21.5.12

Cykoria zapiekana z ryżem i szynką Schwalwaldzką

Cykoria zapiekana z ryżem i szynką Schwalwaldzką
mojego przepisu

Składniki:

  • 4 cykorie
  • 4 plastry szynki Schwalwaldzkiej
  • 100g ryżu długoziarnistego (woreczek)
  • 40g parmezanu
  • świeży majeranek
  • 2 łyżeczki marynowanej papryczki chili
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Cykorię przekroić wzdłuż, wykroić z niej głąb, spryskać oliwą z oliwek
Ugotowany ryż jeszcze ciepły zmieszać z parmezanem (odrobinę odłożyć do posypania wierzchu) dodać zioła, sól i pieprz.
Faszerować ryżem wydrążone cykorie, na ich wierzchu rozłożyć po równo papryczkę chili i owinąć każdą sztukę szynką Schwalwaldzką. Posypać wierzch parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp 170' 30 minut. Po wyciągnięciu udekorować gałązkami majeranku. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. no popatrz, a u nas dzisiaj były faszerowane papryki! pyszna telepatia!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny przepis, cykorii jeszcze nie próbowałam w żaden sposób faszerować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji