MENU
Habżyki... kilka o nich słów.

7.7.14

Habżyki... kilka o nich słów.

Habżyki? nazwa dość ciekawa, poprawiająca humor i pełna niespodzianek... a więc z czym to się je? Jest to lniany chleb, występujący w trzech wersjach smakowych: słonecznik-len, pomidor-bazylia, cebula-czosnek... żywy chleb! uwierzylibyście? brzmi co najmniej jak w balladach! Dzięki nowej technologii  42degres chleb nie jest pieczony i zawiera nisko przetworzone warzywa i siemię...
Lody jagodowo porzeczkowe

30.6.14

Lody jagodowo porzeczkowe

No więc lodów miało nie być... wyjęłam z pawlacza maszynę bo wszyscy o niej tak pozytywnie piszą i postanowiłam przygotować własne lody na jajach bo wcześniej były to tylko mrożone musy owocowe...zakupiłam też wcześniej książkę.. pięknie wykonana z cudnymi zdjęciami..aż chciało się robić lody, najlepiej wszystkie rodzaje jedne po drugich... kiedy przygotowałam lody według książkowego...
Wypiekanie na śniadanie a w nim krakersy z Kucharni :-)

28.6.14

Wypiekanie na śniadanie a w nim krakersy z Kucharni :-)

Dzisiaj był ciężki dzień ale udało mi się wziąć udział w cyklu "Wypiekanie na śniadanie" i choć krakersy do śniadaniowych nie należą to za to są najpyszniejsze na świecie!Proste w wykonaniu i idealne według mnie do piwa szczególnie podczas grilla w moim nowym, pięknym już ogródku :-) ostatnie zdjęcie jest właśnie z dzisiejszego dnia... trochę przesadzania, flancowania jarmużu,...
Pierogi z jagodami najlepsze na świecie!

27.6.14

Pierogi z jagodami najlepsze na świecie!

No to mamy pierogi idealne.. mięciutkie, delikatne, ani kwaśne ani też za słodkie.. po prostu pycha! Spieszcie się strasznie by zdążyć je zrobić póki jagód pod dostatkiem... ja tym razem się nie trudziłam.. po prostu je zakupiłam i już ! Całuję i idę jeść :-) Pierogi z jagodami przepis własny Składniki na ciasto: ok 40 pierogów 2 szklanki mąki pszennej T450 1 szklanka wrzącego...
Pomoc dla Toli

26.6.14

Pomoc dla Toli

...
Drożdżówki z rabarbarem,kruszonkąi migdałami

26.6.14

Drożdżówki z rabarbarem,kruszonkąi migdałami

Jeśli nie macie nic do kawy to polecam oto te drożdżówki...bardzo dobre,puszyste i okrutnie smaczne:-) Drożdżowki z rabarbarem, kruszonką i migdałami okolo 12-14 niewielkich drozdzowek z tej strony klik rozczyn: 15 g sw. drozdzy 80-100 ml mleka, letniego 1,5 lyzki cukru 60 g maki pszennej chlebowej (strong white flour/ strong bread flour) ciasto...
Sezonowe owoce i tarta z kremem z białej czekolady!

25.6.14

Sezonowe owoce i tarta z kremem z białej czekolady!

Są takie dni kiedy wcale nie trzeba długo myśleć co do kawy... pomysł pojawia się w głowie gdy przechodzisz przez targ a twoje oczy buszują wśród kolorowych owoców, wtedy wystarczy wyciągnąć rękę i już czuje się zapach ciasta w domu! Tarta z owocami sezonowymi i białą czekoladą przepis własny Składniki: na kruchy spód 170g mąki pszennej tortowej 120g zimnego masła 2 łyżki...
O Petit Paris słów kilka :-)

22.6.14

O Petit Paris słów kilka :-)

No właśnie w końcu udało mi się przysiąść i nabazgrać kilka słów na temat pewnej...powiedzmy mojej ulubionej piekarni. Nie mogę napisać, że to jedyna ulubiona ale za to pozwalam sobie na moją subiektywną ocenę tego miejsca, które urzekło mnie bez dwóch zdań w jednej chwili, w chwili kiedy wjechałam na ostatnie piętro Starego Browaru w moim mieście Poznań... gdy ujrzałam kosz z...
Muffiny z rabarbarem i truskawką

22.6.14

Muffiny z rabarbarem i truskawką

Muffiny z rabarbarem i truskawką Składniki: na 12 szt 180g mąki pszennej 80g cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 100g oleju słonecznikowego 80g maślanki 2 jaja rabarbar oraz kilka truskawek cukier puder do oprószenia wierzchu Wszystkie mokre składniki przełożyć do misy malaksera, wymieszać i dodać składniki suche. Wymieszać tylko do połączenia składników. Wyłożyć blaszkę...
"Coś" czyli nie wiadomo co..zatem ziemniaczano szparagowy placek!

13.6.14

"Coś" czyli nie wiadomo co..zatem ziemniaczano szparagowy placek!

Trudno powiedzieć co jest na tym zdjęciu...docelowo miała być tortilla, taka wiecie..prawdziwa hiszpańska ale chyba zbyt mało ziemniaków i za niska na hiszpańską tortillę więc powiedźmy, że każdy może sobie to "coś" nazwać jak chce:-) mi przypomina omlet chociaż też za mało puchaty no i omlet nie zawiera ziemniaków więc postanowiłam, że będzie to ziemniaczano szparagowy placek...
Gnocchi w pomidorach z kurczakiem i zielonymi szparagami  w konkursie Pudliszki pomidorowe inspirację/kurczak

11.6.14

Gnocchi w pomidorach z kurczakiem i zielonymi szparagami w konkursie Pudliszki pomidorowe inspirację/kurczak

Lubicie kluski wszelkiego rodzaju? ja bardzo! robię je co prawda bardzo rzadko więc tym razem postawiłam na kolejne podejście ze szparagami...zainspirowała mnie pewna książka w języku holenderskim w której właśnie znalazłam gnocchi ze szparagami, co prawda przepisu nie udało mi się odczytać choć mogłam go przetłumaczyć przez wujka google ale pomyślałam sobie, że chcę by to była...
Pierogi leniwe z truskawkami i miętowym sosem

9.6.14

Pierogi leniwe z truskawkami i miętowym sosem

Letnie pierogi w kształcie kwiatuszków z truskawkami to najlepszy obiad w świecie! idealnie smakuje z orzeźwiającym miętowym sosem... aż chce się jeść! Takie dania uwielbiam najbardziej :-) Dziś zaczynam truskawkowo i myślę sobie, że truskawkowo u mnie będzie jeszcze przez jakiś czas zatem zapraszam do odwiedzania mojej skromnej stronki :-) U mnie dziś pachnie...testuję mega dobry...
Lody miętowo limonkowe

6.6.14

Lody miętowo limonkowe

Dziś piękna pogoda..dziś więc lody! Lekkie lody mocno limonkowe na bazie mleka sojowego przypominające sorbet. Bardzo proste w przygotowaniu...jedyne dziesięć minut i lody gotowe do mrożenia! Kto się skusi? Lody miętowo limonkowe przepis własny Składniki: szklanka świeżej mięty 1/4 szklanki miałkiego cukru sok z 3 limonek szczypta soli 430ml mleka sojowego Wsyp do rondelka...
Lemon curd

4.6.14

Lemon curd

Ten krem zna każdy...dopiszę tylko, że wcale nie trzeba sugerować się aż tak bardzo ilością jaj w przepisie, jeśli zalegają wam jajka bądź żółtka w lodówce to bez problemu możecie na oko je dodać do kremu, wyjdzie na pewno a jaja się nie zmarnują :) a krem... można przygotować nie tylko z cytryną...polecam maliny i pomarańcze:) Lemon curd przepis z głowy Składniki: sok z...
Pizza z zielonymi szparagami i pomidorkiem koktajlowym

3.6.14

Pizza z zielonymi szparagami i pomidorkiem koktajlowym

Ta pizza to po prostu szał! o wyrobienie ciasta poprosił mnie Marek... to i za grzeczność wręczył mi dwie kulki ciasta, które szczelnie zawinął w folię spożywczą...dodał do nich nieco własnoręcznie przygotowanego przez siebie sosu pomidorowego i tak powędrowałam do domu! Po drodze zakup koktajlowych pomidorków, szczypiorku i zielonych szparagów...chwila skupienia w domu i szybko...
Spotkanie z Goh w towarzystwie przesympatycznego małego siupermena :)

2.6.14

Spotkanie z Goh w towarzystwie przesympatycznego małego siupermena :)

Przecudowne babskie spotkanie w towarzystwie małego mężczyzny, który mnie rozbraja do bólu :) Już zapomniałam jak to jest spotkać się z Gośką z blogu Amku Amku... od dawna się umawiamy i do wczoraj nie mogłyśmy się spotkać! babskie pogaduchy są jednak magiczne...ja piwo do dna...Ona wino do dna ..nieco wyżaleń i śmiech...mały gzub biega po pokoju przenosząc wszystko wszędzie...gdzie...

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji