16.5.12

Tarta z serkiem Mascarpone i truskawkami

Macie ochotę na ciasto?
Jest kaloryczne ale za to nie za słodkie i szybko znika :)
Kto jest chętny to zapraszam!
Tarta z serkiem Mascarpone i truskawkami
mojego przepisu

Składniki kruchego ciasta:
  • 170g mąki pszennej tortowej
  • 120g zimnego masła
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z wszystkich składników zagniatam ciasto na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika (170'C) na 20-25 minut. Następnie studzę.

Składniki na krem:
  • 250g serka Mascarpone
  • 250ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 białka jaj
  • 4 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
  • starta czekolada
  • listki mięty
Kremówkę ubijam na sztywno, odstawiam.
Białka ubijam na sztywno bez cukru, odstawiam.
Serek Mascarpone ucieram mikserem z cukrem pudrem, następnie dodaję ubitą kremówkę i białka.
Wszystko mieszam delikatnie łyżką. Na ostudzony blat ciasta nakładam masę serową i dekoruję truskawkami, startą czekoladą i miętą.
Smacznego!
Dodaję do akcji:

29 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Po raz pierwszy nie jadłam ciasta sama:)) była obłędna!

      Usuń
  2. i co z tego, że kaloryczne?!
    w obliczu takiego smaku o kaloriach się nie mówi.

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda! I jaki prosty krem, pycha...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo smakowicie! I jaka prosta w wykonaniu. Pozdrowienia, Malgosiu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie sfotografowana!
    A my jedliśmy taką samą tartę na niedzielny deser.

    OdpowiedzUsuń
  6. cudnie apetyczne. tęsknię o naszych truskawek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też się nie mogę doczekać już naszych truskawek! oj będę działać z nimi, będę!

      Usuń
  7. Pyszny przepis! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. piekne kolory...mmm ostatnio wcinam truskawki non stop :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z ciekawości zapytam, czy krem z tych składników "nie ucieka" przy krojeniu ?

    Pozdrawiam Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadam więc :) serek mascarpone w opakowaniu jest sztywny i jeśli dodasz resztę składników to białka spowodują zastygnięcie kremu po schłodzeniu w lodówce więc nic a nic nie wypływa:)) buziaki

      Usuń
  10. Napatrzeć sie nie mogę, taka śliczna jest ta tarta;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bosko! I ten krem... I te truskawki...:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie wygląda! Z chęcią bym zjadła... może jutro zrobię taką :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niesamowicie, schrupałabym z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jutro będę robić, wygląda bosko ale mam pytanie na te składniki jaka wielkość blaszki powinna być?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji