4.6.14

Lemon curd

Ten krem zna każdy...dopiszę tylko, że wcale nie trzeba sugerować się aż tak bardzo ilością jaj w przepisie, jeśli zalegają wam jajka bądź żółtka w lodówce to bez problemu możecie na oko je dodać do kremu, wyjdzie na pewno a jaja się nie zmarnują :) a krem... można przygotować nie tylko z cytryną...polecam maliny i pomarańcze:)
Lemon curd
przepis z głowy

Składniki:
  • sok z trzech cytryn+ skórka ( u mnie również skórka z limonki )
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • 100 g masła

Wszystkie składniki  wymieszać (masło dodać na końcu )  i zagotować, ciągle mieszając. Po kilku minutach masa powinna zgęstnieć. Należy gotować na małym ogniu często mieszając od dołu .Przełożyć jeszcze ciepłe do słoiczka i przykryć folią spożywczą tak by dotykała kremu, wtedy nie pojawi się na wierzchu nieładny kożuch :) Taki krem można użyć do naleśników, pączków, składnik kremów tortowych a nawet  jako dżem!

2 komentarze:

  1. Lepiej jest gotowac na parze. Najpierw maslo z cukrem rozpuścić, dodac sok i skórkę z cytryny, a kiedy sie tovpolaczy dodać jaja. Gotować okolo 10 do 15 minut az zgenstnieje ;) trzeba pamiętać o tym by mieszac bo nam jajecznica wyjdzie albo omlet jak zapomnimy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. First time on you blog and I must say that I am blown away!! Such beautiful photography and awesome recipes! I will be coming back for more!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji