Autor: Wanda Jackowska "Racuchy, naleśniki i zapiekanki"
Składniki:
- 300g rabarbaru
- 400g maki pszennej
- 2 jaja
- 2 szklanki zsiadłego mleka (użyłam maślanki)
- łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka cukru (użyłam 1 łyżki)
- otarta skórka z cytryny (pominęłam)
- 1 łyżeczka śmietany
- szczypta soli
- cukier puder
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, pokroić w plasterki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Jaja starannie roztrzepać z maślanką, miksując, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, sól, cukier, śmietanę i olej.
Gotowe ciasto odstawić na 30 minut, dodać rabarbar i skórkę cytrynową, wymieszać.
Na gorącym oleju usmażyć rumiane racuszki. Podawać gorące oprószone cukrem pudrem lub gęstą śmietaną.
Smacznego!
Kusisz ;) Apetycznie wyglądają, zachęcają do zrobienia.
OdpowiedzUsuńano kuszę:) ale to chyba dobrze skoro sezonowo?
UsuńAleż to genialny pomysł na wykorzystanie rabarbaru!
OdpowiedzUsuńpolecam skorzystać z przepisu:)
Usuńgenialne połączenie :)
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki:)
Usuńnie wpadłabym na to, żeby zrobić racuchy z rabarbarem! *___*
OdpowiedzUsuńchociaż dziś rano planowałam omleta.. :)
zapisuję do przepisów do wypróbowania! :)
pewnie w końcu byś wpadła! a omleta jeszcze w takim połączenia nie jadłam:)
Usuńpięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńac, wyglądają nieziemsko! i pomyśleć, że to zwykłe racuszki.
OdpowiedzUsuńw tym połączeniu są niezwykłe:)) zapewniam!
UsuńSmakowite ujęcie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :))
UsuńTo zdjęcie jest genialne, aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie muszę wypróbować przepis, zapisany do wykonania :)
przepis polecam! jest świetny i zdecydowanie błyskawiczny!
Usuńpiękne!
OdpowiedzUsuńdziękuję kochana :)
Usuń