Tak mnie naszło wieczorną porą by upiec coś innego ... każdy matchę przecież zna ale nie każdy robił z niej ciasto:-) To szalenie maślane ciasto jest tak delikatne, że nie daje się poprawnie ściągnąć z blaszki ale mimo, że podane na talerzu niekształtne to za to wyborne w smaku, delikatne i rozpływające się w ustach. Ja polecam! piekłam na dość sporej blaszce więc u mnie jest dość niskie po upieczeniu, bardziej jak kruche ale jeśli tylko skorzystacie z tradycyjnej blachy tortowej upiecze się Wam maślany tort :-) Truskawkowy sezon otwarty tym właśnie przepisem :-)
Ucierane maślane ciasto z truskawkami, mascarpone i matcha kruszonką
przepis własny
Składniki:
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- 150g cukru
- 2 jajka
- 160g jogurtu greckiego
- 60g mąki pszennej chlebowej T750
- 70g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g mąki ziemniaczanej
- łyżka pasty waniliowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 170'
Masło utrzyj na białą, puszystą masę razem z cukrem, następnie dodawaj kolejno jajka i dalej ubijaj przynajmniej 5 minut na średnich obrotach. Następnie w naczyniu połącz wszystkie trzy maki z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj i po łyżce dodawaj do ucieranej masy, na końcu dodaj jogurt i wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na chwilę odstaw.
Składniki: na mascarpone
- 250g mascarpone
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 3 łyżki cukru
- jajko
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką i nałóż na przygotowane ciasto maślane, które wyłożyłaś wcześniej na blaszkę. Rozłóż na całej powierzchni pokrojone na plastry truskawki i przygotuj kruszonkę.
Składniki: na kruszonkę
- 50g cukru
- 50g masła
- 70g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka herbaty matcha
Wszystkie składniki zagnieć palcami do powstania kruszonki, obsyp wierzch truskawek i wstaw do nagrzanego pieca na 40 minut. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i możesz podawać :-)
Smacznego!
Takiego ciasta jeszcze nie robiłam, wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczne więc polecam :-)
UsuńUwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńkto nie uwielbia :-) sama bym zjadła kolejną porcyjkę tylko już nie ma .. trzeba wymyślić nowe :-)
UsuńPiękne. Pewnie też i nieźle smakuje, ale już sam widok tak cieszy oczy, że aż się oblizuję.
OdpowiedzUsuńhaha to oblizuj się dalej a ja będę tworzyć kolejne nowe dzieła :_)
UsuńPodoba mi się taka zielona kruszonka :)
OdpowiedzUsuńjest moc co?!
Usuń