24.5.15
Tarta rabarbarowo truskawkowa z nasionami chia
Przepisu miało nie być ... tarta tak prosta, że nie ma zbyt wiele do pisania! Upieczona specjalnie na piątkowego grilla, ponieważ okazała się całkiem smaczna poproszono mnie o przepis zatem dedykuję go nowo poznanym osobom a przede wszystkim jednej z nich, która korzysta z mojego bloga i twierdzi, że korzystając z niego wypieki bardzo jej się udają :-) bardzo się cieszę więc piszę ... piszę ten skromny przepis i polecam go wszystkim doświadczonym i nie doświadczonym cukiernikom :-) Osobiście lubię proste, kruche i przede wszystkim kwaskowe tarty i inne słodkości o kwaśnym smaku ... ta właśnie taka była czyli moja ulubiona :-) Nie wspomniałam, że do nadzienia dodałam słynnych nasion chia ... dla informacji jest to szałwia hiszpańska posiadająca magiczne działanie, przynajmniej tak wszędzie piszą! Nasiona są dość specyficzne, dla tych którzy lubią sparzony len i spożywają go zdrowotnie, chia nie jest z pewnością ani obca ani straszna .. dla mnie nie jest idealna gdy zalewam ją wodą czy zalewam jogurtem, każdy jednak musi znaleźć odpowiedni sposób na jej serwowanie a ja chyba znalazłam :-) nikt by się nawet nie spodziewał, że dodałam hiszpańską szałwię do nadzienia, zalałam ją wodą odstawiając na noc, kolejnego dnia była dokładnie taka jakiej nie lubię ale dodana do rabarbarowej masy stała się całkiem znośna a co najważniejsze niewyczuwalna ..Ania koniecznie kup, spróbuj, może okaże się dla Ciebie i Twojej rodziny idealna do deserów, zdrowych w dodatku! lub jak ja ... zastosuj do tej oto tarty :-) o nasionach poczytasz tu - klik
Tarta rabarbarowo truskawkowa z nasionami chia
przepis własny
Składniki: na spód
Składniki: na nadzienie
Składniki: na kruszonkę
Posypujemy kruszonką wierzch tarty, odrobina migdałów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' na około 25 minut lub zrumienienia się wierzchu, pamiętajcie że każdy piekarnik inaczej piecze! jeśli go nie znasz, pilnuj ciasta! :-) Po upieczeniu tartę odstaw aż całkowicie ostygnie. Smacznego!
Tarta rabarbarowo truskawkowa z nasionami chia
przepis własny
Składniki: na spód
- 180g masła w temperaturze pokojowej
- 120g cukru
- 330g mąki pszennej T550
- jajko
- łyżka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
Składniki: na nadzienie
- 200g rabarbaru
- 100g truskawek
- 2 łyżki nasion chia zalać dzień wcześniej przegotowana woda i odstawić na noc.
- 120g cukru
- sok z jednej cytryny
Składniki: na kruszonkę
- 100g mąki pszennej
- 50g cukru
- 50g miękkiego masła
- garść płatków migdałowych
Posypujemy kruszonką wierzch tarty, odrobina migdałów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' na około 25 minut lub zrumienienia się wierzchu, pamiętajcie że każdy piekarnik inaczej piecze! jeśli go nie znasz, pilnuj ciasta! :-) Po upieczeniu tartę odstaw aż całkowicie ostygnie. Smacznego!