przepis z głowy
Składniki:
- sok z trzech cytryn+ skórka ( u mnie również skórka z limonki )
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g cukru
- 100 g masła
Wszystkie składniki wymieszać (masło dodać na końcu ) i zagotować, ciągle mieszając. Po kilku minutach masa powinna zgęstnieć. Należy gotować na małym ogniu często mieszając od dołu .Przełożyć jeszcze ciepłe do słoiczka i przykryć folią spożywczą tak by dotykała kremu, wtedy nie pojawi się na wierzchu nieładny kożuch :) Taki krem można użyć do naleśników, pączków, składnik kremów tortowych a nawet jako dżem!
Lepiej jest gotowac na parze. Najpierw maslo z cukrem rozpuścić, dodac sok i skórkę z cytryny, a kiedy sie tovpolaczy dodać jaja. Gotować okolo 10 do 15 minut az zgenstnieje ;) trzeba pamiętać o tym by mieszac bo nam jajecznica wyjdzie albo omlet jak zapomnimy :)
OdpowiedzUsuńFirst time on you blog and I must say that I am blown away!! Such beautiful photography and awesome recipes! I will be coming back for more!
OdpowiedzUsuń