Bánh mì z wegeteriańskim pulpecikiem i marynowanymi warzywami
przepis własny
Składniki:
- 1 średnia bagietka
- 4 pulpeciki wegetariańskie Primavika
- marynowane warzywa
- orientalny sos
- kilka gałązek kolendry
- ukośnie pokrojona chili
- 2 cm kawałek startego imbiru na tarce do cytrusów
- 1 ząbek czosnku stertego na tarce do cytrusów
- 1 mała chili bardzo drobno posiekana
- kilka listków kolendry posiekanej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Składniki: na marynowane warzywa
- 1 marchew pocięta na cienkie plastry
- 1 biała rzodkiew ( daikon ) pocięta na cienkie plastry
- jedna spora czerwona cebula pocięta w piórka
- 200g octu winnego
- 100g wody
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- mała suszona chili
- 2 łyżki cukru lub miodu
Przygotowanie kanapki Bánh mi:
Pulpety podgrzewamy.
Bagietkę odświeżamy w piecu przez około 5 minut w temperaturze 180' , następnie przekrawamy ją wzdłuż tak by nacięcie było z jednej strony, smarujemy orientalnym sosem jej środek, do środka wciskamy marynowaną marchew, rzepę oraz cebulę, kroimy na mniejsze kawałki ciepłe pulpety, wkładamy je w środek nafaszerowanej bagietki, posypujemy pociętą ukośnie chili oraz świeżymi listkami kolendry. Podajemy od razu! Smacznego :-)
Super wygląda :-)
OdpowiedzUsuńNo a jak smakuje ! Nic innego jak tylko spróbować ♡
UsuńNo a jak smakuje ! Nic innego jak tylko spróbować ♡
Usuń