjnie z masełkiem i bułką, były tak pyszne, że nie można było im się oprzeć..ja w każdym razie do dziś nie mogę:)
    Zupa z białych szparagów lekko kokosowa
    mojego przepisu

    Składniki: na 4 miseczki

    • 2 pęczki białych szparagów
    • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
    • 3/4 l bulionu z warzyw
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 puszki mleka kokosowego
    • 1/4 szklanki śmietanki 12%
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 listek laurowy
    Przygotowanie:
    Szparagi dokładnie obrać, usunąć zgrubiałe końcówki.
    Dolną część szparagów do połowy pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu. Resztę odłożyć na później. Do gotującej się zupy dodać listek laurowy, ziele angielskie, mleko kokosowe i świeży koperek.
    Wszystko gotujemy na miazgę, następnie miksujemy na krem. Przelewamy krem do garnka, dokładamy resztę pozostawionych szparagów i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i masło. Podajemy zupe udekorowaną zieloną pietruszką.
    Smacznego!
    Dodaję do akcji:

    Roladki ze szparagami

    13.5.12

    Roladki ze szparagami


    Roladki ze szparagami 
    • 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
    • 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
    • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku (pancetty lub szynki parmeńskiej)
    • 4 krótkie gałązki rozmarynu
    •  oliwa extra vergine, sól i pieprz          
    Kremowy sos musztardowy z miodem:
    • 1 czubata łyżka musztardy gruboziarniste
    • 1 łyżka miodu
    • 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
    •  sól i pieprz
    Dodatki: ugotowane młode ziemniaki

    Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
    Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
    Odkroić skórkę z boczku wraz z częścią tłuszczu i wyciąć twarde "oczka" jeśli takie są. Każdy plasterek roztłuc tłuczkiem lub rozciągnąć końcem noża na dłuższy i cieńszy. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
    Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i od razu podawać.




    Dodaję do akcji:

    Błyskawiczne racuchy z rabarbarem

    12.5.12

    Błyskawiczne racuchy z rabarbarem

    Błyskawiczne racuchy z rabarbarem
    Autor: Wanda Jackowska "Racuchy, naleśniki i zapiekanki"

    Składniki:

    • 300g rabarbaru
    • 400g maki pszennej
    • 2 jaja
    • 2 szklanki zsiadłego mleka (użyłam maślanki)
    • łyżka oleju
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczka cukru (użyłam 1 łyżki)
    • otarta skórka z cytryny (pominęłam)
    • 1 łyżeczka śmietany
    • szczypta soli
    • cukier puder
    • olej do smażenia
    Przygotowanie:
    Rabarbar umyć, pokroić w plasterki.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Jaja starannie roztrzepać z maślanką, miksując, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, sól, cukier, śmietanę i olej.
    Gotowe ciasto odstawić na 30 minut, dodać rabarbar i skórkę cytrynową, wymieszać.
    Na gorącym oleju usmażyć rumiane racuszki. Podawać gorące oprószone cukrem pudrem lub gęstą śmietaną.
    Smacznego!
    Placek z rabarbarem, jabłkami i borówką

    8.5.12

    Placek z rabarbarem, jabłkami i borówką

    Otrębowe ciasto z rabarbarem jabłkiem i borówką (bez tłuszczu)
    Autor: Dorota z Moje wypieki

    Składniki:
    • 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
    • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam krupczatki)
    • 1 szklanka zarodków pszennych (lub otrębów) (użyłam otrębów)
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 500 g dowolnych owoców (u mnie rabarbar, jabłko i borówki)


    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, miksując (jak przy bezach). Dodać żółtka i zmiksować.
    Mąkę i proszek przesiać. Wymieszać z zarodkami (lub otrębami). Dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.
    Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu morele, śliwki - układamy rozcięciem ku górze).
    Piec w temperaturze 170ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Smacznego :-)
    Dodaję do akcji:
    Zielono mi...czyli pizza ze szpinakiem i zielonym pomidorem!

    20.2.12

    Zielono mi...czyli pizza ze szpinakiem i zielonym pomidorem!

    Jednym z najzdrowszych warzyw, zawierających najwięcej składników mineralnych 
    oraz witamin jest szpinak! 
    zawiera rekordową ilość żelaza, więcej magnezu niż czekolada i bardzo dużą ilość witaminy C 


    Co znajdziemy w szpinaku? 


    - witamina A - konieczna dla skóry i włosów, 

    - witamina B - zapobiega chorobom serca, 

    - witamina C -chroni przed przeziębieniami, wzmacnia skórę i zęby

    - witamina E-  uważana za eliksir młodości, 

    - żelazo- niezbędne do budowania czerwonych krwinek
    - magnez -wytwarzanie energii 
    - kwas foliowy- reguluje procesy metaboliczne w organizmie

    Szpinak na szczęście nie kojarzy mi się źle mimo tego, 
    że jadłam go w przedszkolu, szkole i w domu za sprawą babci.
    Pewnie w przedszkolu miałam szczęście trafiając na dobrą kucharkę!
    tego nie wiem ale wiem, że babcia przyrządzała najlepszy szpinak na świecie!
    Rozpływał się po prostu w ustach! a ja mogłam go jeść i jeść!
    Moje dzieci się śmieją, że królikami nie są a  szpinak jadają tylko w wersji papki z dodatkiem masła i śmietany do ziemniaków i tradycyjnego schabowego.
    Ja zaszalałam! kupiłam piękny świeży szpinak na straganie 
    i wyczarowałam z niego przepyszną pizzę i nie tylko...
     jako dodatek do pizzy przygotowałam również pyszna sałatę
    z prażonymi pestkami dyni ale to w kolejnym wpisie.
    Jako, ze szpinak uwielbiam mogę jadać go w różnych postaciach
    jak i potrawach.

    * zielony pomidor, którego użyłam nie zawiera szkodliwej tomatyny gdyż należy do zielonej odmiany        pomidorów. Nie jest zatem niedojrzały!

    Pizza ze szpinakiem i zielonym pomidorem
    mojego przepisu

    Składniki: ciasto na 4 mini pizze


    • 7g suchych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 250ml letniej wody
    • 350g mąki pszennej, typ 500
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • Farsz:
    • 1 pomidor zielony
    • garść świeżego szpinaku
    • 5 łyżek pulpy pomidorowej doprawionej bazylią
    • kulka mozzarelli
    • sól, pieprz opcjonalnie

    Przygotowanie:

    Wszystkie składniki wyrobić w malakserze. Gdy będa odchodziły od misy wyjąć ciasto na stół, podzielić na 4 części, z każdej uformować kulkę, i rozwałkować na mini placek.
    Odstawić na czas przygotowania farszu do wyrośnięcia.
     Pokroić mozzarellę i pomidora. 
    Szpinak wypłukać pod bieżącą wodą. 
    Na cieście rozsmarować pulpę pomidorową, ułożyć liście szpinaku, 
    na nich po dwa kawałki mozzarelli i po jednym kawałku zielonego pomidora. 
    Doprawić wierzch solą i pieprzem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180' i piec przez 15minut z funkcją termoobiegu. 
    Smacznego!


    INSTAGRAM

    zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
    Copyright © 2017 Smaki Alzacji