Drożdżowki z rabarbarem, kruszonką i migdałami 
okolo 12-14 niewielkich drozdzowek z tej strony klik
rozczyn: 
- 15 g sw. drozdzy
 - 80-100 ml mleka, letniego
 - 1,5 lyzki cukru
 - 60 g maki pszennej chlebowej (strong white flour/ strong bread flour)
 
ciasto wlasciwe: 
- caly rozczyn
 - 70 ml mleka, letniego
 - 2 jajka, sredniej wielkosci, temp. pokojowa
 - 400-420 g maki pszennej chlebowej
 - opakowanie cukru waniliowego
 - 50 g cukru
 - szczypta soli
 - 75 g rozpuszczonego, przestudzonego masla
 
- 1.5 plaskiej lyzki masla
 - 3 lyzki maki pszennej
 - lyzka pokruszonych platkow migdalowych
 - 3 lyzki cukru
 
lukier: 
- 3/4 szklanki cukru pudru
 - 2-3 lyzki goracej wody
 
dodatkowo: 
- rozklocone duze jajko ( pominęłam bo zapomniałam go użyć )
 - rabarbar malinowy
 


Zjawiskowe! Uwielbiam drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń