29.3.15

Bánh mì ... z wege pulpecikiem i marynowanymi warzywami

Bánh mi to nic innego jak wietnamska kanapka, której wariacji może być niesamowicie wiele, jednak mimo zmian mięs, powinna być zawsze z marynowanymi warzywami takimi jak rzodkiew, marchew i czerwona cebula. U mnie dzisiaj  Bánh mi z pulpetem wegetariańskim dostępnym w każdym markecie, w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Wietnamska kanapka zawiera również niezwykle aromatyczny sos, który intensywnie pachnie imbirem oraz kolendrą i jest na bazie majonezu. Któż by się oparł Bánh mi ? Ja z pewnością nie! Polecam i Wam!
Bánh mì z wegeteriańskim pulpecikiem i marynowanymi warzywami
przepis własny

Składniki:
  • 1 średnia bagietka
  • 4 pulpeciki wegetariańskie Primavika
  • marynowane warzywa
  • orientalny sos
  • kilka gałązek kolendry
  • ukośnie pokrojona chili
Składniki: na orientalny sos
  • 2 cm kawałek startego imbiru na tarce do cytrusów
  • 1 ząbek czosnku stertego na tarce do cytrusów
  • 1 mała chili bardzo drobno posiekana
  • kilka listków kolendry posiekanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
 Wszystko łączymy ze sobą i odstawiamy najlepiej przez noc do lodówki.

Składniki: na marynowane warzywa
  • 1 marchew pocięta na cienkie plastry
  • 1 biała rzodkiew ( daikon ) pocięta na cienkie plastry
  • jedna spora czerwona cebula pocięta w piórka
  • 200g octu winnego
  • 100g wody
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • mała suszona chili
  • 2 łyżki cukru lub miodu
Wszystko umieszczamy w jednym garnku, zalewamy mokrymi składnikami i gotujemy aż rzepa będzie miękka ale nadal jędrna. Odstawiamy do ostygnięcie również najlepiej przez noc.

Przygotowanie kanapki Bánh mi:
Pulpety podgrzewamy.
Bagietkę odświeżamy w piecu przez około 5 minut w temperaturze 180' , następnie przekrawamy ją wzdłuż tak by nacięcie było z jednej strony, smarujemy orientalnym sosem jej środek, do środka wciskamy marynowaną marchew, rzepę oraz cebulę, kroimy na mniejsze kawałki ciepłe pulpety, wkładamy je w środek nafaszerowanej bagietki, posypujemy pociętą ukośnie chili oraz świeżymi listkami kolendry. Podajemy od razu! Smacznego :-)


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji