3.6.14

Pizza z zielonymi szparagami i pomidorkiem koktajlowym

Ta pizza to po prostu szał! o wyrobienie ciasta poprosił mnie Marek... to i za grzeczność wręczył mi dwie kulki ciasta, które szczelnie zawinął w folię spożywczą...dodał do nich nieco własnoręcznie przygotowanego przez siebie sosu pomidorowego i tak powędrowałam do domu! Po drodze zakup koktajlowych pomidorków, szczypiorku i zielonych szparagów...chwila skupienia w domu i szybko przemyślana wizualnie pizza...a po przepis zapraszam poniżej :)
Pizza z zielonymi szparagami i koktajlowym pomidorkiem
przepis na ciasto oraz sos od Marka

Składniki: na ciasto
  • 450g mąki pszennej ( użyłam T450 )
  • 10g świeżych drożdży  1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml letniej wody
  • 50g oliwy extra vergin
Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów krojonych
  • ząbek czosnku
  • duża garść świeżej bazylii
  • garść świeżego rozmarynu,
  • sol do smaku ( opcjonalnie )
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki cukru
Dodatki:
  • zielone szparagi obrane
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek 
  • płatki migdałów
  • kolorowy pieprz świeżo zmielony
  • listki tajskiej bazylii
Drożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać cukrem, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny. W tym czasie przygotować sos. W tym celu należy wszystkie składniki sosu zmiksować na pulpę i odstawić do lodówki.
Ciasto wyłożyć na stół oprószony mąką, rękoma uformować  na odpowiednią wielkość, wyłożyć kilka łyżeczek sosu pomidorowego, oprószyć startym parmezanem i ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pocięte szparagi, oprószyć kolorowym świeżo zmielonym pieprzem, posypać cieniutkimi paskami chili oraz płatkami migdałowymi i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 250' na 7 minut
Po wypieczeniu posypać  ukośnie posiekanym szczypiorkiem oraz tajską bazylią. Niebo w gębie :-)
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ale to musi być pyszne :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursach http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny pyszny pomysł na szparagi, polecam również tartę ze szparagami i cebulą (,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i pysznie. Czyli u Ciebie nic nowego ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji