Chciałam Wam polecić dzisiaj marynatę, w której przygotowuję mięso na grilla.
Nie jest to typowy sposób wykorzystywany podczas grillowania ale moim skromnym zdaniem jest zwyczajnie idealny z nutką orientu!
Mięso jest kruche, nie ciągnie się a co najważniejsze w środku jest super soczyste dzięki użytej mące kukurydzianej i ciekawe w smaku. Serdecznie polecam wypróbować w tym sezonie grillowym!
Grillowany szaszłykmojego przepisu
Składniki: na 10 szaszłyków
- 1kg filetów z piersi kurczaka
- 4 duże czerwone papryki
- 4 średnie cukinie
- 5 dużych cebul
- 1/2 kg pieczarek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki pikantnego ketchupu (może być Pudliszki)
- 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Warzywa i mięso kroimy na spore kawałki. Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, ocet, cukier i ketchup wszystko razem mieszamy. Dodajemy do marynaty pokrojone mięso, łączymy z marynatą i zasypujemy mąką kukurydzianą delikatnie mieszając. Odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie na przemian nadziewać na patyczki warzywa z mięsem i układać na kratce grillowej.
Podawać z ulubionymi sosami, pesto, miodem lub zwyczajnie z musztardą i ketchupem.
Smacznego!
Dodaję do akcji konkursowej:
a jakie obłędne kolory! Apetyczna fota :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńAż zatęskniłam za słońcem i błogim grillowaniem;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńa ja jeszcze w tym roku nie grillowałam... do nadrobienia kolejna rzecz:)))
OdpowiedzUsuńdokładnie Gosia mimo, że odpisuję po roku:)) haha
Usuńwspaniałe danie
OdpowiedzUsuńkoniecznie zapraszamy z nim do grillowego konkursu trwającegojeszcze dziś na naszej stronie :)
dzięki:)
Usuńszaszłyki podczas grillowania to rzecz konieczna ;) te są przepyszne :) polecam też http://www.zgrilla.pl/category/szaszlyki-na-grilla/ :D
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuń