12.5.12

Błyskawiczne racuchy z rabarbarem

Błyskawiczne racuchy z rabarbarem
Autor: Wanda Jackowska "Racuchy, naleśniki i zapiekanki"

Składniki:

  • 300g rabarbaru
  • 400g maki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 szklanki zsiadłego mleka (użyłam maślanki)
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka cukru (użyłam 1 łyżki)
  • otarta skórka z cytryny (pominęłam)
  • 1 łyżeczka śmietany
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, pokroić w plasterki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Jaja starannie roztrzepać z maślanką, miksując, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, sól, cukier, śmietanę i olej.
Gotowe ciasto odstawić na 30 minut, dodać rabarbar i skórkę cytrynową, wymieszać.
Na gorącym oleju usmażyć rumiane racuszki. Podawać gorące oprószone cukrem pudrem lub gęstą śmietaną.
Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Kusisz ;) Apetycznie wyglądają, zachęcają do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano kuszę:) ale to chyba dobrze skoro sezonowo?

      Usuń
  2. Ależ to genialny pomysł na wykorzystanie rabarbaru!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wpadłabym na to, żeby zrobić racuchy z rabarbarem! *___*
    chociaż dziś rano planowałam omleta.. :)

    zapisuję do przepisów do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie w końcu byś wpadła! a omleta jeszcze w takim połączenia nie jadłam:)

      Usuń
  4. ac, wyglądają nieziemsko! i pomyśleć, że to zwykłe racuszki.

    OdpowiedzUsuń
  5. To zdjęcie jest genialne, aż mi ślinka pociekła :)
    Zdecydowanie muszę wypróbować przepis, zapisany do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis polecam! jest świetny i zdecydowanie błyskawiczny!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji