Drożdżowki z rabarbarem, kruszonką i migdałami
okolo 12-14 niewielkich drozdzowek z tej strony klik
rozczyn:
- 15 g sw. drozdzy
- 80-100 ml mleka, letniego
- 1,5 lyzki cukru
- 60 g maki pszennej chlebowej (strong white flour/ strong bread flour)
ciasto wlasciwe:
- caly rozczyn
- 70 ml mleka, letniego
- 2 jajka, sredniej wielkosci, temp. pokojowa
- 400-420 g maki pszennej chlebowej
- opakowanie cukru waniliowego
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 75 g rozpuszczonego, przestudzonego masla
- 1.5 plaskiej lyzki masla
- 3 lyzki maki pszennej
- lyzka pokruszonych platkow migdalowych
- 3 lyzki cukru
lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 lyzki goracej wody
dodatkowo:
- rozklocone duze jajko ( pominęłam bo zapomniałam go użyć )
- rabarbar malinowy
Zjawiskowe! Uwielbiam drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń